Presedintele Klaus Iohannis a vorbit vineri, la Cotroceni, in discursul sustinut la receptia oferita cu ocazia Zilei Nationale, despre "mobilizarea civica fara precedent" din acest an, care, potrivit lui, reprezinta "dovada maturitatii depline la care a ajuns societatea romaneasca". "Maturitate care, din pacate, nu se regaseste si in acea parte a clasei politice care inca mai crede ca poate abuza de putere si actiona fara nicio raspundere in scopuri partizane", a completat el.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Am vazut in evenimentele de la inceputul acestui an, dar si in cele de acum cateva zile, o Romanie mai solidara ca niciodata in jurul unor valori si principii, o tara treaza si determinata, cu cetateni care au manifestat pentru a apara democratia si statul de drept, avand in gand un singur lucru: viitorul tarii lor. Existenta unei societati active, capabila sa sanctioneze erorile si derapajele politicienilor si sa-si sustina clar asteptarile este marele castig al anului care sta sa se incheie", a afirmat Iohannis in alocutiunea sa.

Seful statului a mai spus ca si-ar fi "dorit ca in ultimul an, cu atat mai mult cu cat este anul premergator Centenarului, sa fi vazut o mai mare preocupare a decidentilor politici pentru consolidarea democratiei in tara noastra, a independentei justitiei si pentru intarirea practicilor de guvernare in beneficiul tuturor romanilor, nu al unor grupuri".

"Vedem, in schimb, o mare preocupare pentru identificarea unor teme paralele cu asteptarile romanilor si cu interesele strategice pe termen lung ale tarii noastre. De teama justitiei si a statului de drept, unii inventeaza scenarii despre un alt fel de stat. Nu stiu cui pot folosi aceste fictiuni, dar sunt convins ca viitorului Romaniei, nu", a denuntat el.

"Nu uitati nici un moment ca adevarata putere de a trasa directia pe care merge Romania este a voastra, iar implicarea in momentele decisive poate face diferenta, asa cum trecutul ne-a demonstrat-o cu atatea ocazii", le-a mai transmis Iohannis romanilor de Ziua Nationala.

Discursul integral sustinut de presedintele Klaus Iohannis la receptia organizata la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Nationale:

"Excelente,

Dragi romani,

Se implinesc in curand 100 de ani de la Marea Unire, considerat evenimentul fondator al statului roman modern.

1 Decembrie reprezinta un moment aniversar emotionant si un bun prilej pentru noi toti de a ne aminti de generatia care a facut posibila Romania de astazi.

Am avut atunci, la inceput de secol XX, o clasa politica care a inteles ca, pentru desavarsirea statului national roman, era nevoie ca orgoliile politice sa fie lasate intr-un plan secund, iar interesul national sa primeze. Si, poate cel mai important, am avut romani bravi, care nu au ezitat sa se jertfeasca pe campurile de lupta pentru a vedea implinit un vis de secole al acestui popor.

Anii care s-au scurs de la Marea Unire si pana in prezent nu au fost deloc simpli.

Romania a trecut printr-o noua conflagratie mondiala, a experimentat regimuri dictatoriale marcate de numeroase abuzuri si ingradiri ale drepturilor si libertatilor cetatenesti, pentru ca mai apoi sa faca pasul decisiv catre un regim democratic.

A fost un parcurs greoi si anevoios, insa faptul ca astazi putem vorbi despre o Romanie membra a NATO si a Uniunii Europene, care a facut eforturi sustinute pentru consolidarea democratica, intarirea statului de drept si modernizarea economica, arata ca determinarea si curajul sunt doua calitati fundamentale ale poporului roman.

2017 a fost un an complex, marcat deopotriva de o simbolistica aparte, dar si de convulsii sociale de amploare.

S-au implinit zece ani de la aderarea la Uniunea Europeana, perioada in care tara noastra a iesit din conul de umbra, dovedind ca poate fi un partener de incredere care isi respecta angajamentele asumate si un pilon de stabilitate in regiune.

Cei 10 ani de apartenenta la marea familie europeana au adus beneficii multiple si au demonstrat ca nu exista viitor pentru Romania in afara proiectului european.

In plan intern, au existat insa foarte multe provocari care au pus sub semnul intrebarii progresele inregistrate de Romania in ceea ce priveste lupta anticoruptie si functionarea statului de drept, dar si progresul economic.

Spuneam tot aici, in urma cu exact un an, ca o tara stabila inseamna justitie independenta, economie functionala si lupta anticoruptie.

La numai cateva zile de la acel moment, cand aceste valori au fost puse in pericol de intentia Guvernului de a modifica legile justitiei, romanii au iesit in strada intr-un numar impresionant pentru a le proteja.

