Drept la replica la afirmatiile publice ale actorului Toma Cuzin cu referire la cota retinuta de CREDIDAM si "formula de calcul" solicitata de acesta

de     HotNews.ro
Vineri, 8 decembrie 2017, 19:03 Actualitate | Esenţial


Drept la replica ca urmare a aparitiei pe site-ul Hotnews.ro a materialului "Actorul Cuzin Toma: CREDIDAM nu are o formula de calcul a veniturilor incasate":

1.Domnul Toma Cuzin nu mai este membru CREDIDAM din data de 22.09.2015. Decizia apartine Consiliului Director si a fost mentinuta de instantele de judecata, respectiv Tribunalul Bucuresti in dosarul nr. 37216/299/2016.

Excluderea domnului Toma Cuzin din cadrul asociatiei a fost determinata de comportamentul agresiv fizic si verbal, injuriilor, amenintarilor si acuzatiilor false aduse la adresa asociatiei, angajatilor asociatiei si a membrilor Consiliului Director.

2. In conformitate cu prevederile Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe*, in calitate de nemembru, domnul Toma Cuzin poate beneficia de remuneratiile cuvenite in baza unei cereri de incasare pentru sursele de gestiune colectiva obligatorie*. Pe cale de consecinta, CREDIDAM nu poate sa gestioneze drepturile din sursele de gestiune facultativa pentru domnul Toma Cuzin, cum sunt de exemplu, cele provenite din radiodifuzarea prestatiilor artistice de catre posturile tv si comunicarea publica a filmelor (mai exact repertoriul domnului Toma Cuzin). Acest lucru este bine cunoscut si de catre domnul Toma Cuzin, drept dovada fiind declaratia dumnealui inregistrata la CREDIDAM cu nr. 26056 /14 noiembrie 2016, prin care isi recunoaste drepturile in calitate de nemembru.

3. Modalitatea de colectare si de repartizare a remuneratiilor, este publica si se regaseste la punctul 18 din statutul CREDIDAM**, statut avizat de catre Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) si cenzurat de catre instanta de judecata.

De exemplu, in cazul fonogramelor si videogramelor (Art.18, punctul II, aliniatul 3) sumele se repartizeaza astfel:

"(3) Remuneratia echitabila pentru comunicare publica si radiodifuzare fonogramelor /videogramelor

3.1 Radiodifuzarea fonogramelor/videogramelor

3.1.1 Sumele se repartizeaza conform utilizarii reale rezultata din informatiile primite de la utilizatori (play-liste). Valoarea fiecarei fonograme/videograme este data de durata de radiodifuzare si de suma incasata pentru perioada de radiodifuzare (suma incasata se imparte la numarul total de secunde de radiodifuzare obtinandu-se valoarea pe secunda, care se inmulteste cu numarul de secunde pentru fiecare piesa/prestatie in parte, rezultand astfel valoarea pe piesa/prestatie). Suma calculata pentru o fonograma/videograma se repartizeaza tuturor artistilor interpreti participanti la inregistrarea respectiva, in conformitate cu declaratia de repertoriu, sau cu foaia de prezenta.

3.1.2 Criteriile dupa care se stabileste punctajul fiecarui participant la o fonograma/videograma sunt, in lipsa unei conventii inregistrate la CREDIDAM in momentul declararii repertoriului :
a)   Rolul sau functia din cadrul inregistrarii (fixarii)
b)   Numarul de persoane participante la fixare".


Atat informatiile privind modalitatea de colectare si repartizare, cat si sursele din care au provenit banii incasati  au fost comunicate domnului Toma Cuzin in repetate randuri prin e-mail, dar si verbal, la sediul CREDIDAM.

4. Cota de administrare nu poate depasi 15% din sumele colectate anual, conform Art. 134 aliniatul 2, litera b, din legea nr. 8/1996. Cota de administrare retinuta de CREDIDAM este publica pe www.credidam.ro.***

La ultimul virament, din 4 iulie 2017, domnului Toma Cuzin i s-a retinut o cota de administrare de 13,93%, si nu de 40% cum a afirmat acesta, ceea ce dovedeste ca afirmatiile domniei sale sunt false.

________

*Sursele de gestiune colectivă obligatorie sunt: TV fonograme/muzică, comunicare publică, retransmitere prin cablu, copie privată, comunicare publică pe internet pentru fonograme/muzică și radiodifuzare fonograme de comerț de către posturile de radio.
**Vezi statutul CREDIDAM: http://www.credidam.ro/pt_site/img/credidam.pdf 
***Vezi Dare de seama CREDIDAM, pentru fiecare an în parte, pe http://credidam.ro/wp/sample-page/dari-de-seama/
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1183 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by