Sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai I va ajunge pe 13 decembrie in tara, la ora 11.00, pe Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu masina la Castelul Peles. La ora 14.00, corpul neinsufletit al Regelui va fi asezat in Holul de Onoare al Castelului Peles, iar la ora 18.00, acesta va fi transportat la Sala Tronului din Palatul Regala, pentru o ceremonie privata. Casa regala a stabilit si un program pentru depunerea de flori. Sambata, 16 decembrie 2017, de la ora 12.30 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhala, va avea loc slujba de inmormantare, iarla ora 18.45 va avea loc slujba de ingropare a Regelui Mihai I in Noua Catedrala de la Curtea de Arges, informeaza Casa Regala.

Regele Mihai IFoto: Filarmonica George Enescu

Programul integral, asa cum este comunicat de Casa Regala:

In ziua de miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 11.00, sicriul cu corpul neinsufletit al Majestatii Sale Defuncte Regele Mihai I va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu masina la Castelul Peles. Evenimentul se va desfasura in prezenta Sefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei romane, si a membrilor Familiei Regale, a reprezentantilor institutiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe si ai Casei Majestatii Sale. Presa va avea acces la ceremonie. Publicul nu va avea acces la eveniment.

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 14.00, corpul neinsufletit al Regelui va fi asezat in Holul de Onoare al Castelului Peles. Custodele Coroanei si Familia Regala vor fi prezenti la Sinaia. Programul vizitei oficialitatilor pentru a transmite condoleante la Castelul Peles este urmatorul:

- Ora 14-15: Institutia Presedintelui Romaniei, Presedintia Republicii Moldova, Membrii Guvernului Romaniei si ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului Romaniei si ai Parlamentului Republicii Moldova.

- Ora 15-16: Reprezentantii Institutiilor Statului, centrale si locale.

- Ora 16-17: Reprezentantii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO si ai Organizatiilor Internationale.

- Ora 17-18: Reprezentantii Academiei Romane si Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice si ai celorlalte institutii ale Credintei.

Accesul la Castelul Peles se face pe baza listelor comunicate in prealabil Protocolului Regal de catre institutiile mai sus amintite la adresa email ofiter.protocol@palatulelisabeta.ro.

Publicul nu va avea acces pe durata sederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Presa va avea acces pe terasa Castelului Peles si, in anumite intervale orare, in Holul de Onoare.

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18.00, corpul neinsufletit al Majestatii Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peles la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul si presa nu vor avea acces in Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea in Palatul Regal.

Toti cei care vor dori sa depuna flori si sa se inchine la catafalcul Majestatii Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal:

￯ Miercuri, 13 decembrie 2017, intre ora 21.00 si ora 24.00;

￯ Joi, 14 decembrie 2017, intre ora 08.00 si ora 22.00;

￯ Vineri, 15 decembrie 2017, intre ora 08.00 si ora 22.00.

Intrarea este libera. Accesul presei este permis.

Cei prezenti la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I, sunt rugati sa respecte urmatoarele reguli:

￯ Sa fie imbracati in tinuta corespunzatoare, cu culori inchise.

￯ Sa nu poarte sacose, genti ori bagaje voluminoase de niciun fel.

￯ Sa nu vina insotiti de copii sub 7 ani, nici cu carucioare de copii.

￯ Sa nu foloseasca aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea si filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.

￯ Sa aiba la ei un document de identitate.

￯ Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi asezate in gradina din fata Palatului Regal sau pe trotuarul din fata grilajului Palatului. Personalul Casei Majestatii Sale va fi la fata locului, pentru a indruma publicul participant.

￯ Persoanele care vin la catafalc sunt rugate sa nu aduca volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin posta, pe adresa Palatului Elisabeta.

￯ In incinta Palatului Regal, fumatul si vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

Pe perioada accesului la Palatul Regal va functiona un post de prim-ajutor.

In ziua de sambata, 16 decembrie 2017, la ora 10.30, un scurt serviciu religios va fi oficiat in Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces in Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 10.55, sicriul cu corpul neinsufletit al Regelui Mihai va fi asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurta ceremonie religioasa si militara. Accesul publicului in Piata Palatului este liber, in zonele special amenajate pentru participanti. Accesul presei este liber.

La ora 11.15, sicriul va fi asezat in masina mortuara.

De la ora 11.25 la ora 12.15, Cortegiul funerar va merge, cu viteza redusa, pe traseul Piata Palatului Regal ¬ Calea Victoriei ¬ Splaiul Independentei ¬ Piata Unirii ¬ Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.30 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhala va avea loc slujba de inmormantare. Publicul si presa nu vor avea acces in catedrala.

Intre ora 14.00 si ora 18.20, cortegiul funebru se va deplasa la Curtea de Arges, pe ruta Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Arcul de Triumf, Chitila, Titu, Gaesti, Topoloveni, Pitesti, Curtea de Arges. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul calatoriei, dar va incetini viteza in localitati.

Sambata, 16 decembrie 2017, la ora 18.45, va avea loc slujba de ingropare a Regelui Mihai I in Noua Catedrala de la Curtea de Arges. Ceremonia va fi privata, in prezenta Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a Romaniei si a membrilor Familiilor Regale straine prezenti la eveniment. Publicul va avea acces doar in fata portii de intrare in parcul Arhiepiscopiei de Arges. Presa va avea acces in fata Noii Catedrale de la Curtea de Arges.

Prezenta presei nu va fi permisa in incinta Noii Catedrale, nici inainte, nici pe parcursul ceremoniei de ingropare. Noua Catedrala nu va putea fi vizitata in primele 7 zile dupa inmormantare.

Familia Regala anunta mare doliu pentru 40 zile si doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu si doliul se refera la prezenta publica a membrilor Familiei Regale.

Carti de condoleante sunt deschise, incepand de astazi, la Castelul Peles, la Palatul Regal (Calea Victoriei) si la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispozitia publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Mesaje de condoleante pot fi transmise online la http://www.familiaregala.ro/mesaje

Fostul suveran al Romaniei Mihai I a murit marti, la varsta de 96 de ani, la resedinta din Elvetia.