Guvernul va propune saptamana viitoare o ordonanta de urgenta pentru suspendarea pe timp limitat a taxei de clawback pentru produse din plasma, a anuntat medicul Alexis Cochino, imunolog pediatru la Institutul pentru Sanatatea Mamei si Copilului din Bucuresti, dupa discutiile cu premierul si ministrul Sanatatii pe tema lipsei de imunoglobulina. Potrivit informatiilor HotNews.ro, suspendarea ar putea fi aplicata pentru o perioada de doi ani, urmand sa fie analizata si posibilitatea extinderii pentru medicamente ieftine.

UPDATE Potrivit comunicatului, premierul Mihai Tudose a decis, la propunerea ministrului Sanatatii, suspendarea aplicarii taxei de clawback pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasma si sange, la fel ca in celelalte state europene, in contextul deficitului de imunoglobulina. De asemenea, Ministerul Sanatatii impreuna cu Ministerul Finantelor Publice vor analiza si posibilitatea scutirii taxei de clawback pentru medicamentele cu pret scazut. Toate aceste masuri vor fi incluse intr-o ordonanta de urgenta care va intra pe ordinea de zi a sedintei de guvern de saptamana viitoare.

Mihai Tudose a cerut tuturor autoritatilor implicate sa asigure urgent stocuri de imunoglobulina si sa prioritizeze procedurile pentru implementarea masurilor pe care Guvernul le va intreprinde in perioada imediat urmatoare, astfel incat sa se asigure necesarul de imunoglobulina, se mai arata in comunicat.

Cu privire la suplimentarea imediata a stocurilor de imunoglobulina, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, impreuna cu presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor, Nicolae Fotin, au declarat ca au luat legatura cu autoritatea competenta din Germania pentru a grabi si prioritiza procedura de livrare pentru o prima cantitate de imnuglobulina, saptamana viitoare.

De asemenea, ministrul Sanatatii a anuntat ca la nivelul ministerului s-a infiintat o structura de urgenta care are rolul de a directiona stocurile identificate de imunoglobulina in unitatile sanitare din tara catre cazurile urgente de imunodeficienta primara care necesita tratament imediat. Totodata, a fost infiintata si o linie telefonica speciala la care medicii din toata tara pot anunta aparitia cazurilor grave care necesita tratament cu imunoglobulina, pentru ca medicamentele necesare sa fie directionate catre unitatea sanitara care are in ingrijire pacientul.

Aceasta structura va gestiona si cantitatile de imunoglobulina necesara tratamentului imunodeficientei primare, care vor fi puse pe piata de furnizor pana la sfarsitul anului.

In vederea solutionarii crizei de imunoglobulina pe termen mediu si lung, Florian Bodog a precizat ca exista un proiect de reorganizare a Institutului National de Hematologie Transfuzionala pentru a crea cadrul legal care sa imbunatateasca accesul Romaniei la produsele din sange si plasma.

"Saptamana viitoare se va propune o ordonanta de urgenta pentru suspendarea, pe timp limitat, a taxei de clawback pentru produse din plasma, ceea ce i-a facut pe distribuitorii producatorilor sa promita ca asta ii va readuce pe piata. Cel mai rapid (...), chiar din aceasta luna, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce ar trebui sa acopere necesarul pentru cel putin o luna pe imunodeficiente si urgente majore, urmand ca din ianuarie sa fie aduse 2.000 de flacoane de catre acelasi distribuitor", a declarat medicul, la finalul intalnirii cu premierul, potrivit Agerpres.

El a precizat ca, din discutiile purtate cu guvernantii, a reiesit ca "de azi-noapte (...) s-a introdus in legislatie imunoglobulina subcutana, care creste si mai mult sansa la o viata normala pentru acesti pacienti'. 'Nu mai trebuie sa vina la spital sa stea in frig, pe drumuri, intre infectii, si asa mai departe. Deci, vestile sunt bune daca angajamentele sunt respectate".

Intrebat daca serul Pentaglobin, care fost trimis in spitale, este eficient, medicul a raspuns: "In ceea ce priveste Pentaglobinul, el nu are aprobare pe prospect, exista pe langa prospect, pozitia oficiala a producatorului, Biotest, care spune ca acest produs este off-label pentru imunodeficiente primare si boli autoimune, ceea ce inseamna ca nu poate fi folosit conform definitiei off-label decat atunci cand nu exista pe piata niciun alt produs aprobat pentru acele indicatii".

