Aproximativ 3.500 de militari si specialisti din MApN, MAI si SRI, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care 50 de aeronave, si militari din mai multe tari aliate sau partenere au participat vineri, 1 Decembrie, incepand cu ora 11.00, la Parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in Piata Arcul de Triumf din Bucuresti. La parada au participat aliatii polonezii cu transportoare Rosomak, iar Fortele Aeriene Canadiene cu avioane de vanatoare CH-18 Hornet, precum si 3 transportoare Piranha V, model ce va intra in dotarea Armatei Romane in anii urmatori. Vineri, 1 decembrie se implinesc 99 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania.

Parada de 1 decembrieFoto: Facebook / MApN

Parada va fi LIVETEXT SI LIVEVIDEO pe HotNews.ro:

12.36: Parada militara s-a incheiat.

11.15: In tribuna oficial se afla presedintele Iohannis si premierul Mihai Tudose. Alaturi sunt fostii presedinti Emil Constantinescu si Traian Basescu. Tot aici se afla si ministrul Apararii, Mihai Fifor, ministrul de Interne, Carmen Dan, vicepremierul Marcel Ciolacu, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, procurorul general Augustin Lazar, presedintele CCR, Valer Dorneanu.

11.01: Presedintele Klaus Iohannis a sosit la Arcul de Triumf. Parada a inceput.

10.56: Video. Se apropie momentul inceperii Paradei Militare

10.49Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a transmis, pe Facebook, un mesaj de Ziua Nationala, in care arata ca Romania trebuie sa aiba un ideal, idealul unei tari suverane si prospere, respectate in lume

10.43: Mesajul ambasadorului Hans Klemm, de 1 Decembrie: Trebuie sa ne amintim sacrificiul pe care l-au facut romanii pentru a obtine tot ceea ce au astazi. Toate felicitarile noastre Romaniei

10.34:Membri si simpatizanti PSD si ALDE au sosit la Arcul de Triumf cu pancarte, steaguri tricolore si costume populare. Ei se afla in zona sediului ALDE, unde a ajuns si Calin Popescu Tariceanu, relateaza News.ro.

10.09Tudose, mesaj de Ziua Nationala: Misiunea noastra este sa contribuim in mod concret la dezvoltarea Romaniei, sa asiguram servicii publice mai bune si prosperitate fiecarui roman

10.01VIDEO Tariceanu, mesaj de 1 decembrie: Traim o perioada in care drepturile si libertatile cetatenilor sunt amenintate, in care romanii nu-si pot singuri decide viitorul

09.46Dodon, mesaj pentru Iohannis de Ziua Nationala: Sincere multumiri pentru sprijinul acordat Republicii Moldova

08.29Iohannis:￯In prag de centenar este un bun prilej sa reflectam la cum vrem sa arate tara noastra￯

08.18 Vineri dimineata are loc si o ceremonie la Monumentul Ostasului Necunoscut:

08.09 Pregatirile militarilor au inceput de la primele ore ale diminetii:

-----------------------

Ca o premiera, la parada de 1 Decembrie vor participa cu tehnica militara si o parte dintre aliati - polonezii cu transportoare Rosomak si Fortele Aeriene Canadiene cu avioane de vanatoare CH-18 Hornet. Totodata, la parada vor participa si 3 transportoare Piranha V, model ce va intra in dotarea Armatei Romane in anii urmatori.

Cei peste 300 de militarii straini vor fi din Bulgaria, Canada, Franta, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia si Ucraina.

Anul acesta, Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est participa cu reprezentanti ai natiunilor aliate: Albania, Bulgaria, Canada, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

Si in acest an, la parada de 1 Decembrie va defila un detasament format din militari raniti in teatrele de operatii din Balcanii de Vest, Irak si Afganistan. MApN precizeaza ca din 1996, 29 de militari romani au murit in teatrele de razboi, iar 25 din cei aproximativ 180 de raniti vor da onorul de Ziua Nationala a Romaniei.

Tot in Bucuresti va avea loc vineri, incepand cu ora 8.00, o ceremonie militara si religioasa de depuneri de coroane si jerbe de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I.

Parada militara va putea fi urmarita si online, accesand paginile: ArmataRomaniei, VoceaArmatei (Facebook) sau Presamil.