Secretarul de stat in MAE George Ciamba a spus la intalnirea tarilor din grupul Visegrad cu celelalte state sud-est europene ca pentru Romania "este esentiala dezvoltarea coridorului BRUA". Declaratia oficialului roman vine la patru luni dupa ce Ungaria - tara care detine presedintia rotativa a Grupului de la Visegrad - a anuntat ca renunta la ultima faza de dezvoltare a gazoductului BRUA. Gazoductul BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria) este unul strategic la nivel european, fiind estimat la 547,4 milioane de euro, cu termen de finalizare 2020.

Ciamba a facut declaratia la Budapesta, la reuniunea celor patru state membre in Grupul Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia) cu Bulgaria, Croatia, Grecia, Romania, Slovenia si Serbia, reuniune la nivel de ministri sau adjuncti, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului de Externe.

Ciamba a mai spus la Budapesta ca, in ceea ce priveste viitorul UE, Romania se pozitioneaza "in favoarea consolidarii proiectului european, aratand ca Romania este un sustinator ferm al valorilor si principiilor fundamentale ale UE, pledand pentru o Europa unita si coeziva".

Reamintim ca Ungaria a surprins in 21 iulie Comisia Europeana si piata europeana a energiei printr-un anunt al operatorului national de transport de gaze, conforma caruia conducta BRUA, sustinuta si finantata de Bruxelles, nu va mai ajunge pana in Austria ci se va opri in Ungaria. Gazoductul BRUA este esential pentru viitoarele exploatari de gaze din Marea Neagra, unde Exxon, OMV si alti actori au gasit rezerve uriase de gaze.