Sanatatea, educatia si infrastructura sunt "bazele" bugetului pe anul 2018, a afirmat joi premierul Mihai Tudose, precizand ca se pastreaza si 2% din PIB pentru aparare.

Mihai TudoseFoto: Captura Antena 3

"Sanatate, educatie, infrastructura sunt bazele acestui buget, evident pastrand cei 2% la aparare dintr-un Produs Intern Brut mai mare", a declarat Tudose la Palatul Victoria, conform Agerpres.

Potrivit sefului Executivului, saptamana viitoare vor fi disponibile toate cifrele referitoare la bugetul pe anul viitor.

"Saptamana viitoare le aveti pe toate. (...) Nu discut de cifre pana cand nu e gata", a spus Tudose.

Chestionat cu privire la faptul ca sunt prevazute reduceri de cheltuieli de 10%, Tudose a raspuns: "Eficientizam (...) Nu putem sa ramanem cu aceasta cheltuire a banului public in tot ceea ce inseamna sistem public, exceptie facand (...), de exemplu, (...) tot ceea ce inseamna sistemul de securitate nationala. Nu pot sa-i cer domnului Raed Arafat sa scada cu 10% consumul de medicamente pe salvari sau la UPU".

Totodata, intrebat cum comenteaza faptul ca se doreste introducerea unei masuri restrictive in privinta angajarilor, respectiv o angajare la doua iesiri din sistem, Tudose a precizat: "Se va renunta la acest lucru. (...) Sa vedem. (...) Administratia locala e independenta, i se da un buget, poate sa angajeze cati doreste, dar sa stea in anvelopa bugetara".

In ceea ce priveste tichetele de vacanta, seful Guvernului a precizat ca acestea se vor da in primele doua luni ale anului viitor.

"Se dau voucherele in primele doua luni, tocmai pentru a avea timp toti romanii sa fie siguri ca au voucherele sa-si poata programa (...) vacanta, fiindca e si perioada de programare a concediilor", a mai afirmat Tudose.