Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Paul Brummell, a felicitat Romania, miercuri, pentru contributia in domeniul apararii si securitatii, spunand ca angajamentul si actiunile tarii noastre peste hotare sunt impresionante, informeaza news.ro.

Brummell a mai spus ca Romania este printre putinele tari care respecta angajamentul fata de NATO, oferind 2 la suta din PIB in domeniul apararii si a adaugat Marea Britanie are cele mai multe echipe comune de investigare cu Romania, cele doua tari avand o colaborare stransa pentru combaterea terorismului.

"Si mai impresionante au fost angajamentul si actiunile Romaniei peste hotare. Romanii au servit cu deosebire in locuri precum Afganistan si Balcanii de Vest. Din pacate, s-a platit un pret pe care nu il putem uita niciodata. Pe scurt, felicit si apreciez profund contributia Romaniei pentru aparare si securitate", a declarat ambasadorul Marii Britanii in Romania, Paul Brummell, in cadrul evenimentului "Apararea si securitatea Europei: Marea Britanie si Romania dupa Brexit", organizat de Ambasada britanica.

Ambasadorul a mai spus ca Marea Britanie are cele mai multe echipe comune de investigare cu Romania, cele doua tari avand o colaborare buna in combaterea terorismului si a subliniat importanta continuarii cooperarii in domeniul apararii si securitatii.

De exemplu, anul trecut, cooperarea intre fortele de ordine romanesti si cele britanice a rezultat in destructurarea unei grupari de crima organizata care a fost angrenata in traficul de cetateni romani in scopul exploatarii sexuale in Marea Britanie, a spus el.

"Este vital sa investim in aceasta relatie, iar acest an a fost un punct de referinta pentru cooperarea noastra in acest domeniu. Peste 1.000 de trupe britanice au participat la exercitiul NATO de anul acesta. Doua distrugatoare Royal Navy Type 45 au ancorat in portul Constanta, Patru avioane RAF Typhoon s-au aflat pe teritoriul Romaniei timp de patru luni pe perioada verii pentru a supraveghea spatiul aerian romanesc ca parte a masurilor NATO de descurajare", a explicat ambasadorul Marii Britanii.