Tudorel Toader da exemplu legislatia franceza: Procurorii sunt plasati sub autoritatea ministrului Justitiei

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 9 decembrie 2017, 21:52 Actualitate | Esenţial


Tudorel Toader
Foto: Facebook / Tudorel Toader
Procurorii sunt plasati sub autoritatea ministrului Justitiei, a scris sambata, pe Facebook, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, potrivit Agerpres. In postare, el face referire la legislatia franceza in ceea ce priveste statutul magistratilor, in contextul in care, vineri, Consiliul constitutional francez a validat un text de lege in baza caruia Parchetul este subordonat ierarhic Ministerului Justitiei, criticii acestei masuri considerand-o neconforma cu separatia puterilor in stat, dupa cum a relatat presa franceza.

"Potrivit art. 5 din ordonanta nr. 58-1270 din 22 decembrie 1958 privind legea organica relativa la statutul magistratilor, `magistratii parchetelor judiciare (procurorii) sunt plasati sub directia si controlul direct al sefilor lor ierarhici si sub autoritatea ministrului de justitie`", a scris Tudorel Toader pe Facebook.

In context, el mentioneaza ca "Uniunea sindicala a magistratilor, carora li s-au alaturat si alte parti interesate, reproseaza acestei dispozitii ca ignora principiul independentei autoritatii judiciare, care decurge din art. 64 din Constitutie, motivat de faptul ca plaseaza magistratii parchetelor in subordinea ierarhica a ministrului de justitie, in conditiile in care acesti magistrati apartin autoritatii judiciare si ar trebui sa beneficieze, in aceasta calitate, in aceeasi masura cu judecatorii, de garantia constitutionala a independentei. Din acelasi motiv, sindicatul critica articolul 5 sub aspectul nerecunoasterii separatiei puterilor in stat, in conditiile in care principiul independentei autoritatii judiciare este afectat".

Ministrul roman al Justitiei face referire la decizia Consiliului Constitutional francez, care a explicat respectiva prevedere.

"Consiliul reaminteste faptul ca, in virtutea articolului 20 din Constitutie, Guvernul stabileste si conduce politica natiunii, in special aspectele care privesc domeniul de actiune al Ministerului Public. Consiliul constitutional considera ca reiese din interpretarea acestor dispozitii faptul ca independenta procurorilor este consacrata prin Constitutie, de aici decurgand exercitarea libera a actiunii in fata instantelor, ca aceasta independenta trebuie sa fie corelata cu prerogativele Guvernului si ca nu beneficiaza de aceleasi garantii ca cele aplicabile judecatorilor. In cadrul constitutional astfel precizat, in conformitate cu jurisprudenta sa anterioara, decizia Consiliului constitutional controleaza maniera in care legiuitorul a pus in aplicare, pentru definirea relatiilor intre ministrul de justitie si procurori, aceasta exigenta de conciliere intre principiul independentei procurorilor si prerogativele Guvernului", a scris Tudorel Toader.

"Pe de o parte, autoritatea ministrului justitiei asupra procurorilor se manifesta in special prin exercitiul puterii de numire si (sanctionare) tragere la raspundere. In aplicarea articolului 28 din ordonanta din 22 decembrie 1958, decretele referitoare la numirea in functie a procurorilor sunt luate de Presedintele Republicii la propunerea ministrului justitiei, dupa avizul dat de formatiunea competenta din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. In aplicarea articolului 66 al aceleiasi ordonante, decizia de sanctionare a unui procuror este luata de catre ministrul justitiei, dupa ce are avizul din partea formatiunii competente din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Mai mult, conform celui de-al doilea alineat al articolului 30 din codul de procedura penala, ministrul justitiei poate sa traseze procurorilor instructiuni generale de politica penala, cu privire in special la necesitatea asigurarii egalitatii cetatenilor in fata legii pe intreg teritoriul Republicii. In concordanta cu dispozitiile articolelor 39-1 si 39-2 din acelasi cod, este de datoria ministerului public sa puna in aplicare aceste instructiuni. Pe de alta parte, in aplicarea aceluiasi articol 30 din codul de procedura penala, ministrul de justitie nu poate sa traseze procurorilor nicio instructiune in cazurile particulare. In virtutea articolului 31 cod de procedura penala, ministerul public exercita actiunea publica si impune respectare legii, cu obligatia respectarii principiului impartialitatii. In aplicarea articolului 33, el dezvolta liber observatii orale, pe care le considera potrivite pentru binele justitiei. Articolul 39-3 incredinteaza Procurorului Republicii misiunea de a supraveghea ca investigatiile politiei judiciare sa asigure aflarea adevarului si sa fie efectuate atat pentru aparare cat si pentru acuzare, cu respectarea drepturilor victimelor, a partii vatamate cat si a suspectului", se precizeaza in postarea ministrului roman al Justitiei.

