Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a afirmat, joi, ca saptamana viitoare Guvernul va aloca, printr-o Hotarare, banii obtinuti de cadrele didactice prin sentinte judecatoresti, sumele urmand a proveni din fondul de rezerva al Ministerului si din economiile pe care le-au realizat unele inspectorate scolare. Pop a precizat ca, in unele judete, profesorii vor primi banii integral, iar in altele in proportie de 90 la suta, relateaza News.ro.

Liviu PopFoto: Agerpres

"Toti profesorii din Romania isi vor primi salariile sau si-au primit salariile si toti profesorii din Romania isi vor primi peste 90 la suta dintre sentinte, sentinte care nu erau prinse in buget la inceputul anului. Am facut facut rectificare de buget. Inclusiv saptamana viitoare, printr-o Hotarare de Guvern, vom da din fondul de rezerva al Ministerului Educatiei Nationale si din economiile pe care le-au realizat anumite inspectorate scolare, vom redirectiona toti banii catre plata sentintelor judecatoresti. Vor fi judete in care aceste sentinte se vor achita suta la suta, dar vor fi judete in care se vor achita in jur de 90 la suta, in functie de cum si-au programat bugetul. Dar toti profesorii vor lua, pe langa drepturile salariale, aproape integral si sentintele judecatoresti" a afirmat Liviu Pop, la Valenii de Munte, in judetul Prahova.

EL a mai spus ca Ministerul Educatiei va asigura si plata dobanzilor prevazute in sentintele judecatoresti obtinute de profesori.

"Dobanzile, pentru ca sunt foarte multi profesori care au castigat in instanta plata dobanzilor de catre inspectoarele scolare sau de catre consiliile locale sau de catre unitatile scolare, toate aceste dobanzi le-am preluat noi, Ministerul Educatiei, Guvernul Romaniei si le platim din bugetulde stat, adica am luat presiunea de pe autoritatile locale" a mai spus Pop.

Ministrul a precizat ca prin ordonata de urgenta s-au facut modificari si in ceea ce priveste modul in care vor fi alocati banii de la bugetul central pentru plata cadrelor didacticede anul viitor.

"Dupa Ordonanta de Urgenta pe care am aprobat-o ieri (miercuri - n.r.), dupa discuitile pe care le-am avut cu premierul Romaniei si, evident, cu presedintele partidului (...) una dintre modificarile de ieri s-a produs si pe circuitul banilor. Tocmai pentru ca sunt anumite consilii locale care intarzie in rectificarea bugetara, sau atunci cand sunt alegeri nu constituie Consiliul Local si blocheaza salariile, incepandcu 1 inauarie 2018, circuitul banilor pentru plata profesorilor, va fi minister-inspectorat - scoala si atunci nu vom avea aceste blocaje datorate rectificarii bugetare pe care poate un anumit Consiliu Local nu a facut-o. In ceea ce priveste banii pentru cheltuielile materiale si tot ceea ce asiguram de la bugetul de stat catre autoritatile locale, acestia vor merge pe circuitul pe care-l stim astazi, prin Directia de Finante si Consiliul Local" a precizat Liviu Pop.

Ministrul Educatiei a mai anuntat ca plata transportului in cazul profesorilor care fac naveta la locul de munca va fi suportata si anul viitor, la fel ca si anul acesta, de la bugetele locale.