Zeci de mii de romani s-au adunat duminica in capitala Romaniei si in alte zeci de alte orase pentru a protesta fata de planul extrem de criticat al social-democratilor de a revizui sistemul judiciar, relateaza Reuters.

Coalitia condusa de PSD, care detine o majoritate puternica in Parlament, lucreaza la o revizuire despre care Comisia Europeana, diplomatii straini si mii de magistrati au spus ca plaseaza sistemul de justitie sub control politic, slabind astfel o potentiala forta anticoruptie.

O comisie parlamentara speciala a inceput sa dezbata proiectul de lege saptamana trecuuta, partidul aflat la guvernare urmand sa il aprobe pana la sfarsitul anului.

Comisia este condusa de Florin Iordache, care a demisionat din functia de ministru al Justitiei in luna februarie, dupa decretul privind coruptia pe care l-a elaborat si care a declansat cele mai ample proteste de strada de la Revolutia din 1989.

Acest decret, care in cele din urma a fost anulat, ar fi protejat zeci de functionari publici de la urmarirea penala pentru fapte de coruptie.

"Hoti, hoti" si "Vrem dreptate, nu coruptie. PSD este ciuma rosie" au strigat duminica mii de protestatari in fata sediului Guvernului.

Aproximativ 30 de mii de persoane au marsaluit pana la Parlamentul din Bucuresti, in timp ce aproximativ alti 20 de mii de oameni au participat la proteste in alte orase din Romania.

"Cum sa ai incredere in lupi sa faca legile la stana", a scris pe pagina sa de Facebook fostul premier tehnocrat al tarii, Dacian Ciolos.

Modificarile judiciare cele mai contestate includ modul in care sunt numiti procurorii sefi si dreptul presedintelui tarii de a vota candidatii.

Procurorii romani au investigat sute de functionari publici, inclusiv fosti prim-ministrii, in lupta anticoruptie din ultimul deceniu.

Transparency International clasifica Romania printre cele mai corupte state ale Uniunii Europene, desi Bruxelles-ul a laudat magistratii pentru eforturile lor.

In cursul acestei luni, procurorii au pus sechestru pe averea liderului PSD, Liviu Dragnea, in cadrul unei anchete privind presupusul furt de bani din proiecte de stat, unele finantate de Bruxelles.

Dragnea a negat orice abatere.

Intr-un raport publicat pe 15 noiembrie, Comisia Europeana a declarat ca reforma justitiei a stagnat in Romania anul acesta, iar provocarile legate de independenta justitiei raman o sursa constanta de ingrijorare.