"Astfel ca acest produs, pentru acesti pacienti, este perfect inutil, el insusi, insa, este totusi un efort care s-ar putea dovedi util pentru ca fiind folosit la cazuri de infectii severe din oncologie, terapie intensiva si asa mai departe, unde poate fi util si este indicat si este aprobat, ar putea sa economiseasca restul de imunoglobulina, celelalte feluri de imunoglobulina care, in acest fel, sa ramana in cantitati mai mari pentru pacientii cu imunodeficiente si boli autoimune care nu pot beneficia de Pentaglobin in niciun caz", a explicat Cochino.

Medicul primar pediatru Mihaela Bataneant la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii 'Louis Turcanu', care a participat la intalnirea cu premierul, a declarat, la randul sau, ca discutiile au fost "cu rezultat pozitiv": "Sa speram ca va fi asa cum au promis, ca se rezolva problema in cel mai scurt timp. Saptamana viitoare se asteapta primul lot de imunoglobulina si, apoi, urmatoarele cantitati se vor livra in ianuarie si veti vedea comunicatul de presa al ministerului (Sanatatii - n.r.) cu decizia de a suspenda taxa de clawback pe produsele de plasma umana, deci pe imunoglobulina. Si sa speram ca in aceste conditii se vor intoarce producatorii de imunoglobulina pe piata ", a declarat Bataneant.

Ea a precizat ca in spitalul unde lucreaza nu este imunoglobulina din luna septembrie: "Noi avem 15 pacienti in evidenta, unii sunt nesubstituti din august, pe doi i-am trimis la Bucuresti, care aveau o forma mai severa de imunodeficienta, si o parte din cei care au avut aceasta posibilitate si-au cumparat imunoglobulina pentru una sau doua administrari si am si copii pe care nu am cum sa ii substitui", a explicat medicul.

Mihaela Bataneant a mentionat ca la nivelul Ministerului Sanatatii a fost infiintat un 'telverde' unde pot fi anuntate urgentele privind lipsa imunoglobulinelor.

Rudele catorva pacienti cu imunodeficiente primare, a caror viata este pusa in pericol din cauza ca nu mai au acces la tratamentul cu imunoglobulina de peste 4 luni, au protestat in fata Guvernului, in timpul intalnirii de miercuri dimineata.

Criza medicamentelor s-a acutizat in ultimele luni, dupa ce Ministerul Sanatatii a scos aceste medicamente de pe lista medicamentelor esentiale. Ministerul a cumparat in regim de urgenta cateva sute de medicamente care nu sunt insa potrivite pentru tratament.

In ciuda mitingurilor de proteste si a apelurilor disperate ale bolnavilor, Ministerul Sanatatii s-a aratat incapabil pana la acest moment sa rezolve situatia.

Medicul pediatru imunolog Alexis Cochino a izbucnit in lacrimi in timpul unui interviu la Europa FM in momentul in care a explicat situatia critica a aproape 100 de copii, a caror viata e pusa in pericol la propriu din cauza lipsei imunoglobulinei.

Medicul pediatru spune ca unul dintre adolescentii pe care ii are in grija a incercat sa-si ia viata, disperat de lipsa tratamentului.

Citeste aici o analiza HotNews.ro despre criza imunoglobulinei

"Exista, pe imunologie pediatrica, aproximativ 100 de copii a caror viata este pusa in pericol in acest moment. Sunt, unii dintre ei, internati in spital, unii cu boli grave. Daca nu vor ajunge azi, acum medicamentele, risca sa-si piarda viata. Si multi altii sunt in situatii similare, desi inca nu la fel de grave. Sunt adolescenti, dintre copiii mai mari, care auzind toate discutiile si simtind agitatia noastra si a parintilor si disperarea, unul a incercat sa se sinucida si celalalt vrea sa faca acelasi lucru. Imi pare rau (in lacrimi), cam asta e situatia in pediatrie", a spus medicul Alexis Cochino la Europa FM.