Mateusz Morawiecki, noul premier polonez ce o va inlocui pe Beata Szydlo nici macar nu era membru al partidului de la guvernare PiS in martie anul trecut, scrie Financial Times. Un an si jumatate mai tarziu, el este pe cale sa conduca executivul tarii.

Foto:

De mentionat ca, in ciuda acestei schimbari, analistii considera ca politica poloneza va continua sa fie dominata de Jaroslaw Kaczynsky, fondatorul PiS.

“El este unul dintre moderatii din tabara PiS, si acesta este unul dintre motivele pentru care Kaczynsky pariaza pe el. Ii va aduce ceva spatiu de manevra in relatiile cu UE, cu mediul de afaceri si cu votantii moderati”, spune Wawrzyniec Smoczynski, seful think-tank-ului Polityka Insight.

Cei care il cunosc pe Morawiecki spun ca este o persoana neobisnuita.

Pe de o parte el este un fost bancher care este in largul sau cand discuta cu investitorii internationali si care in perioada in care a lucrat la banca Santander a urcat pana in elita zonei financiare poloneze.

Pe de alta parte, el este un patriot feroce, hotarat sa refaca gloria unei natiuni ce a suferit enorm in secolul 20.

“Multi oameni nu au inteles de ce a trecut dintr-o institutie financiara in politica, pierzand 90% din salariu. A facut-o pentru ca vrea sa schimbe Polonia”, a spus un coleg.

Morawiecki a ajuns in guvern ca ministru pentru dezvoltare economica in 2015, iar anul trecut a fost numit ministru de finante. In aceasta perioada, Polonia a consemnat doi ani de crestere economica rapida, dar si o campanie de combatere a fraudelor cu TVA.

Acestea au ajutat la finantarea unui program social ce a asigurat guvernului un larg sprijjin popular, in ciuda ingrijorarilor economistilor ca se va dovedi nesustenabil.

Dar, pe masura ce el a primit responsabilitati tot mai mari in Executiv - un ziar polonez chiar l-a numit “superministrul” - tensiunile dintre tabara sa si cea a premierului Beata Szydlo s-au acutizat.

Cei doi au dus o batalie dura pentru putere atat in cadrul Guvernului cat si al companiilor de stat poloneze, ce pare sa se fi terminat acum, cand Szydlo va fi inlocuita cu Morawiecki.