Premierul Mihai Tudose a declarat joi ca SUA sunt si trebuie sa ramana un aliat Romaniei, el spunand ca nu a stiut nimic despre raspunsul transmis Departamentului de Stat al SUA, in numele Parlamentului, de catre presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, noteaza News.ro.

Mihai TudoseFoto: Agerpres

Intrebat de jurnalisti, joi, la Palatul Victoria, despre comunicatul Departamentului de Stat al SUA privind legile justitiei, premierul a afirmat ca Guvernul, respectiv Ministerul Justitiei, nu are nicio implicare in acest proces, initiind acest proiect si coordonandu-l pana la un anumit punct.

"Ministrul Justitiei nu are nicio implicare in acest proces, e ca specialist, ca tip care a coordonat pana la un anumit punct proiectul. Nu, in (comunicatul) Departamentului de Stat nu a fost regasit Guvernul din cate stiu eu, deci nu comentez. Domnul ministru Toader a initiat un proiect ca urmare a necesitatii implementarii in legislatia romaneasca atat a unor cerinte si impuneri de la Uniunea Europeana, a unor directive, cat si ca urmare a unor decizii ale Curtii Constitutionale. De aici incolo demersul a fost preluat de catre Parlament", a sustinut Tudose, potrivit Agerpres.

Intrebat daca crede ca aceasta reactie a Statelor Unite este justificata, seful Executivului a raspuns razand: "Stiti ce-mi vine acum, nu? Alta intrebare...".

Premierul a spus ca relatiile Romania-SUA nu ar trebui sa fie afectate, precizand ca Statele Unite sunt si trebuie sa ramana principalul aliat strategic al Romaniei. "Nu ma refer doar la partea militara, partea de securitate, ci si din punct de vedere economic", a precizat Tudose.

"Sunt foarte multe companii foarte mari care vin si investesc in Romania, anul viitor va fi spectaculos din acest punct de vedere, sper. Tot ce s-a discutat anul acesta, anul viitor va incepe efectiv sa fie implementat. Deci, repet, SUA reprezinta nu numai un partener militar, ci si un partener economic si principalul aliat strategic al Romaniei", explicat el.

De asemenea, intrebat despre scrisoarea transmisa Departamentului de stat al SUA de catre presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, premierul Tudose a spus ca nu a stiut despre scrisoare si ca nici nu a discutat cu Dragnea despre aceasta. "Am discutat (cu Liviu Dragnea - n.r.), dar nu depre Statele Unite ale Americii", a spus el.

Tudose a mai sustinut ca nu a citit scrisoarea catre Departamentul de Stat al SUA: "Nu am citit aceasta scrisoare. Azi e zi libera, nu? Dar acum plecam de la serviciu".

****

Departamentul de Stat al SUA si-a exprimat ingrijorarea fata de faptul ca Parlamentul Romaniei ia in calcul o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea afecta independenta sistemului judiciar si cere Parlamentului sa respinga propunerile care slabesc statul de drept.

"Statele Unite remarca cu ingrijorare ca Parlamentul Romaniei discuta o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea slabi independenta sistemului judiciar din Romania", se arata intr-o declaratie de presa intitulata "Romania - propuneri care afecteaza independenta sistemului judiciar", apartinand lui Heather Nauert, purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

Declaratia consemneaza ca "legislatia, care a fost propusa initial de Ministerul Justitiei, ameninta progresele pe care Romania le-a facut in ultimii ani pentru a construi institutii judiciare puternice, protejate de interferenta politica".

"Cerem Parlamentului Romaniei sa respinga propunerile care slabesc statul de drept si pun in pericol lupta impotriva coruptiei", se arata in finalul declaratiei.

Presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, au dat marti publicitatii un comunicat in care sustin ca "Parlamentul Romaniei a luat act cu neplacuta surprindere de comunicatul emis in data de 27 noiembrie 2017 de catre Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justitiei".

"Dorim sa subliniem ca, in orice discutie cu partenerii nostri trebuie sa plecam de la un principiu constitutional fundamental, acelasi in SUA si in Romania, potrivit caruia dezbaterile, deciziile si voturile din Parlament se desfasoara in numele suveranitatii poporului si nu pot face obiectul niciunei forme de presiune. Statele Unite ale Americii trebuie sa aiba incredere in Parlamentul Romaniei care urmareste sa consolideze independenta sistemului judiciar si eliminarea influentelor politice in functionarea justitiei", sustin Tariceanu si Dragnea.