Un procesator va prepara shaorma din carne de oaie, in scopul stimularii consumului de carne de oaie, in cadrul programului "Alege oaia" promovat de Ministerul Agriculturii, a anuntat vineri ministrul Agriculturii, Petre Daea, la prezentarea bilantului anual, relateaza News.ro.

Petre DaeaFoto: Hotnews

In luna octombrie, Ministerul Agriculturii a lansat, la Romexpo, in cadrul targului pentru agricultura Indagra 2017, campania de informare si promovare a consumului de carne de oaie denumita "Alege Oaia!".

Introducerea carnii de oaie in magazine si restaurante va stimula consumul, considera Daea.

"Ne va invita un procesator sa ne pregateasca o shaorma din carne de oaie. Sa speram ca vom gasi si ingredientele necesare pentru a vedea ca acest produs se poate valorifica, fiind extrem de valoros", a afirmat Daea.

El a precizat ca o retea de restaurante a anuntat ca va introduce meniuri cu carne de oaie, iar doua supermarketuri deja comercializeaza carne de oaie pregatita si ambalata.

Daea a subliniat ca aceste actiuni se fac intr-un concept unitar, nu la intamplare, in scopul promovarii produselor romanesti in lanturile de magazine.

In campania "Alege oaia" lucreaza si reprezentanti din cadrul Ministerului Turismului, ai Ministerului Sanatatii si ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, care au format un grup de lucru sub coordonarea Directiei Generale de Politici in Industrie Alimentara.

Prin aceasta campanie, autoritatile urmaresc cresterea valorificarii produselor agro-alimentare provenite de la ovine, cresterea valorii de export prin produse prelucrate, atragerea fortei de munca in sectorul de prelucrare a carnii si a produselor din carne de oaie, dar si "pastrarea traditiilor privind preparatele culinare din aceasta specie, in special in zonele montane".

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a facut in acest an o serie de afirmatii surprinzatoare despre oaie.

In septembrie, intr-o postare pe Facebook referitoare la participarea la un eveniment organizat de o organizatie a crescatorilor de ovine, el a vorbit despre oaie ca despre "acest animal care ne strabate istoria ca un fir rosu".

Afirmatia a venit atunci la putin timp dupa ce ministrul a declarat pentru "Libertatea": "Stiti de ce merge oaia cu capul in jos? Ii este rusine de televiziuni, de ce vorbesc despre ea. Se jeneaza. Ar trebui sa stopam discutiile despre aceasta specie extrem de importanta pentru tara, necesara si foarte foarte valoroasa pentru cei care se ocupa cu asemenea activitate".

In 1 iulie, el declara la Antena 3 ca "oaia a unit generatii, oaia a descoperit muntele si a populat muntele". "Oaia a dat mancare si ne-a imbracat, oaia a dezvoltat industria lanii, oaia a creat localitati, a generat comune si frumoase comune, uitati-va in Sibiu, oaia a sudat generatiile, tata cu fiul, bunicul cu nepotul. Marginimea Sibiului este construita din lana oii, din branza oii, din mielul oii. Astazi, sigur ca oaia are doar dorinta de a fi inteleasa de toti", a spus ministrul Agriculturii.

In 11 iunie, la TVR, ministrul a definit oaia drept "aceasta combina vie, care recolteaza de la fata locului masa vegetativa si o transforma in lapte".

Declaratiile sale surprinzatoare despre oaie au inceput in 30 mai, cand Petre Daea afirma la Antena 3, prezentand argumentele in favoarea schimbarii frunzei din brandul de tara cu o oaie, ca "oaia este o statuie vie" si ca frunze are toata lumea, dar oi ca in Romania nu. "Langa oaie gasesti o frunza, langa frunza nu poti sa gasesti o oaie", a conchis Daea.