Parlamentul Romaniei, condus de un infractor, la Camera Deputatilor, si de o persoana suspecta, la Senat, are in dezbatere o serie de legi care slabesc independenta justitiei si statul de drept, iar semnalul de alarma tras de Departamentul de Stat al SUA este un semnal bun, a declarat, marti, la Bruxelles, europarlamentarul roman Siegfried Muresan, purtator de cuvant al Partidului Popular European, cea mai mare familie politica din UE.

PPEFoto: Hotnews

Intrebat de HotNews, intr-o conferinta de presa, la Bruxelles, despre pozitia ingrijorarile Departamentului de Stat al SUA privind procesul de modificare a legilor justitiei din Romania, Muresan (eurodeputat PMP / PPE) si-a exprimat sustinerea pentru pozitia diplomatiei americane.

"Pozitia Departamentului de Stat este corecta si justificata, in principal din urmatorul motiv: statul de drept este un pilon esential al NATO, Romania nu este sat fara caini, suntem membru intr-o serie de institutii, organisme internationale, NATO este cel mai concret si clar exemplu al unei institutii unde noi suntem membri alaturi de SUA.

Si realitatea este ca Parlamentul Romaniei, condus de un infractor la Camera Deputatilor si de catre o persoana suspecta de infractiuni, la Senat, are in dezbatere o serie de legi care in mod evident slabesc independenta justitiei si a statului de drept" - a spus purtatorul de cuvant al PPE.

El a mai aratat ca Romania s-a angajat, ca membru NATO si UE, sa respecte anumite reguli, alaturi de partenerii sai.

"Regulile trebuie respectate, doar infractorii nu vor sa respecte regulile" - a mai afirmat Muresan.

El a fost intrebat si in legatura cu o declaratie a deputatului UDMR Marton Arpad, coleg de familie politica in cadrul PPE, potrivit careia Departamentul de Stat al SUA ar fi fost "prost informat" in legatura cu legile justitiei din Romania.

"Cu privire la declaratiile unor oameni politici care spun ca Departamentul de Stat ar fi fost prost informat, o spun foarte clar: institutiile Uniunii Europene, Comisia Europeana, Paralmentul European, guvernele statelor partenere, Guvernul SUA judeca mereu si evalueaza situatia din state partenere pe baza initiaivelor legislative, niciodata superficial, niciodata doar pe baza relatarilor de presa. Este evident ca majoritatea de la Bucuresti spera sa induca in eroare institutii internationale si este evident ca esueaza in aceasta tentativa a lor de a prezenta o realitate deformata a situatiei din Romania"- a comentat Siegfried Muresan.

"Toata lumea a inteles cel tarziu la inceputul acestui an, in cadrul protestelor din ianuarie-februarie, ca exista o discrepanta majora intre asteptarile cetatenilor romani si interesele majoritatii parlamentare de la Bucuresti. Toata lumea a inteles ca romanii au iesit in strada in frig pentru apararea statului de drept, a justitiei independente, a valorilor europene si acest lucru toata lumea il aprciaza" - a completat el.