Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, i-a raspuns luni lui Vlad Voiculescu, care a acuzat ca o femeie a murit din cauza lipsei imunoglobulinei, afirmand ca problema acestor medicamente a aparut anul trecut, cand ministerul era condus chiar de Voiculescu.

Florian BodogFoto: Agerpres

Reactia vine dupa ceVoiculescu a spus sambata, pe Facebook, ca "Doamna Maria M., 69 de ani, a decedat in aceasta dimineata la spitalul din Alba-Iulia din cauza lipsei de imunoglobuline. Astazi, in Romania, tara cu a 3-a cea mai mare crestere economica de pe glob si cea mai mare din Europa."

Bodog raspune luni cu un atac dur la adresa lui Voiculescu, afirmand ca "nu a facut nimic in mandatul sau pentru a rezolva vreo problema, asta sau alta" si ca a fost un ministru "facebook" si "hashtag".

Actualul ministru al sanatatii a spus si ca, "in aceasta noapte, la ora 04.00, dupa ce a trecut de verificarile de calitate necesare, comanda de 2.200 de flacoane de Pentaglobin a plecat spre toate unitatile spitalicesti din tara", adaugand ca in urmatoarele saptamani vor fi livrate si altele.

Postarea lui Bodog:

"Inteleg supararea si durerea tuturor semenilor mei care sufera din cauza starii sistemului de sanatate romanesc. Resimt acut si cu deplina responsabilitate fiecare sincopa care afecteaza pe cineva. Atat cat imi sta in putinta, in limitele legii si ale onoarei, va garantez ca fac tot ce pot pentru ca acest sistem sanitar romanesc, neglijat de prea multa vreme, sa functioneze. Atat cat poate el functiona de bine...

Garantez si stau la dispozitia oricui cu dovezile aferente ca am facut tot ce un ministru poate face astazi, pentru a rezolva inclusiv problema grava a imunoglobulinei. Faptul ca n-a ajuns in timp util la spitalul din Alba Iulia este unul dureros. Regret profund ce s-a intamplat, dar acuzatia ca as lasa vietile pacientilor in voia sortii o resping cu toata taria! O astfel de acuza denota crasa lipsa de caracter si de discernamant.

Exista documente care dovedesc fara dubiu ca problema imunoglobulinei a aparut anul trecut, pe vremea cand Ministerul Sanatatii era condus de "ministrul facebook", cel care s-a remarcat doar prin preocuparea de a avea o imagine buna pe retelele sociale. Apropo, dle domnule fost ministru al Sanatatii, se numeste imunoglobulina, nu imunoglobina! Poate reusiti sa retineti macar denumirea corecta...

Romanii trebuie sa cunoasca realitatea si trebuie sa stie ca acest fost ministru nu a facut nimic in mandatul sau pentru a rezolva vreo problema, asta sau alta. A considerat ca este suficient sa contabilizeze intr-un document medicamentele care lipsesc de pe piata, fara sa ia masurile prin care sa asigure medicamentele necesare in tara.

Pacientii nu se trateaza insa cu like-uri sau hashtag-uri, nu se opereaza cu share-uri. Ministrul Sanatatii este si al celor care nu folosesc internetul si al copiilor care invata in case darapanate, ministrul Sanatatii este si al celor care stau ore intregi in camerele de garda. Nu caut scuze in trecut, dar adevarul trebuie spus raspicat. Spre deosebire de predecesorul meu "tehnocrat", eu m-am implicat concret pentru a aduce imunoglobulina pacientilor care au nevoie. In repetate randuri m-am intalnit cu producatorii si i-am convins sa aduca cantitatea necesara pentru tratamentul cazurilor severe.

In aceasta noapte, la ora 04.00, dupa ce a trecut de verificarile de calitate necesare, comanda de 2.200 de flacoane de Pentaglobin a plecat spre toate unitatile spitalicesti din tara. De asemenea, in urmatoarele doua saptamani, vor mai ajunge inca 900 de flacoane de Intratec (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) si 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantitati ce vor acoperi nevoile pacientilor din Romania. Pana cand vor sosi, spitalele care se confrunta cu cazuri urgente pot apela la unitatile medicale din tara, unde am identificat existenta a 1.700 de fiole de imunoglobulina.

Eu sunt primul care isi doreste sa existe toate medicamentele necesare pentru pacienti. Da, stiu, eu nu sunt activ pe retelele de socializare. Stiu, nu sunt pe gustul generatiei hashtag, mai mult, sunt din partidul pe care unii il urasc de moarte. Eu sunt medic si incerc, asa cum stiu eu mai bine, sa fac tot ce pot pentru pacienti. Am tacut pana acum pentru ca nu mi se pare corect, fata de predecesorii mei din conducerea Ministerului, sa scot la iveala tot gunoiul lasat pe clanta.

Domnule ex-ministru "hashtag", va atentionez public ca, de acum incolo, ori de cate ori ma veti acuza pe nedrept, voi demonstra lipsa dumneavoastra de preocupare pentru lucrurile pe care mi le reprosati mie astazi. In rest, aveti aprecierea mea pentru efortul de a sprijini parintii copiilor bolnavi de cancer, in calitate de presedinte de ONG. Ati fi avut si respectul meu daca ati fi facut lucruri utile pentru toti bolnavii, atunci cand erati ministru al Sanatatii."