Comisia Europeana a anuntat ca va da Ungaria in judecata pentru legislatia neconforma cu normele europene in trei dosare majore: legea privind finantarea ONG-urilor, legea privind universitatile straine (plecata de la Universitatea Central Europeana finantata de Soros) si legea privind solicitantii de azil.

HotNews.roFoto: Hotnews

In ceea ce-i priveste pe imigranti, Comisia Europeana a decis joi sa cheme trei tari - Cehia, Ungaria si Polonia - in fata Curtii de Justitie a UE pentru faptul ca nu si-au indeplinit obligatiile de gazduire a refugiatilor, potrivit unui comunicat al executivului european. Cele trei tari au refuzat sa adaposteasca solicitantii de azil, in ciuda unei scaderi globale a sosirilor din cauza unor frontiere mai stricte si a unor proiecte dincolo de granitele UE pentru a descuraja migratia catre Europa.

Legea maghiara privind finantarea ONG-urilor incalca Tratatul de functionare UE in opinia Comisiei Europene, discriminand de restrictionand donatiile din strainatate pentru societatea civila. Mai mult, CE considera, potrivit unui comunicat de presa, ca legea maghiara incalca libertatea de asociere.

In privinta legii maghiare privind educatia universitara, Comisia arata intr-un comunicat ca este incompatibila cu libertatea academica, dreptul la educatie si libertatea de a deschide o afacere in UE.

Toate cele trei proceduri de aducere a Ungariei in fata Curtii Europene de Justitie vin pe fondul controlului tot mai autoritar asupra societatii maghiare exercitat de Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, care a teoretizat inca de acum doi ani "democratia iliberala".