Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a fost intrebat vineri de jurnalisti cum comenteaza decizia presedintelui Donald Trump de recunoastere a Ierusalimului drept capitala a Israelului, seful diplomatiei romane spunand ca, in opinia sa, decizia SUA este "un element incurajator", transmite News.ro.

Teodor MelescanuFoto: mae.ro

"Pozitia Romaniei este pozitia pe care am avut-o consecvent legata de ideea crearii a doua state, Israel si Palestina, care sa traiasca in buna vecinatate si in prosperitate, cu ideea noastra ca aceasta solutie trebuie sa fie gasita pe calea dialogului direct intre partile interesate si in acelasi timp pe ideea ca este bine sa nu se recurga la masuri unilaterale care ar putea avea un impact negativ asupra negocierilor. Decizia anuntata de SUA este, dupa parerea mea, un element incurajator pentru ca presedintele Trump da foarte clar semnalul, in afara de problema mutarii ambasadei, in legatura cu dorinta SUA de a se implica in gasirea unei solutii si mai ales subliniaza faptul ca in ceea ce priveste situatia Ierusalimului, situatia celor doua state din regiune, acestea vor face obiectul unor negocieri si in urma solutiilor care vor fi gasite intre ele se va definitiva si statutul juridic al celor doua state si al Ierusalimului", a afirmat ministrul Teodor Melescanu.

***

Donald Trump a recunoscut miercuri Ierusalimul drept capitala a Israelului, marcand o ruptura spectaculoasa cu predecesorii sai si ignorand puternicele avertismente ale liderilor din regiune si nu numai, care se tem de un val de violente in Orientul Mijlociu.

Ambasada Israelului la Bucuresti ii multumeste presedintelui SUA Donald Trump pentru "decizia curajoasa si corecta" de a recunoaste capitala statului Israel la Ierusalim, spunand ca este un pas esential pe drumul spre pace deoarece nu poate exista pace care sa nu implice Ierusalimul drept capitala a Israelului.

"Ii multumim Presedintelui Donald Trump pentru decizia curajoasa si corecta de a recunoaste capitala Statului Israel la Ierusalim. Ierusalimul este de 3000 de ani capitala poporului evreu, iar la momentul infiintarii Statului Israel, in urma cu 70 de ani, guvernul l-a ales drept capitala. De fapt, de la exilarea evreilor de pe pamantul stramosesc in urma cu 2000 de ani, Ierusalimul nu a mai fost capitala niciunui alt popor. Aceasta declaratie are o importanta istorica deosebita deoarece recunoaste faptul ca Ierusalimul este inima traditiei, istoriei si religiei iudaice. Este un pas esential pe drumul spre pace deoarece nu poate exista pace care sa nu implice Ierusalimul drept capitala a Israelului", afirma Ambasada Israelului, intr-un comunicat de presa transmis joi seara.

Israelul cheama toate tarile care doresc pacea sa se alature Statelor Unite in a recunoaste capitala la Ierusalim si a muta ambasada acolo, mai arata Ambasada Israelului la Bucuresti.