Deputatul PSD Petre Florin Manole a depus o initiativa legislativa privind infiintarea de camere speciale pentru consumatorii de droguri injectabile, unde acestia sa fie supravegheati si consiliati de echipe multi-disciplinare de profesionisti si sa primeasca seringi sterile, informeaza news.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Camerele de consiliere si consum supravegheat sunt facilitati sanitare sterile, amenajate special, in care persoanele dependente pot primi consiliere si pot consuma supravegheat droguri intr-un mediu sigur, in prezenta unei echipe multi-disciplinare de profesionisti, cu scopul de a reduce riscurile asociate consumului de droguri in spatii publice, atat pentru consumatori, cat si pentru comunitate", se arata in propunerea de modificare a legii 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.

Initiatorul propune si introducerea mai multor exceptii de la prevederile legii actuale, astfel incat detinerea si consumul de droguri de mare risc sa fie permise exclusiv in astfel de camere speciale.

Propunerea legislativa ii apartine deputatului PSD Petre Florin Manole, dar a fost semnata de alti 28 de deputati de la toate grupurile parlamentare.

Initiativa a fost inregistrata la Senat, unde va intra in dezbatere in calitate de prima camera sesizata, urmand ca forul decizional in acest caz sa fie Camera Deputatilor.

"Imi doresc ca subiectul consumului de droguri injectabile si riscurile pentru comunitate asociate acestuia sa fie incluse atat pe agenda politica, cat si pe cea media, si sa fie abordate argumentat si rational. Stiu ca este un subiect sensibil si foarte probabil va genera controverse si speculatii. Dar, uneori, trebuie sa abordam si probleme nepopulare pentru a face ceea ce trebuie, mai ales cand ne confruntam cu milioane de seringi aruncate in mijlocul strazii", a declarat deputatul Petre Florin Manole, potrivit unui comunicat de presa.

El isi motiveaza initierea propunerii legislative prin faptul ca un consum supravegheat al drogurilor injectabile de catre cei dependenti ar avea beneficii multiple atat pentru societate, cat si pentru consumatori.

"Peste un milion de seringi pe an se utilizeaza de catre consumatorii de droguri injectabile in Bucuresti. Multe dintre ele zac aruncate in spatii publice - prin parcuri, in scari de bloc, pe strada - reprezentand un pericol pentru sanatatea publica, in special pentru copii", explica Manole in expunerea de motive a initiativei legislative.

El mai explica faptul ca acest concept al camerelor de consiliere si consum supravegheat a fost pus in practica la mijlocul anilor '80 in alte state dezvoltate. In acest moment, arata Petre Florin Manole, peste 90 de astfel de facilitati functioneaza in tari precum Germania, Spania, Olanda, Elvetia, Luxemburg, Norvegia, Danemarca, Grecia, Australia si Canada.