Vineri, Consiliul Constitutional francez a validat un text de lege in baza caruia Parchetul este subordonat ierarhic Ministerului Justitiei, criticii acestei masuri considerand-o neconforma cu separatia puterilor in stat.

In urma sesizarii formulate de mai multe organizatii ale magistratilor, judecatorii Consiliului constitutional au apreciat ca aceasta subordonare este "conforma Constitutiei" si ca ea nu afecteaza independenta Parchetului. Ei au estimat in verdictul lor ca dispozitiile contestate asigura "o conciliere echilibrata" in raport cu doua principii constitutionale, respectiv independenta autoritatii judecatoresti si prerogativele guvernului care "determina si conduce politica Natiunii", in special in ceea ce priveste actiunea Parchetului.

Decizia adoptata vineri a fost primita cu pareri diferite de actorii sistemului judiciar, unii sustinand ca in prezent Constitutia franceza nu garanteaza independenta magistratilor.

3262 vizualizari

 • +35 (51 voturi)    
  in Franta seful camerei deputatilor nu e PENAL (Sâmbătă, 9 decembrie 2017, 22:01)

  Kivek [utilizator]

  in Franta seful senatului nu e cercetat PENAL si seful camerei inferioare nu e CONDAMNAT PENAL.
  • -17 (41 voturi)    
   Se poate rezolva rapid un dosar (Sâmbătă, 9 decembrie 2017, 22:59)

   Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Vzi exemplul candidatului conservator François Fillon care era favorit la alegerile din Franta. Trebuia sa iasa cine trebuie si anume omul anti-sistem scos din jobenul sistemului. Tare nu?
   • +14 (26 voturi)    
    Tare, da ! (Duminică, 10 decembrie 2017, 10:19)

    seby19 [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

    Esti tare de cap daca crezi in conspiratii, sistem si alte bazaconii. De Soros nimic ?
   • +12 (16 voturi)    
    chiar daca e asa, acolo penalii nu candideaza (Duminică, 10 decembrie 2017, 10:57)

    Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

    si fostul sef al FMI (un SOCIALIST) a fost acuzat ca a violat o camerista in New York si n-a mai candidat la alegerile pt Presedinte, a castigat Sarkozy

    dar dupa aia a avut si Sarkozy dosar penal pt ceva. Dar toti cei care au avut dosare penale NU au mai candidat si nu sunt in conducerea statului Francez sau Englez sau German sau in alta tara civilizata


    asta e esentialul: ei nu sunt in functii de conducere in Franta!

    PS la Antena 3 violatorul SOCIALIST (tovaras cu PSD-ul) era aparat de Mircea Badea & co
   • +9 (13 voturi)    
    cu atit mai mult (Duminică, 10 decembrie 2017, 11:20)

    iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

    nu trebuie sa fim la fel ca francezii. sint destul de corupti si aia. haideti s vedem cum e in germania, marea britanie, nu franta, italia, grecia.
    • 0 (0 voturi)    
     legislatia franceza (Luni, 11 decembrie 2017, 14:11)

     hamurabi [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

     D-ul TT dezinformeaza fara jena, sistemul francez este diferit de cel romanesc, vezi "adevarul.ro/news/politica/haideti-lamurim-e-treaba-cuindependenta-procurorilor-1_5a2d409e5ab6550cb80cecd6/index.html"
   • -6 (12 voturi)    
    Corect (Duminică, 10 decembrie 2017, 11:53)

    wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

    Buna observatie!
  • +3 (3 voturi)    
   TudorelT manipulari cu jumatati de adevar? (Duminică, 10 decembrie 2017, 22:54)

   dioan [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   șa cum știm, domnul TT este un maestru al jumătăților de adevăr. El știe bine cum stau lucrurile în Franța, și totuși utilizează doar o felie de adevăr, ceea ce dovedește premeditarea.
   Ceea ce nu spune domnul TT este că în Franța, spre deosebire de România, între procurori și instanță mai există o instituție foarte puternică: judecătorul de instrucție.
   Acesta face instrucția penală și este total independent, are libertate totală să-și conducă ancheta cum vrea el, să audieze pe cine crede de cuviință, iar la final poate dispune clasarea dosarului sau trimiterea sa în instanță. În ultimele decenii, unele din puterile sale au fost limitate (cum ar fi cea de a dispune arestări), dar oricum rămâne extrem de puternic și total independent în deciziile sale. Singura putere pe care nu a avut-o niciodată este aceea de autosesizare. El nu poate începe o anchetă decât la sesizarea Parchetului sau a victimei.
   (A se citit textul integral in articolul lui Liviu Avram pe Adevarul sau facebuck)
 • +27 (41 voturi)    
  iar eu dau exemplul Chinei.... (Sâmbătă, 9 decembrie 2017, 22:13)

  minus [utilizator]

  unde "oficialii"sunt impuscati pentru acte de coruptie. Uneori se sinucid ca sa para onorabili.

  Si?....
  • +27 (33 voturi)    
   La noi n-ar merge (Sâmbătă, 9 decembrie 2017, 22:58)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui minus

   Fularele sunt prea rezistente.
   • +15 (17 voturi)    
    Mai facut (Duminică, 10 decembrie 2017, 8:01)

    kofa [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    sa rad,asa e la noi fularele is blindate...
   • +1 (1 vot)    
    baga kevlar in ele, nenorocitii (Duminică, 10 decembrie 2017, 20:41)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Buna poanta.
 • +27 (35 voturi)    
  luam exemplul Frantei numai unde va convine? (Sâmbătă, 9 decembrie 2017, 23:06)

  Adri4n [utilizator]

  Hai atunci sa vedem si ce puteri are presedintele Frantei. Acolo ce mai zice PSDul?
  • +5 (9 voturi)    
   Frankenstein (Duminică, 10 decembrie 2017, 11:24)

   silviu_dumitrescu [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

   era numele romanului SF despre acea minunata creatura facuta din bucati de om
   tot asa si TT - ciuguleste ce ii convine, de unde ii convine si le leaga cu sarma ghimpata

   scopul lui nu este sa faca un sistem care sa functioneze coerent si foarte bine in interesul public, ci intai sa ii scape Dragnea & gasca penala de parnaie, iar apoi sa puna bazele unui sistem de putere care sa dureze alti 25 de ani
  • +5 (9 voturi)    
   exact (Duminică, 10 decembrie 2017, 11:27)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

   "Tovarusul" ministru scoate din palarie ce-i convine lui si gastii. Sigur ca n-ar fi de acord ca presedintele sa aiba aceleasi puteri... Ni ci macar ca in Germania, unde, dupa cate stiu, desi nu e ales prin vot universal, poate dizolva Bundestag-ul...
   • -6 (6 voturi)    
    Ce surpriza... (Duminică, 10 decembrie 2017, 14:51)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

    ...ar trebui sa faca ce-ti convine tie.
    In Germania presedintele are rol mai mult decorativ.
    • 0 (0 voturi)    
     ma.... (Luni, 11 decembrie 2017, 11:21)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

     sunteti de-a dreptu penibili...

     luam exemplul frantei sau al germaniei?!
     juma de acolo si juma de acolo (care va convine nu merge)!!!!

     pai ori subordonarea din franta, dar puterea din franta a presedintelui...

     ori puterea din germania a presedintelui, dar justitia din germania!

