ANI explica efectele modificarii Legii privind integritatea prin proiectul lui Florin Iordache: Este contrara deciziilor CCR si recomandarilor MCV / Se diminueaza pana la eliminare sanctiunile pentru incompatibilitate sau conflict de interese

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 8 decembrie 2017, 17:04 Actualitate | Esenţial

Agentia Nationala de Integritate aduce vineri precizari cu privire la potentialele efecte ale adoptarii proiectului de modificare a Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, proiect initiat de deputatul PSD Florin Iordache, care a trecut luni de comisia juridica din Camera Deputatilor. Potrivit ANI, solutia preconizata de aceasta modificare legislativa va avea ca efect diminuarea pana la eliminare a sanctiunilor care decurg din incalcarea regimului conflictelor de interese si al incompatibilitatilor. ANI atrage totodata atentia ca propunerea legislativa este contrara deciziilor Curtii Constitutionale 418/2014 si 81/2013, precum si recomandarilor adresate de Comisia Europeana prin rapoartele MCV.

Agentia de Integritate transmite vineri intr-un comunicat ca, avand in vedere solicitarile adresate de catre mai multe organizatii mass-media cu privire la potentialele efecte ale adoptarii propunerii de modificare a Legii nr. 176/2010 cu amendamentele admise in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, face urmatoarele precizari:

"Amendamentul adoptat in Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor prevede faptul ca destituirea din functie a persoanelor fata de care s-a constatat un incident de integritate (incompatibilitate sau conflict de interese) sa poata fi realizata numai din functia ori demnitatea publica in care a existat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate (art. 25, alin. 2 din Legea nr. 176/2010).

Astfel, solutia preconizata de aceasta modificare legislativa va avea ca efect diminuarea pana la eliminare a sanctiunilor care decurg din incalcarea regimului conflictelor de interese si al incompatibilitatilor, astfel:

Functionarul sau demnitarul va putea ocupa aceeasi functie care a generat incompatibilitatea ori conflictul de interese, precum si orice alta functie, acest lucru fiind posibil prin incetarea interdictiilor, fiind incalcat astfel principiul neretroactivitatii deciziilor Curtii Constitutionale si a legii civile;

Se instituie posibilitatea de rotire in functiile publice a persoanelor care au incalcat regimul juridic al incompatibilitatilor sau al conflictului de interese, contrar dispozitiilor Deciziei Curtii Constitutionale nr. 418/2014".

Concret, arata ANI, modificarea art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 ar putea da nastere la urmatoarele situatii juridice:"Avand in vedere considerentele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate nu sustine adoptarea propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 176/2010, aceasta fiind contrara Deciziei Curtii Constitutionale nr. 418/2014 si Deciziei Curtii Constitutionale nr. 81/2013, precum si recomandarilor adresate de Comisia Europeana prin rapoartele Mecanismului de Cooperare si Verificare", conchide Agentia de Integritate.
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

992 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri