Excluderea din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei a Principelui Nicolae a fost ultima mare decizie luata de Regele Mihai. Anuntul din august 2015 a surprins pe toata lumea, dat fiind ca Nicolae era singurul nepot, iar Regele Mihai il prezentase romanilor in 1992, cand avea doar 7 ani, ca pe mostenitorul sau. Excluderea lui Nicolae din Linia de Succesiune si retragerea titlului de "Principe al Romaniei" au impartit adeptii monarhiei in doua tabere. Anul acesta, Principesa Margareta a adaugat paie pe foc si i-a interzis lui Nicolae sa vina la capataiul Regelui bolnav, amplificand suspiciunile ca in spatele excluderii lui Nicolae au stat interesele Custodelui Coroanei - Margareta, si ale sotului sau, Principele Radu (fostul actor Radu Duda).

HotNews.roFoto: Hotnews

Nicolae a trecut si printr-un scandal de paternitate, cand o tanara a anuntat ca acesta e tatal copilului sau. Nicolae a anuntat public ca este dispus sa faca testul de paternitate, dar tanara Nicoleta Carjan a refuzat pana acum testul, spunand ca e de acord cu acesta doar daca e facut in doua locuri diferite.

Pana la excluderea din 2015, Nicolae era al treilea in ordinea succesiunii la tronul Romaniei-dupa matusa sa, Principesa Margareta, si mama sa, principesa Elena.Nicolae este singurul nepot de sex masculin al Regelui si este fiul Principesei Elena, cea de-a doua fiica a Regelui Mihai. Cum principesa Margareta, prima fiica a regelui si Custode al Coroanei Romaniei din anul 1997, si sotul acesteia, Principele Radu Duda, nu au copii, Nicolae era vazut, inaintea anuntului din 2015 al Casei Regale, ca principalul succesor la tronul Romaniei.

Nicolae este singurul nepot de sex masculin al Regelui Mihai, iar in urma excluderii sale din linia de succesiune la coroana, aceasta arata astfel: Alteta sa Regala Principesa Margareta, urmata de Altelele Regale Principesele Elena, Sofia si Maria, si cele doua nepoate: Elisabeta Karina si Maria. Irina, a treia fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana, a fost exclusa din Casa Regala si i s-a retras titlul de Principesa a Romaniei in anul 2013, din cauza problemelor cu legea pe care ea si sotul ei le-au avut in statul american Oregon, fiind acuzati ca au organizat pariuri si lupte ilegale de cocosi la ferma lor.

Principele Nicolae, pe numele intreg Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills, s-a nascut la 1 aprilie 1985 la Meyrin, in Elvetia, fiind fiul Principesei Elena a Romaniei (nascuta pe 15 noiembrie 1950, a doua fiica a regelui Mihai) si al profesorului doctor Robin Medforth-Mills (nascut pe 8 decembrie 1942 si decedat pe 2 februarie 2002), potrivitWikipedia.org. Nicolae era al treilea in ordinea de succesiune la tronul Romaniei, conform ultimului Statut regal, promulgat de Regele Mihai la 30 decembrie 2007.

Principele Nicolae a vizitat pentru prima data Romania alaturi de bunicul sau, Regele Mihai, in primavara anului 1992, la varsta de sapte ani, in prima vizita pe care familia regala a facut-o in Romania dupa Revolutie. La acea vreme, Nicolae facea cu mana multimii adunate in Piata Universitatii alaturi de bunicul sau, Regele Mihai. Mai tarziu, Principele Nicolae avea sa isi aminteasca de acel episod, descriindu-l ca "un moment de neuitat din istoria tarii noastre, foarte puternic si emotionant".

Nicolae s-a nascut in Elvetia si si-a petrecut primele luni de viata facand naveta intre Elvetia si Sudan, la Khartoum, unde tatal Principelui lucra la acea vreme ca profesor in cadrul ONU, dupa ce fusese profesor de geografie la Universitatea din Durham. Dupa 18 luni de la nasterea Principelui, familia s-a stabilit in nord-estul Angliei, la Durham, unde tatal acestuia detinea o casa la Esh Winning. Familia a locuit aici pana la divortul parintilor, in anul 1991. Mai tarziu, Principele Nicolae se muta, impreuna cu mama sa si tatal vitreg, in Sunderland.

Principele Nicolae a trait si studiat in Marea Britanie, nefiind pregatit de familia sa, in primii ani de viata, pentru rolul dinastic. Isi aminteste ca l-a auzit pe bunicul sau, Regele Mihai, povestindu-i despre Romania inca de dinainte de a vizita pentru prima data tara, in 1992. Vacantele din timpul colegiului si le petrecea in Franta, in cadrul schimburilor de experienta cu unele scoli franceze, ori in Barcelona, in cadrul unor tabere de arta. In copilarie si-a descoperit si pasiunea pentru masini, mostenita de la bunicul sau, Regele Mihai.

Principele Nicolae a urmat ciclul primar si gimnazial la scoala Argyle House din Sunderland, Marea Britanie, pana in anul 1999, iar apoi a frecventat cursurile Colegiului Shiplake, din Henley on Thames, unde a obtinut un certificat GCSE in matematica, franceza, germana, literatura si limba engleza, tehnologia informatiei, geografie si stiinte, iar apoi a absolvit si nivelul avansat al GCSE ("A-level") in franceza, stiinta afacerilor si educatie fizica. In anul 2009, Principele Nicolae s-a inscris la Universitatea din Londra, urmand cursurile universitare la Colegiul Royal Holloway, specializandu-se in management, unde a absolvit in anul 2012. Dupa absolvire, Principele Nicolae s-a hotarat sa se dedice cauzei Romaniei, preluand o parte dintre activitatile Casei Regale.

Principele Nicolae incepuse insa sa fie din ce in ce mai prezent in viata publica a Romaniei inca din anul 2008, iar la varsta de 25 de ani (2010) a primit titlul de Alteta Regala si Principe al Romaniei. Urmand traditia Familiei Regale, el a fost implicat, in ultimii ani, in numeroase actiuni caritabile. In februarie anul acesta, Nicolae a efectuat o vizita de o saptamana, cu caracter public, in Republica Moldova, prima sa vizita in tara vecina.

In august 2014, intrebat, intr-un interviu acordatziarului Gandul, daca este pregatit sa devina rege, Principele Nicolae spunea ca, daca poporul roman ii va cere acest lucru, va fi pregatit pentru aceasta responsabilitate: "Daca poporul roman imi va cere acest lucru, voi fi pregatit pentru o asemenea responsabilitate. Totusi, nu exista ceva care sa te poata pregati pentru o astfel de pozitie, insa, cred ca sunt importante anumite valori fundamentale pe care le-am dobandit de la familia mea. In acelasi timp, consider ca si caracterul joaca un rol important. Liderii adevarati au personalitati puternice, dar si capacitatea de a pune in balanta ce este bun si corect si ce nu, fiind, de asemenea, oameni vizionari care au anumite teluri, precum si puterea de a le pune in practica."