Guvernul Romaniei a dat in judecata Primaria si Consiliul Local al Municipiului Galati, pentru a recupera un teren acordat Galatiului prin HG 512/2002, pe motiv ca nu au fost respectati termenii acestei hotarari, care prevedeau ca suprafata trebuie folosita pentru constructia de locuinte si nu data in arenda ca exploatatie agricola, asa cum se intampla in prezent, informeaza Agerpres.

"In ultimii zece ani de zile, Galatiul nu a respectat destinatia acestui teren, aceea de a se construi aici locuinte. Ei au concesionat terenul in scop agricol si au castigat cateva milioane de euro in aceasta perioada. Noi am insistat pe faptul ca CJ Braila trebuie sa faca demersurile necesare pentru reintoarcerea terenului din domeniul public al Galatiului, in domeniul public al statului roman, respectiv la ADS", a declarat deputatul PNL Vasile Varga, vineri, in conferinta de presa.

Inainte de a intenta actiune in instanta, Guvernul a solicitat CLM Galati, in luna septembrie, printr-un memorandum, sa emita o hotarare prin care sa legalizeze transferul, inapoi in proprietatea Agentiei Domeniilor Statului, a lotului in suprafata de 655,29 ha, dar CLM Galati a scos acest proiect de pe ordinea de zi in sedinta din luna octombrie, pe motiv ca "situatia mai trebuie analizata".

In memorandumul transmis de Guvern catre CLM Galati se arata ca transmiterea dreptului de proprietate asupra acestui teren a fost efectuata sub conditia ca suprafata sa fie utilizata pentru constructii de locuinte si utilitati sociale si ca "din analiza modului cum a fost aplicata HG. 512/2002 rezulta faptul ca, de 15 ani, cea mai mare parte din cele o mie de hectare nu este utilizata potrivit destinatiei stabilite initial".

Prin HG 512/23.05.2002, Galatiul a primit de la ADS o mie de hectare, aflate pe teritoriul judetului Braila, in comuna Vadeni, situata la granita cu municipiul Galati, teren care trebuia utilizat exclusiv pentru constructia de locuinte.

Din intreaga suprafata insa, doar 44 de hectare au fost folosite pentru constructia a 14 blocuri ANL, restul suprafetei fiind inchiriata catre mai multe societati in vederea exploatarii agricole.