     deci? ce alegi?!
 • +20 (32 voturi)    
  Dar in Burkina Fasso cum e ??? (Sâmbătă, 9 decembrie 2017, 23:06)

  cartofil [utilizator]

  Poate ne spune magistratul lui Ceausescu.
  • +10 (14 voturi)    
   Acum studiaza atent "legislatia" din (Duminică, 10 decembrie 2017, 8:53)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

   Coreea de Nord.Are programata o vizita acolo in
   schimb de "experienta".La dus si la intors va face escale la Moscova pentru "realimentare".
 • +24 (36 voturi)    
  Perfid!! (Sâmbătă, 9 decembrie 2017, 23:31)

  un_carnat [utilizator]

  Cum sa compari Franta lui Macron cu Romania?!
  Este stat fondator al UE, mai Slugarel!
  A si de asemenea, nu exista echivalente ale lui Dragnea si Tariceanu, iar singurii protestatari din strada sunt huliganii. Aia de dau cu Molotoave, nu oamenii normali pentru care cea mai violenta activitate acceptabila e sa strige "Jos Cutarescu". Nu tata, aia sunt chiar multumiti, pe buna dreptate.
  Ceea ce faceti voi este o marsavie pe baza unui exemplu prost.
 • +30 (40 voturi)    
  Manipulare grosolana (Sâmbătă, 9 decembrie 2017, 23:35)

  bal71 [utilizator]

  Sistemul legislativ, executiv, judecatoresc din Franta este diferit de cel din Romania.
  Comparati Constitutia Romaniei cu Constitutia Frantei, se gasesc pe internet cele 2 texte, sunt deosebiri de structura, continut si semnificatie.
  Tudorel Toader da exemplu legislatia franceza: Procurorii sunt plasati sub autoritatea ministrului Justitiei.
  Adica compara mere cu pere.
  Este o eroare logica care se numeste FALSA ANALOGIE(vezi wikipedia)
  Falsa analogie: compararea a două lucruri care par similare dar au proprietăți diferite(pt ca functioneaza in structuri diferite!!!!).
  Toader ne sugereaza ca este acelasi lucru „Procurorii sunt plasati sub autoritatea ministrului Justitiei” in Franta cu Romania, ceea ce este fals, este o eroare logica elementara, prin urmare domnia sa este un mincinos manipulator.
  Franta are alte mecanisme ce asigura o justitie mult mai buna decat cea de la noi, iar Toader minte.
  • +14 (18 voturi)    
   Falsa analogie ... (Duminică, 10 decembrie 2017, 9:39)

   AEV [utilizator] i-a raspuns lui bal71

   Falsa analogie este domeniul în care PSD excelează! Marea savantă Abramburica Andronescu compară frecvent 20.000 de oameni la protestele dintr-o seară cu cele câteva milioane care au votat PSD în urmă cu un an. Analogia corectă este între cei 20.000 și cei zero manifestanți de până acum în favoarea PSD-ALDE!
   • -8 (8 voturi)    
    Intr-o democratie (Duminică, 10 decembrie 2017, 14:48)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui AEV

    Conteaza cati au VOTAT. Ca tot vorbesti de analogii false, fara sa ai habar de ce vorbesti. Altfel n-am mai organiza alegeri.
  • -2 (10 voturi)    
   Gresit (Duminică, 10 decembrie 2017, 11:05)

   Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui bal71

   Nu e nicio manipulare.
   Indiferent ca esti in Franta, Romania, Italia, Grecia etc, o actiune care intr-un stat afecteaza independenta procurorului, va genera exact aceleasi efecte de afectare a independentei lui si in alte state.
   Daca nu ar fi asa, ar insemna ca independenta procurorilor/judecatorilor etc are o alta definitie in state diferite, ceea ce ar fi o ineptie.
   Ca si cum ai spune ca-n Romania daca X il pune pe Y sa faca ceva reprezinta subordonare, iar in alt stat nu reprezinta subordonare.
 • +23 (29 voturi)    
  Asa, si ? (Duminică, 10 decembrie 2017, 2:33)

  Susufler0 [utilizator]

  De ce ar trebui sa fie in Romania ca in Franta ?

