Meteorologii anunta ca riscul producerii avalanselor la altitudini mari in masivele Fagaras si Bucegi este de patru, pe o scara de la unu la cinci, fiind "risc mare", iar in unele zone sunt formate depozite mari de zapada. Instabilitatea stratului de zapada este cauzata de incalzirea accidentuata a vremii, scrie News.ro.

Potrivit meteorologilor, in Muntii Fagaras si in Muntii Bucegi, la altitudini mai mari de 1.800 de metri, riscul producerii avalanselor este mare. "Datorita incalzirii accentuate a vremii si a insolatiei, zapada se va topi, iar apa rezultata din topire va patrunde in strat, umezindu-l. Riscul declansarii de avalanse spontane de topire va fi mare incepand din orele amiezii, in special pe versantii insoriti", anunta meteorologii.

Potrivit acestora, la altitudini mai mici, riscul de producere a avalanselor este ¬insemnat¬ si se va mentine constant in urmatoarele 24 de ore.

Meteorologii anunta ca stratul de zapada are 110 centimetri la Balea Lac, 97 centimetri la Varful Omu, 24 centimetri Sinaia, 14 centimetri la Fundata si 12 centimetri la Predeal.

La randul lor, reprezentantii Serviciului Salvamont Sibiu au anuntat ca, pentru prevenirea accidentelor montane, solicita turistilor sa nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a muntilor Fagarasului si, de asemenea, sa evite practicarea sporturilor de iarna in aceasta zona.

"Solicitam turistilor ca accesul la cabanele din zona turistica Balea Lac sa se efectueze doar cu telecabina. In caldarea glaciara a lacului Balea deplasarile trebuie efectuate respectand toate conditiile impuse de perioada in care riscul de avalansa ramane ridicat. Turistii care doresc sa practice sporturi de iarna in aceasta zona sunt rugati sa solicite informatii si sa respecte recomandarile patrulei Salvamont aflata in zona si de asemenea sa fie dotati cu echipamentul individual de salvare din avalansa (sonda de avalansa, lopata de zapada, dispozitiv electronic de semnalizare/cautare in avalansa)", anunta Salvamont Sibiu.

Traseele turistice superioare cabanelor din Muntii Fagarasului sunt inchise.