Panouri mobile de protectie pentru cercetatii penal. CSM vrea sa limiteze drastic accesul presei la informatii din dosare in ancheta si sa interzica filmarea indiferent de calitatea persoanelor audiate

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Miercuri, 22 noiembrie 2017, 18:25 Actualitate | Esenţial


Dan Diaconescu, cu catuse
Foto: NewsIn
CSM intentioneaza sa modifice Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass – media, in sensul limitarii drastice a accesului presei la datele din dosare aflate in curs de cercetare si interzicerii filmarii persoanelor audiate intr-o cauza indiferent de calitatea lor. Daca ziaristii afla totusi de o audiere sau o perchezitie, CSM propune urmatoarele: “se vor institui de îndată măsuri de protecţie fizică, inclusiv prin panouri mobile, a perimetrului astfel încât să fie împiedicate oportunităţile de imagine din partea altor entităţi”. Propunerile de modificare a Ghidului au fost transmise la sfarsitul lunii octombrie printr-o circulara instantelor si parchetelor din tara pentru a formula observatii.

Redam mai jos integral continutul circularei transmise instantelor si parchetelor din tara dupa o sedinta a comisiei 2 din CSM din data de 24 octombrie. Subiectul a fost semnalat in premiera de Libertatea.ro:

“In şedinţa din 24 octombrie 2017, Comisia nr. 2- „Resurse umane şi organizare" a analizat punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, documentare şi contencios privind propunerile de modificare a unor dispoziţii din Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass - media, formulate prin Raportul Inspecţiei Judiciare nr. 6999/IJ/1586/DIP/20 î 6 şi propunerile formulate de Biroul de informare publică şi relaţii cu mass-media, în scopul implementării unor prevederi ale Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, precum şi faţă de cele dispuse în şedinţa Comisiei nr. 1 - Legislaţie şi cooperare interinstituţională din data de 22 iunie 2017 vizând necesitatea actualizării prevederilor Ghidului.

1. Propunerile de modificare şi completare a Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar
din România şi mass-media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii
nr. 482/2012, cu modificările şi completările ulterioare (denumit în continuare Ghid), formulate de
Inspecţia Judiciară, sunt următoarele:
- analizarea oportunităţii modificării Ghidului, respectiv a dispoziţiilor art. 27, în sensul de a nu se mai permite eliberarea niciunui act din cursul urmăririi penale;
- aducerea la cunoştinţa publicului a modului de soluţionare a cauzelor aflate pe rolul organelor de urmărire penală prin emiterea unui comunicat de presă;
elaborarea unor comunicate cu protejarea datelor cu caracter personal, indiferent de calitatea persoanelor, în conţinutul cărora să fie descrisă pe scurt fapta şi încadrarea juridică a acesteia.

2. In ceea ce priveşte propunerile de modificare şi completare a Ghidului formulate de către
Biroul de informare publică şi relaţii cu mass-media, acestea au vizat completarea art. 25 şi art. 33
din Ghid, după cum urmează:

La articolul 25, alineatul (7) se modifică şi va avea cu următorul cuprins:
..(7) In mod excepţional, dacă reprezentanţii mass-media sunt prezenţi la locul unde se desfăşoară activităţile menţionate la alin. (6) [audierea persoanelor - indiferent de calitatea acestora, ridicările de documente şi obiecte, percheziţiile domiciliare sau informatice ele] şi nu există riscul afectării mersului anchetei penale sau dreptului la imagine ca parte a dreptului la viaţă privată al persoanelor implicate, se va confirma existenţa unei proceduri in curs şi se vor institui de îndată măsuri de protecţie fizică, inclusiv prin panouri mobile, a perimetrului astfel încât să fie împiedicate oportunităţile de imagine din partea altor entităţi

Background. Directiva 2016/343 nu obliga insa statele membre UE sa adopte masuri specifice si in nici un caz nu se refera la panouri mobile sau alte actiuni concrete de protejare a imaginii. In plus, directiva se refara la protejarea imaginii persoanelor incatusate sau in uniforma de penitenciar, recomandand autoritatilor competente “sa se abtina de la prezentarea persoanelor suspecta sau acuzate ca fiind vinovata, in instanta sau in public, prin utilizarea unor masuri de constrangere fizica, cum ar fi catusele pentru maini sau pentru picioare, boxele de sticla sau custile, cu exceptia situatiilor
în care aceste măsuri sunt necesare din motive specifice cauzei, fie legate de securitate, inclusiv împiedicarea persoanelor suspectate sau acuzate de a se răni sau de a-i răni pe alții ori de a distruge bunuri de orice tip, fie legate de împiedicarea persoanelor suspectate sau acuzate de a se sustrage urmăririi sau de a avea contact cu persoane terțe, cum ar fi martorii sau victimele”.