  In Romania, coruptia a cangrenat societatea si datorita limitarii, putem spune din interes de catre puterea politica a mecanismelor si mijloacelor de lupta imotriva fenomenului. Punerea procurorilor sub controlul unui ministru ce apartine unui guvern aparator al coruptilor (vezi OUG 13 dar nu numai), excluderea din legea privind statutul magistratilor a atributului independentei functionale a procurorului sunt masuri evidente de ingreunare a luptei anticoruptie.

  PS. De ce nu a amintit Tudorica fara frica si de exemplele din UE opuse exemplului francez ?
  • -11 (19 voturi)    
   Poate nu le stie, (Duminică, 10 decembrie 2017, 7:57)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   hai sa le vedem daca tu spui ca la altii e altcumva?
   • +14 (20 voturi)    
    Italia, Grecia, Portugalia, la o prima strigare (Duminică, 10 decembrie 2017, 10:00)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    dar iti repet : daca Franta modifica ceva, de ce insusi faptul modificarii reprezinta un argument ca si altii sa faca la fel !

    PS. E ca si cum i-ai spune unui meridional care face plaja ca e obligat sa-si dea pe corp cu creme de protectie anti-solara pt ca asa procedeaza nordicii !
  • -10 (12 voturi)    
   E simplu, pentru un om normal la cap (Duminică, 10 decembrie 2017, 14:40)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Nu discut daca e bine sau e rau sa facem ca in Franta. Dar ideea e intr-o democratie, Ministrul Justitiei face cum vrea el si Parlamentul, nu cum vrei tu. Daca alegea o alta tara ca exemplu, te-ai fi revoltat ca de ce aia si nu alta.
   Exemplul Frantei arata ca propunerea nu e chiar idioata, corupta, nemaivazuta, nu e distrusa independenta justitiei si nu vine sfarsitul lumii daca e adoptata.

   Ideea ca un procuror e independent numai daca nu raspunde in fata nimanui e de-a dreptul stupida.
   • +9 (11 voturi)    
    "Intr-o democratie Ministrul Justitiei face (Duminică, 10 decembrie 2017, 15:48)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

    cum vrea el..."

    Si eu care ma pregateam, exceptand putoismele din titlul commentului tau sa te iau in serios !

    PS. Ca de la unul care nu e, catre unul care e "normal la cap", iti doresc o zi buna !
   • +2 (2 voturi)    
    dar cine ti-a spus ca un procuror nu raspunde (Duminică, 10 decembrie 2017, 21:08)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

    in fata nimanui?
    Ideea e sa nu raspunda unor ordine politice, asta e tot.
 • +11 (15 voturi)    
  Mirare (Duminică, 10 decembrie 2017, 3:43)

  Celbland [utilizator]

  Mă mir că Tudorel nu ne-a dat exemplul din Coreea de Nord, modelul spre care merge PSD.
  • +4 (6 voturi)    
   Cand o ajunge penalul dragnea presedinte (Duminică, 10 decembrie 2017, 12:36)

   Zmache a lu' Rastagan [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   o sa dea si exemplul coreei de nord.
  • -3 (5 voturi)    
   Sigur, cele doua exemple sunt echivalente... (Duminică, 10 decembrie 2017, 14:33)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   ...in mintea ta. Ca dai ca exemplu Franta sau Coreea de nord, e cam aceleasi lucru, nu?
 • +19 (23 voturi)    
  Perfeect! Deci ca in Franta (Duminică, 10 decembrie 2017, 8:10)

  Lespezi [utilizator]

  - sa poata ancheta procurorii orice deputat/senator/ministru/europarlamentar.
  Nu exista imunitate penala.
  - Sa fie total separat statul de biserica.
  Se jura cu mana doar pe constitutie, nu pe un text religios.
  - Sa fie interzisa colectarea de date etnice.
  Acolo exista doar francezi.
  - Sa avem procese cu juriu.
  Ia sa vedem cum or mai fi "iertati" infractorii cu pedepse cu suspendare.
  - la recidiva se adauga pedeapsa neefectuata.
  - nu se contopesc pedepsele
  - exista celule de maxima securiate
  - coruptii nu au viata usoara in inchisoare.
  Toti ceilalti detinuiti incearca sa ii "ciupeasca" de bani si nu numai.
  Bonus: atitudinea societatii franceze fata de ghiolbanii cu bani.

  Ce zici, te bagi?
 • +18 (22 voturi)    
  Zice bine TT. (Duminică, 10 decembrie 2017, 8:25)

  asavreau [utilizator]

  Franța are ministerul justiției.România are ministerul pușcăriașilor.
 • -11 (17 voturi)    
  Frantei nu i se va aplica niciodata MCV... (Duminică, 10 decembrie 2017, 9:23)

  demaGOGU [utilizator]

  ...sau, for that matter, nu va fi umilita niciodata cu Comisia de la Venetia (care nici macar nu e institutie UE!)
  • +9 (15 voturi)    
   Boss (Duminică, 10 decembrie 2017, 10:26)

   un_carnat [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Franta e stat fondator al UE.
   Romania a fost acceptata in 2007, cu greu.
   Si tu le compari?!
 • +6 (10 voturi)    
  corect ! (Duminică, 10 decembrie 2017, 9:55)

  VaseaV [utilizator]

  dar presedintele este seful ministrului justitiei !!!!
  • -8 (10 voturi)    
   Dar presedintele face parte dintr-un partid!!! (Duminică, 10 decembrie 2017, 14:30)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui VaseaV

   Brusc nu te mai deranjeaza "politicul"? Cum e cu "independenta justitiei"? In Franta nu e independenta?
   • 0 (0 voturi)    
    vezi un comentariu pertinent mai jos (Duminică, 10 decembrie 2017, 23:56)

    VaseaV [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

    Ideea nu e de politic, ideea e ca puterile trebuie sa se amendeze una pe alta. Daca tu adopti partial dintr-un sistem nu faci decat sa construiesti o struto-camila... asa cum e si constitutia. Suntem republica semiprezidentiala dar parlamentul poate suspenda presedintele cand are chef ...
 • +12 (16 voturi)    
  Tudorel a fost pus acolo cu un rol (Duminică, 10 decembrie 2017, 10:24)

  seby19 [utilizator]

  sa joace in aceasta comedie proasta a simularii independentei. El are de fapt misiunea sa justifice niste magarii colosale. Derbedeii PSD-ALDE-UDMR distrug justitia si Tudorel ne explica ca de fapt o salveaza.
 • +9 (13 voturi)    
  Fie , atunci , sa fie ca-n Franta ! (Duminică, 10 decembrie 2017, 12:52)

  Sparafucile [utilizator]

  Pai daca Tudorel Toader ne da ca exemplu legislatia franceza , s-o adoptam si noi . Dar INTEGRAL , nu doar partial , cu unele prevederi ca la ei si cu altele ca la noi . Fiindca altfel functionalitatea legislatiei este grav FRACTURATA . Am vrea si noi ca presedintele Romaniei sa aiba aceleasi puteri ca presedintele Frantei . Adica :

  1. Sa-si mentina statutul de membru al partidului din
  care facea parte inainte de alegeri. Fara ipocrizia de a fi un presedinte neutru si echidistant .

  2. Sa poata dizolva Adunarea Nationala oricind doreste , fara nicio explicatie , si sa provoace astfel alegeri anticipate .

  3. Sa aiba dreptul la un numar NELIMITAT de mandate , de care poate beneficia , fireste , numai daca este ales .

  Ce spuneti dom' Toader ? Va angajati sa declansati o propaganda sustinuta pentru modificarea Constitutiei noastre si adoptarea modelului francez ? Va promitem s-o votam la referendum .
  • -7 (9 voturi)    
   Si cum ramane atunci cu "independenta justitiei"? (Duminică, 10 decembrie 2017, 14:28)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   SI cu "imixtiunea politicului"? Ca doar de asta e tot scandalul. In Franta justitia nu e independenta?

   Te dai de gol, tot ce te intereseaza e ca tara sa fie guvernata cum vrei tu, de cine vrei tu. Si maschezi asta cu tot felul de lozinci si de minciuni.

