Elevii vor avea acces la studii in limba romana in regiunea transnistreana, activitatea celor opt scoli cu predare in limba romana intrand in normal in urma unui protocol semnat la Tighina intre Chisinau si Tiraspol, informeaza News.ro citand presa moldoveana. Situatia este normalizata dupa aproape 15 ani in care personalul si elevii scolilor respective au fost persecutati, scrie site-ul realitatea.md.

Semnul de intrare in orasul Bender (Tighina)Foto: Andrei Ionita

"Am discutat toate aspectele ce tin de buna functionare a acestor scoli: extinderea perioadei de contract, de reducerea preturilor de chirie, asigurarea accesului liber al profesorilor, parintilor si al copiilor. Am vorbit, inclusiv, despre aspectele ce tin de imbunatatirea infrastructurii acestor scoli. Speram ca aceasta decizie sa contribuie la un proces de invatamant de calitate si de durata", a declarat reprezentantul politic al Chisinaului, Gheorghe Balan, de la Tighina.

Potrivit acestuia, chiria va fi "modica" urmand a fi stabilita in perioada urmatoare. De asemenea, prin protocol, s-a stabilit ca diplomele de studii eliberate in stanga Nistrului vor fi apostilate si recunoscute pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit publicatiei citate, opt scoli cu predare in limba romana activau in regiunea transnistreana, insa pe parcursul a mai multor ani acestea au fost persecutate.

Ultima data, la mijlocul lunii octombrie 2017, elevi si profesori de la Liceul Teoretic "Stefan cel Mare si Sfant" din Grigoriopol, cu sediul la Dorotcaia, impreuna cu reprezentantii Asociatiei Promo-LEX, au organizat o actiune de protest in fata Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau.

Manifestantii au cerut asigurarea dreptului la educatie in regiunea transnistreana, dar si executarea hotararii Curtii Europene pentru Drepturile Omului, pronuntata acum cinci ani, prin care Rusia a fost recunoscuta responsabila de violarea dreptului la educatie in cazul a 170 de reclamanti.