Comisia parlamentara de control al SRI a decis marti, cu 5 voturi "pentru" si 3 voturi "impotriva", sa solicite demisia generalului SRI Dumitru Dumbrava, secretarul general al Serviciului, pe motiv ca cercetarile comisiei nu pot fi efectuate cata vreme acesta ramane in functie, relateaza News.ro.

Presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, a declarat, luni, caeste posibil ca membrii comisiei, care se vor intruni, marti, de la ora 11.00, sa ceara demisia generalului Dumitru Dumbravadin functia de secretar general deoarece comisia nu poate face analizele necesare in timp ce Dumbrava este mentinut in functie. "Probabil o sa cerem demisia domnului Dumbrava", a spus Manda.

"Ramane ca toate aceste analize sa le facem, dar nu cred ca le putem face cu domnul Dumbrava in pozitia de secretar general", a adaugat Claudiu Manda.

Serviciul Roman de Informatii a transmis marti ca a luat act de declaratiile presedintelui Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, privind posibila solicitare de demisie a generalului Dumitru Dumbrava sicere membrilor Comisiei prlamentare sa nu implice Serviciul in niciun fel de joc politic.

De asemenea, SRI anunta ca de astazi comunicarea intre Serviciul de Informatii si comisia parlamentara va fi facura exclusiv prin cabinetul directorului.

"Biroul Executiv al Consiliului Director din SRI solicita tuturor membrilor Comisiei sa nu implice Serviciul in niciun fel de joc politic, manifestandu-si totodata determinarea de a continua cooperarea corecta si de buna credinta in conformitate cu cadrul normativ care reglementeaza relationarea interinstitutionala.

Pentru a elimina suspiciunile mentionate de presedintele Comisiei, domnul Claudiu Manda, in ceea ce priveste corespondenta intre SRI si Comisie, Biroul Executiv a hotarat, in sedinta de azi, 28 noiembrie 2017, ca dialogul interinstitutional sa nu se mai realizeze prin Secretariatul General, ci exclusiv prin Cabinetul Directorului.

SRI ramane consecvent respectarii principiilor democratice si a statului de drept si determinat sa apere securitatea cetatenilor in conditii de deplina legalitate si neutralitate", mentioneaza SRI, intr-un comunicat de presa.

Generalul SRI Dumitru Dumbrava a spus, miercurea trecuta, la audierile din Comisia parlamentara de control al SRI ca o cunoaste pe procurorul DNA Alexandra Lancranjan si ca a colaborat cu ea, negand insa ca ar fi ajutat-o in cariera. Presedintele comisiei SRI, senatorul Claudiu Manda, spunea ca Dumbrava a fost intrebat la audieri si despre campul tactic, despre legaturile cu sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, sau cu fosta sefa a DIICOT Alina Bica.

Presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activitatii SRI a afirmat ca generalul SRI Dumitru Dumbrava a sustinut ca intalnirile sale cu Laura Codruta Kovesi, din perioada in care ocupa functia de procuror general, aveau ca tema, preponderent, mandatele de securitate nationala.

"A fost intrebat daca se vedea cu doamna Kovesi si discutau despre dosare, asa cum ne-a spus domnul general Iliescu. Opinia domnului Dumbrava a fost ca s-a intalnit de destul de multe ori cu doamna Kovesi, mai ales in perioada in care era procuror general, nu procuror-sef DNA, ca discutau mai degraba despre mandatele de securitate nationala si ca nu a avut niciodata vreo discutie despre dosare in sensul spus de domnul general Iliescu, cum ca ar fi stabilit cine sa fie din cadrul SRI care sa lucreze in acel dosar, cine din cadrul DNA care sa lucreze la acel dosar si eventual cine sa fie dintre judecatori la care sa ajunga dosarul", a declarat Manda dupa ce generalul SRI Dumitru Dumbrava a fost audiat de Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI.