Administratia Nationala a Penitenciarelor a anuntat, luni, ca 801 persoane au fost eliberate din penitenciare la termen, in baza recursului compensatoriu, in timp ce 2.004 detinuti au fost eliberati conditionat, potrivit News.ro. Legea care prevede acordarea de compansatii detinutilor care au stat in conditii necorespunzatoare a intrat in vigoare in 19 octombrie.

Potrivit ANP, In perioada 19 octombrie - 10 decembrie, din unitatile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor au fost puse in libertate, ca urmare a expirarii duratei pedepsei in termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevazute de Legea 169/2017, 801 persoane.

De asemenea, a fost admisa, de catre instantele de judecata competente, liberarea conditionata pentru 2.004 persoane.

Liberarea conditionata este "o institutie complementara regimului executarii pedepsei inchisorii si presupune indeplinirea cumulativa a unor conditii strict si limitativ prevazute de lege", arata ANP.

Liberarea conditionata se acorda, potrivit procedurii prevazute in Codul de procedura penala, la cererea persoanei condamnate sau la propunerea comisiei pentru liberare conditionata.

Comisia formuleaza propuneri de liberare conditionata a persoanei condamnate, tinand seama de durata din pedeapsa efectiv executata, antecedente, regimul de executare a pedepsei, conduita persoanei, dar si alte conditii specifice.

"Admiterea liberarii conditionate implica formarea convingerii instantei cu privire la insusirea de catre persoana condamnata a unui complex de valori sociale necesare subzistentei in societate, in conditii de legalitate", mai spus reprezentantii ANP.

Legea privind recursul compensatoriu a intrat in vigoare in 19 octombrie si prevede ca, pentru fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, fiecare detinut va beneficia de sase zile considerate efectuate.