Presedintele Klaus Iohannis condamna cu fermitate incidentul produs in localitatea germana Bergkamen, unde vineri a avut loc un incendiu intr-o cladire in care locuiesc cetateni romani, incendiu ce ar fi fost comis intentionat, seful statului declarandu-se "foarte ingrijorat de faptul ca un act de o asemenea cruzime, soldat cu zeci de raniti, poate avea loc in Europa anului 2017".

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, este consternat de incidentul care a avut loc in localitatea germana Bergkamen, intr-o cladire in care locuiesc si cetateni romani, chiar de Ziua Nationala a Romaniei", se arata intr-o reactie difuzata vineri seara de Administratia Prezidentiala.

Sursa citata mentioneaza de asemenea ca "presedintele Klaus Iohannis este foarte ingrijorat de faptul ca un act de o asemenea cruzime, soldat cu zeci de raniti, poate avea loc in Europa anului 2017 si condamna cu fermitate acest incident".

"Presedintele Romaniei se intereseaza personal de aceasta situatie, va urmari evolutiile si se asteapta ca ancheta autoritatilor germane sa elucideze cu maxima urgenta circumstantele producerii incendiului", mai precizeaza Administratia Prezidentiala.

Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) a anuntat ca un puternic incendiu a afectat vineri o cladire din localitatea germana Bergkamen, in landul Renania de Nord-Vestfalia, si ca, dintre cele 45 de persoane care locuiau in imobil, 33 erau inregistrate ca cetateni romani, iar unele persoane aveau dubla cetatenie.

Peste 30 de oameni au ajuns la spital intoxicati cu fum. Potrivit presei germane, primele concluzii ale anchetatorilor arata ca focul ar fi fost pus intentionat.

Toate persoanele spitalizate in urma incendiului au fost externate, a anuntat ulterior MAE.

"Potrivit ultimelor date furnizate Consulatului General al Romaniei la Bonn de catre autoritatile locale, in imobilul incendiat locuiau 45 de persoane, dintre care 33 erau inregistrate ca cetateni romani, unele dintre persoanele rezidente avand dubla cetatenie, printre care si cea romana. Conform datelor obtinute de reprezentantii oficiului consular, toate persoanele spitalizate in urma producerii incendiului au fost externate", precizeaza Ministerul de Externe.

De asemenea, in urma demersurilor oficiului consular, angajatorul german al persoanelor afectate de incendiu a confirmat ca le-a asigurat cazarea intr-o alta locatie.