Cabinetul Tudose ar urma sa adopte in sedinta de miercuri proiectul de buget pe 2018, dupa care Parlamentul va stabili calendarul dezbaterilor. Guvernul estimeaza o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5% anul viitor, pana la 907,85 miliarde lei (195,5 miliarde euro), potrivit sintezei proiectului de buget pentru anul viitor, realizata de Ministerul Finantelor, ritm in scadere fata de estimarea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) pentru acest an, de 6,1%, scrie news.ro.

Sedinta Guvernului este programata de la ora 14.00.

"Pe data de 6, proiectul de buget va intra in sedinta de Guvern si va fi inaintat Parlamentului. Mai departe, Parlamentul sa faca un calendar", a afirmat, luni, vicepremierul Marcel Ciolacu.

Intrebat care sunt domeniile care vor beneficia de alocari mai mari, Ciolacu a declarat: "Toate vor avea bugete mai mari. Ministerele, cum sunt investitiile la transporturi, vor avea bugete mai mari, Ministerul Sanatatii va avea buget mult mai mare. Mai ales ca are si componenta de investitii. Educatia va avea buget mai mare si Ministerul de Interne va avea bugetul mai mare fata de anul trecut".

Marcel Ciolacu a sustinut ca investitiile vor fi mai mari decat anul trecut..

El a spus ca proiectul de buget se bazeaza pe un PIB mai mare.

"Este estimat in momentul acesta la 907,8, dar credem ca atunci cand se va termina si o sa ne dea prognoza INS-ul, noi credem ca va fi un buget mult mai mare. Este cel mai mare buget pe care l-a avut Romania vreodata. Cei patru indicatori macro-economici, somajul este estimatintre 4-4,4, avem crestere economica de 5,5 estimata si inflatia care va fi + sau ¬ 2/ + sau ¬ 1. Am vazut BNR-ul ca a dat 2,5 + sau -.", a explicat Ciolacu, care a dat asigurari si ca deficitul bugetar va fi mentinut sub #%: "Deficitul 3%. Nu se discuta. 2,95 -2,97 va fi inchis".

Guvernul estimeaza o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5% anul viitor, pana la 907,85 miliarde lei (195,5 miliarde euro), potrivit sintezei proiectului de buget pentru anul viitor, realizata de Ministerul Finantelor, ritm in scadere fata de estimarea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) pentru acest an, de 6,1%.

Totodata, Guvernul estimeaza in 2018 un deficit bugetar (cash) la 2,97% din PIB, in timp ce deficitul ESA va fi de 2,96% din PIB, cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB.

In plus, pentru anul viitor, Guvernul estimeaza o inflatie medie de 3,1%, in conditiile in care BNR estimeaza o inflatie de 3,2% pentru finalul anului 2018. Executivul mizeaza in 2018 pe un curs mediu de 4,55 lei pentru un euro, usor peste actualul nivel afisat de BNR, de 4,6422 lei/euro. In 21 noiembrie, euro a atins un nivel record, de 4,6551 lei/euro.

Guvernul prognozeaza un numar al somerilor de 351.000 de persoane si un castig salarial mediu net lunar de 2.614 lei.

In anul 2018, cheltuielile destinate investitiilor sunt estimate la 38,5 miliarde lei, reprezentand aproximativ 4,2% in PIB, pentru ca in anul 2020 acestea sa fie estimate la 53,3 miliarde lei.

Veniturile bugetare proiectate pentru 2018 sunt estimate la 287,5 miliarde lei, respectiv 31,7% din PIB.

"Cele mai mari ponderi in totalul veniturilor bugetare in anul 2018 le inregistreaza contributiile cu 10,1%, urmate de TVA cu 6,8 %, accize 3,3%, impozit pe salarii si venit cu 2,3 % din PIB", se arata in proiect.

Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 sunt estimate la 314,5 miliarde lei miliarde lei, ceea ce reprezinta 34,6% din PIB.

Potrivit sintezei proiectului de buget pentru anul viitor, realizata de Ministerul Finantelor, Guvernul vrea sa aloce mai multi bani anul viitor pentru mai multe ministere, in special pentru Ministerul Economiei, Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Ministerul Educatiei, dar vrea sa taie din bugetele Ministerului Muncii, Ministerului Justitiei, Ministerului Muncii si Ministerului Justitiei.