   Probabil cand o sa iasa presedinte cineva care nu-ti convine, o sa-ti schimbi brusc discursul si o sa vrei mai putine puteri pentru presedinte.

   Iar ideea ca legislatia franceza e perfecta si ca ar functiona perfect si la noi daca ar fi copiata identic si complet, e complet stupida.
   • +9 (9 voturi)    
    N-ai inteles nimic . Dar absolut nimic ! (Duminică, 10 decembrie 2017, 15:05)

    Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

    Fiindca nu eu vreau sa fie ca-n Franta ci Tudorel Toader . Dar el vrea ca unele prevederi sa fie ca-n Franta iar altele sa fie ca la noi . Deci el alege ce-i convine din legislatia franceza iar unde nu-i convine ceva le lasa ca la noi . Iar eu vin si zic : vrei ca-n Franta ? OK , dar sa fie in INTREGIME ca in Franta , nu jumate ca la ei si jumate ca la noi . Si ca sa fie in intregime ca-n Franta , printre alte modificari trebuie adoptate si puterile presedintelui Frantei . Ce e neclar ?
 • 0 (6 voturi)    
  o corectie... (Duminică, 10 decembrie 2017, 13:45)

  mitocanu [utilizator]

  presedintele frantei NU are un numar nelimitat de mandate...are dreptul doar la doua mandate cu o durata de 5 ani fiecare....
  • +4 (6 voturi)    
   Corectia este total ERONATA ! (Duminică, 10 decembrie 2017, 14:47)

   Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui mitocanu

   Si iata de ce : Constitutia franceza din 2008 stabileste ca doar numarul mandatelor CONSECUTIVE este limitat la doua . Asadar , un presedinte sta doua mandate la putere , face o pauza de un mandat , apoi iar sta doua mandate la putere , iar face o pauza , si tot asa . Evident , daca este ales . Dar faptul ca dupa o pauza de un mandat poate fi din nou reinvestit , fara a se limita in vreun fel numarul mandatelor ci doar punind conditia ca ele sa nu fie consecutive , rezulta ca , practic , un presedinte al Frantei beneficiaza de un numar nelimitat de mandate . Quod Erat Demonstrache !
 • +7 (9 voturi)    
  Tudorele te afunzi (Duminică, 10 decembrie 2017, 13:48)

  DanBruma [utilizator]

  Iesi din mascarada asta cat mai ai timp. Da-ti demisia! Simplu, fara explicatii! DNA-ul, DIICOT-ul, OLAF-ul, ANI-ul, au de gând sa faca curatenie cu orice pret.
 • +1 (7 voturi)    
  ...vot democratzia v nashem strane... (Duminică, 10 decembrie 2017, 14:20)

  mitocanu [utilizator]

  ....in rusia, procurorii sunt plasati sub autoritatea lui putin...ce ar fi sa aplicam acest sistem in romania?….
 • +3 (3 voturi)    
  Alo bre maestre.. (Duminică, 10 decembrie 2017, 20:59)

  mar-vas [utilizator]

  da de ce omiti sa spui ca acolo nu ajung in posturi cheie in stat indivizi cu probleme penale, dovediti ca au comis fraude colosale contra intereselor vitale ale natiunii!!
  care au pus serios osu la devalizarea economiei nationale la ordine venite din exterior?!
  care fac tot posibilul sa reinstaureze statul totalitar contra vointei populare?
  ce dracu nu intelegeti ca poporul vrea justitie independenta de vointa unor mocofani coocotati vremelnic la butoane!!!
  consultati poporul daca va tin bracinarii, bai alesilor!!
  si nu uitati sa bifati cate promisiuni din programu de guvernare ati indeplinit, jalnicilor!!
 • +3 (3 voturi)    
  LEGEA PROSTITUATELOR (Duminică, 10 decembrie 2017, 21:55)

  Desperados [utilizator]

  Felul in care se actioneaza asupra legilor justitiei e ca si cum prostituatele ar trebui sa dea legi de moralitate, straduindu-se sa infiereze virginitatea si fidelitatea.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version