Romania a obtinut in acest an o productie de aproape 27 milioane de tone de cereale, circa 1,4 tone pe cap de locuitor, in conditiile in care 9 culturi au inregistrat recorduri istorice, a afirmat vineri ministrul Agriculturii, Petre Daea, la prezentarea bilantului anual, care a subliniat ca a avut mereu in geanta de lucru programul de guvernare prezentat in campania electorala de anul trecut de presedintele PSD, Liviu Dragnea, transmite News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am realizat 9 recorduri istorice. Am realizat aproape 27 milioane tone cereale. Este pentru prima data cand ne intalnim cu o asemenea situatie. Am depasit 1,4 tone pe cap de locuitor", a afirmat Daea.

Printre culturile record se numara cele de grau, rapita, orz, floarea-soarelui, soia si porumb.

"Am avut tot timpul in geanta mea de lucru programul de guvernare, (...), prezentat in campania electorala de presedintele partidului Liviu Dragnea, (...) si prezentat apoi in Parlament", a spus Daea.

Ministrul a subliniat ca cel mai important obiectiv realizat de ministerul sau in acest an este implementarea sistemului de acordare la timp a subventiilor pentru fermieri.

Astfel, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a autorizat la plata suma de 2,766 miliarde euro in acest an.

"Pentru realizarea programelor din agricultura, au fost elaborate 466 de acte normative in acest an, din care 5 legi, 7 ordonante si Ordonante de Urgenta, 63 de Hotarari de Guvern, 391 ordine cu caracter normativ si de reglementare institutionala si 9 memorandumuri", a spus Daea.

Al doilea obiectiv important a fost cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, potrivit lui Daea. Astfel, au fost absorbite 3,33 miliarde de euro, din care din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) - 1,772 miliarde euro, procent de absorbtie 99,9%, iar din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) 1,550 miliarde euro, fata de 507 milioane euro in 2016, din datele prezentate de minister.