Ministerul Afacerilor Externe ii informeaza pe cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Pakistan ca, in ultima perioada a lunii noiembrie, au avut loc confruntari violente intre grupuri de protestatari si fortele de securitate locale in Islamabad, Karachi, Lahore, Quetta, Peshawar, Rawalpindi, Faisalabad si alte orase importante. Este de asteptat ca violentele sa continue si in zilele urmatoare. Rutele catre/ dinspre aeroporturi sunt blocate sau cu restrictii de circulatie, precizeaza Ministerul roman al Afacerilor Externe.

MAE recomanda evitarea deplasarilor in Pakistan pana la incetarea protestelor, iar cetatenilor romani prezenti in Pakistan li se recomanda sa evite deplasarile in zonele in care au loc proteste si sa evite calatoriile intre orase.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Islamabad: +92518436601 si +92518436602, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate si preluate de operatorii Call Center in regim de permanenta.

De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de permanenta al Ambasadei Romaniei in Republica Pakistan: +923114469900.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda, de asemenea, consultarea paginilor de internet http://islamabad.mae.ro, www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia 'Calatoreste in siguranta' (disponibila gratuit in App Store si Google Play), care ofera informatii si sfaturi de calatorie, precum si serviciul de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare 'Un SMS iti poate salva viata'.