Ministerul Public avertizeaza ca forma in care au fost modificate unele articole de lege in Comisia speciala din Parlament in care se discuta Legile Justitiei "contureaza, in mod evident, premisele eliminarii independentei procurorului, ca prima etapa pentru anularea statutului de magistrat al acestuia".

Foto:

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ - Parchetul General) a postat sambata seara pe pagina oficiala de Facebook un punct de vedere in legatura cu unele amendamente votate vineri de Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei.

"Ministerul Public atrage atentia asupra faptului ca, in cursul zilei de ieri, 24 noiembrie 2017, Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei a votat modificarea unor articole de lege intr-o forma prin care, in mod evident, se contureaza premisele eliminarii independentei procurorului, ca prima etapa pentru anularea statutului de magistrat al acestuia, cu consecinte negative asupra calitatii actului de justitie", afirma Parchetul General.

Astfel, explica sursa citata, "articolul 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor consacra independenta si stabilitatea procurorilor, atribute care nu se mai regasesc in forma amendata si votata de Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei".

"Modificarea adusa reprezinta astfel si o indepartare clara de la textul constitutional, care situeaza procurorii in cadrul autoritatii judecatoresti", mai arata PICCJ.

In acest context, Ministerul Public isi exprima ingrijorarea fata de "tendinta anacronica exprimata de Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei in ceea ce priveste viziunea asupra procurorului si sistemului de justitie penala", reamintind in acest sens "doua dintre aspectele retinute in Carta de la Roma (2014), document de referinta privind standardele si principiile europene referitoare la procurori, intocmit de catre Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE) la solicitarea Comitetului de Ministri al Consiliului Europei:

* Independenta si autonomia Ministerului Public constituie un corolar indispensabil pentru independenta justitiei. Asadar, ar trebui incurajata tendinta generala de a intari independenta si autonomia efectiva a Ministerului Public.

* Procurorii ar trebui sa fie autonomi in luarea deciziilor si ar trebui sa isi indeplineasca sarcinile in afara oricaror ingerinte si presiuni externe, conform principiilor separatiei puterilor si responsabilitatii."