Romanii intentioneaza sa organizeze proteste de ziua nationala a tarii, pe 1 decembrie, pentru a-si manifesta furia fata de planurile guvernului de centru-stanga de a restructura sistemul de justitie, masura despre care multi cred ca va face mai dificila combaterea coruptiei la nivel inalt, a scris joi cotidianul american The Washington Post.

Protest Piata Victoriei 26 noiembrieFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Proteste de amploare au avut loc in intreaga tara in ultimele saptamani pentru a denunta planurile guvernului, criticate de asemenea si de catre Departamentul de Stat al SUA si de magistratii romani.

Guvernul sustine ca vrea sa restructurarea sistemul judiciar pentru a-l face mai independent. Insa contestatarii spun ca statutul Romaniei ca democratie functionala, pro-occidentala, este in joc.

Editorialistul Dan Tapalaga a scris joi ca rezultatul acestei inclestari dintre guvern si protestatari va determina "viitorul pe termen lung al Romaniei: ramanem sau iesim din parteneriatele occidentale cu SUA si UE?", mai noteaza Washington Post, preluand un material al agentiei Associated Press.