S-au folosit cuvinte dure pentru a descrie ceea ce s-a intamplat la inceputul acestui an - clivaj, dezbinare, ruptura.

Aparent, o Romanie impartita in prag de Centenar, situata la antipozi fata de tara care in 1918 reusea Marea Unire.

Eu, dimpotriva, am vazut in evenimentele de la inceputul acestui an, dar si in cele de acum cateva zile, o Romanie mai solidara ca niciodata in jurul unor valori si principii, o tara treaza si determinata, cu cetateni care au manifestat pentru a apara democratia si statul de drept, avand in gand un singur lucru: viitorul tarii lor.

Existenta unei societati active, capabila sa sanctioneze erorile si derapajele politicienilor si sa-si sustina clar asteptarile este marele castig al anului care sta sa se incheie.

Mobilizarea civica fara precedent in epoca postcomunista este dovada maturitatii depline la care a ajuns societatea romaneasca. Maturitate care, din pacate, nu se regaseste si in acea parte a clasei politice care inca mai crede ca poate abuza de putere si actiona fara nicio raspundere in scopuri partizane.

Sunt acei politicieni care isi doresc sa tina Romania captiva in trecut, pentru folosul lor personal, si sunt dispusi sa faca orice compromis pentru a-si atinge obiectivele, chiar daca asta inseamna sa devieze Romania de la parcursul sau euro-atlantic.

Astazi ne aflam din nou in fata unor alegeri fundamentale pentru viitorul nostru: continuam, cu mai multa consecventa, pe drumul pe care, cu eforturi si de multe ori cu sacrificii, ne-am inscris de un deceniu, sau facem pasi inapoi si riscam sa ne intoarcem in trecut?

Nu putem cladi nimic durabil pentru urmatorul secol daca nu punem la temelie acele valori care si-au dovedit soliditatea in a genera cu adevarat o viata mai buna pentru oameni.

Din aceasta perspectiva, lectiile istoriei sunt astazi mai evidente ca oricand.

O societate libera, in care oricine are sansa de a-si urma vocatia, in care fiecare cetatean poate trai in siguranta, avand o viata prospera si garantia ca drepturile ii sunt respectate, este o societate din care reflexele autoritariste de orice fel sunt eliminate.

De aceea, mi-as fi dorit ca in ultimul an, cu atat mai mult cu cat este anul premergator Centenarului, sa fi vazut o mai mare preocupare a decidentilor politici pentru consolidarea democratiei in tara noastra, a independentei justitiei si pentru intarirea practicilor de guvernare in beneficiul tuturor romanilor, nu al unor grupuri.

Vedem, in schimb, o mare preocupare pentru identificarea unor teme paralele cu asteptarile romanilor si cu interesele strategice pe termen lung ale tarii noastre.

De teama justitiei si a statului de drept, unii inventeaza scenarii despre un alt fel de stat. Nu stiu cui pot folosi aceste fictiuni, dar sunt convins ca viitorului Romaniei, nu.

Onorata asistenta,

In 2018 va trebui sa facem o analiza serioasa a secolului care se incheie, sa vedem ce am reusit in toti acesti ani, care ne sunt punctele tari, ce ne vulnerabilizeaza, iar, in final, sa ne stabilim clar obiectivele pe termen mediu si lung.

Centenarul nu este doar despre trecut. Centenarul este despre Romania viitoare.

De aceea, am lansat ideea unui "Proiect de tara", care reprezinta fundamentul constructiei unei Romanii puternice, demne si prospere. Ca acest proiect sa reuseasca, este nevoie de efortul comun al tuturor fortelor politice, institutiilor si actorilor societatii civile, care trebuie sa dea dovada de responsabilitate si unitate.

Suntem un popor demn si am dovedit ca idealurile nationale se infaptuiesc doar cu determinare si cu o clasa politica in slujba cetatenilor.

2018 poate fi cel mai potrivit prilej pentru a contura o viziune pe termen lung, care sa porneasca de la interesele natiunii noastre.

Politicienii le datoreaza romanilor solidaritate cu asteptarile lor, pentru ca Romania anilor viitori sa devina tara pe care si-o doresc.

Dragi romani,

In pofida tuturor testelor istoriei la care a fost supusa natiunea romana, generatii dupa generatii au reusit sa pastreze unitatea tarii si, la momentul potrivit, sa foloseasca toate oportunitatile pentru a se integra in familia de valori careia ii apartinem, familia europeana.

Aceasta determinare exista si astazi. Nu uitati nici un moment ca adevarata putere de a trasa directia pe care merge Romania este a voastra, iar implicarea in momentele decisive poate face diferenta, asa cum trecutul ne-a demonstrat-o cu atatea ocazii.

La multi ani, dragi romani!

La multi ani, Romania!"