Marti dimineata, agentul de penitenciare Viorel Bacanu, unic supraveghetor pe sectia E5 din cadrul Penitenciarului Poarta Alba, a fost agresat de catre detinutii pe care a incercat sa-i opreasca dintr-o incaierare extrem de violenta, afirma Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

"Acesta a suferit o serie de vatamari corporale, urmand ca in aceasta dimineata sa fie prezentat la Serviciul de Medicina Legala Constanta pentru a se stabili cu exactitate de cate zile de ingrijiri medicale are nevoie, afirma sursa citata.

Detinutii implicati in agresiune au fost identificati cu ajutorul camerelor de supraveghere, actele de violenta fiind favorizate de faptul ca acestia circula liber in interiorul sectiei de detinere. Cei peste 3 - 400 de detinuti, plasati, de regula, in custodia agentului Viorel Bacanu sunt incadrati la regimul semi-deschis, iar acesta a avertizat conducerea penitenciarului in legatura cu evidenta situatie de inferioritate si cu precaritatea mijloacelor de siguranta.

Au fost declansate verificari, din datele initiale reiesind ca agentul a fost atacat prin surprindere cu un obiect contondent, nefiind exclusa posibilitatea ca altercatia dintre detinuti sa fie de fapt o stratagema.

Agentul, supravegheaza de unul singur aceasta masa de 3 - 400 de detinuti, fiind ajutat de un alt coleg care, insa, are in responsabilitate curtile de plimbare, in contextul in care monitorizarea camerelor video este intermitenta, din lipsa de personal.

Incidentul survine dupa ce, agentul de penitenciare Viorel Bacanu a fost fortat sa accepte reluarea serviciului pe sectia de detinere, singur cu acesti 3 - 400 de detinuti (numarul a scazut catre 330 de la peste 400, urmare a gratierii mascate) si in conditii de risc pentru viata si sanatatea personala, dupa mai multe 'sedinte' in care a fost amenintat fatis de catre conducerea unitatii.

Iata ca, din pacate, temerile acestuia s-au adeverit si doar providenta si experienta face ca acesta sa scape, doar cu vatamari corporale.

Agresiuni la adresa personalului, aflat in inferioritate si cu dotari la nivelul anilor 1970, se intampla in fiecare zi in penitenciare. Exemplul de la Penitenciarul Poarta Alba iese in evidenta prin indolenta conducerii operative a penitenciarului care refuza sa dispuna mausuri de siguranta, riscand astfel viata si sanatatea agentilor si ofiterilor din subordine.

Avand, deci, in vedere ca sefii Penitenciarului Poarta Alba au ignorat avertismentele referitoare la insuficienta masurilor de siguranta pentru personal, refuzand chiar dotarea agetului supraveghetor cu un sistem 'man-down' care sa-i permita acestuia sa alerteze echipa de interventie, desi astfel de mijloace de avertizare au fost achizitionate si sunt pastrate in magazia penitenciarului, solicitam o ancheta din partea Ministerului Justitiei si sanctionarea celor vinovati", se spune in comunicatul citat.