efugiatii aflati pe teritoriul Romaniei vor fi ajutati sa se reintegreze pe o perioada de 12 luni, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea sociala a strainilor care au dobandit protectia internationala sau un drept de sedere in Romania, lansat luni in dezbatere publica, scrie Agerpres.

Solicitanti de azil opriti la frontieraFoto: Politia de Frontiera

Astfel, se doreste prelungirea de la 6 luni la 12 luni a perioadei in care persoanele care participa la programele de integrare si care nu au mijloace de intretinere sa poata fi cazate in Centrele regionale de proceduri si cazare a solicitantilor de azil din subordinea IGI sau in alte spatii administrate de Ministerul Afacerilor Interne cu aceasta destinatie.

In plus, s-a propus prelungirea perioadei de aplicare a planului individual de integrare, de la 6 luni la 12 luni, corelativ cu perioada pentru care se acorda ajutorul nerambursabil.

Potrivit proiectului, se doreste "modificarea art.22 alin.(3), in sensul cresterii perioadei de acordare a ajutorului material din partea IGI, de la doua la trei luni. Astfel, in practica s-a constatat ca, de la momentul depunerii cererii de acordare a ajutorului nerambursabil pana la plata lui efectiva, trec in medie trei luni".

De asemenea, se doreste modificarea art.29 in sensul degrevarii cazarii in centrele regionale din subordinea IGI. In acest sens s-a considerat oportuna extinderea acordarii unei subventii de 50% din costurile de chirie si pentru persoanele carora li s-a prelungit cu inca 6 luni derularea programului de integrare.

Prin proiectul publicat pe site-ul MAI se propune "completarea art.7 in scopul aplicarii unui tratament egal intre cetatenii romani si beneficiarii protectiei internationale, in ceea ce priveste accesul la serviciile de asistenta medicala, intrucat in practica interpretarea legislativa s-a dovedit a fi neunitara. De asemenea, alin.(3) nou introdus va aduce un plus de claritate cu privire la categoriile de persoane cu o forma de protectie care sunt asigurati fara plata contributiei, potrivit Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare".

Potrivit celor mai recente date, gradul de ocupare a centrelor regionale este de peste 100%, trendul fiind in crestere, luand in considerare numarul de persoane care urmeaza a fi relocate in perioada imediat urmatoare.

"In aceasta situatie, IGI se va afla in imposibilitatea de a asigura receptia atat a persoanelor relocate, cat si a celor care vor solicita azil pe teritoriul Romaniei. Acest fapt impune intreprinderea de masuri care sa ofere noi posibilitati de cazare, astfel incat procesul de integrare in societatea romaneasca sa nu fie afectat. Ca urmare, in proiectul de act normativ sunt aduse modificari OG nr.44/2004 menite a conduce la cresterea sustinerii acordate pe perioada programului de integrare persoanelor cu protectie internationala, dar in acelasi timp la responsabilizarea acestora pe tot parcursul implementarii programelor specifice", se mai arata in expunerea de motive a proiectului.

Politica privind integrarea sociala a cetatenilor statelor terte are ca obiectiv oferirea posibilitatii acelora care si-au stabilit resedinta sau domiciliul pe teritoriul Romaniei de a achizitiona un bagaj minim de cunostinte si deprinderi, in principal prin cursuri de limba romana, programe de orientare culturala si de consiliere, care sa le permita accesarea celorlalte servicii si politici sociale in conditii asemanatoare celor oferite cetatenilor romani.

Prin Memorandumul cu tema: "Punerea in aplicare a Concluziilor Consiliului European din 25-26 iunie 2015 pe componenta migratiune", aprobat de prim-ministrul Guvernului Romaniei, au fost stabiliti termenii si actiunile de urmat de catre tara noastra pentru a se alatura eforturilor statelor membre de a gestiona eficient fluxurile migratiei ilegale.

Una dintre masurile continute de documentul de referinta se referea la modificarea legislatiei specifice in domeniul azilului si integrarii, prin introducerea unor aspecte de asistenta materiala pentru persoanele cu o forma de protectie internationala.