“Atunci când este fezabil, autoritățile competente ar trebui, de asemenea, să se abțină de la a prezenta persoanele suspectate sau acuzate, în instanță sau în public, purtând uniforme penitenciare, pentru a evita să dea impresia că sunt vinovate”, se mai arata in preambulul directivei”.

Articolul 5 din Directiva prevede urmatoarele:

Prezentarea persoanelor suspectate și acuzate
(1) Statele membre iau măsuri adecvate pentru a garanta că persoanele suspectate și acuzate nu sunt prezentate ca și cum ar fi vinovate, în fața instanței sau în mod public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică.
(2) Alineatul (1) nu împiedică statele membre să aplice măsuri de constrângere fizică impuse de circumstanțele specifice cauzei, legate de securitate sau menite să împiedice persoanele suspectate sau acuzate să se sustragă sau să ia contact cu terțe persoane.

Altfel spus, modificarea Ghidului in sensul propus de CSM adauga semnificativ la Directiva UE din 9 martie 2016 “privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale”.

In decizia din 24 octombrie, cand CSM a decis sa transmita circulara cu propunerile de modificare a Ghidului pentru relatia sistemului judiciar pentru cu mass-media, se arata ca instantele si parchetele urmau sa-si transmita punctele de vedere in doua saptamani. Nu este clar daca acest termen a fost depasit si care este pozitia magistratilor din sistem referitor la propunerile de modificare a Ghidului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3348 vizualizari

 • +18 (20 voturi)    
  Pumn (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 18:47)

  tudor74 [utilizator]

  Strateia PSD
  - pumn in gura la judecatori si procurori
  - pumn in gura la presa
  - urmeaza pumn in gura la restul populatiei ca in Korea de Nord

  Cum de indrazniti sa denigrati magnificul partid si pe liderul glorios ?
  • +6 (12 voturi)    
   unde? (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 19:13)

   Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   Unde in lume exista asa ceva unde?!
   • +11 (11 voturi)    
    Este mai bine cu circ... (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 19:29)

    LLLL [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

    ..., asa poate se sperie mai mult un infractor sa faca fapte de coruptie. Adica daca fura pe ascuns sa fie anchetat tot pe ascuns???
   • +5 (5 voturi)    
    unde mai fura politicienii precum in RO (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 20:47)

    linarel [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

    asa pe fata, cu tupeu si fara grija; daca sint prinsi si anchetati la tribunal primesc 2 cu suspendare dupa care fura din nou???

    ia zi unde ?
  • +5 (5 voturi)    
   Nu CSM ci slugile PSD din CSM gen Baltag & Alistar (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 19:48)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   Victor Alistar si Gabriela Baltag sunt doar 2 dintre cele 7-8 slugi PSD din CSM
  • +6 (6 voturi)    
   lasa-i bre (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 20:36)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   cu sau fara panouri tot acolo ajungem:

   - daca nu-i vede lumea e tot aia, ca cine voteaza cu ei to acolo o sa puna stampila, iar cine nu la fel.
   - cu sa fara panouri tot acolo ajung baietii :D ehehe, nu-i albeste nici un panou.

   Da' is oameni viteji de stat, ce sa mai vorbim, unul da cu mir, pe altul il saboteaza imperialistii straini.
   Pe soros il doare in... c** (Cot adica) de Romania, da ei vizeaza conspiratii...
 • +11 (13 voturi)    
  hsm va publica si ghidul "micului" hotz (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 18:55)

  linarel [utilizator]

  CSM in loc sa pedepseasca infractorii, ei protejeaza...............

  ce fumati acolo ametitilor de aveti astfel de idei ...jucause.
 • +13 (15 voturi)    
  Ordine fireasca (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 19:01)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Dupa legalizarea hotiei, urmeaza instaurarea cenzurii. Putin pare deja un copil fata de Ciuma Rosie dezlantuita, toti corupti, mafioti, ticalosi. omânia este ingenuncheata. Cei care au votat ALDE+PSD sunt COMPLCII acestor odiosi criminali post-stalinisti,
 • +8 (10 voturi)    
  asta e creatia lui Alistar (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 19:12)

  bogdan1477 [utilizator]

  tiritura de Alistar, care apropos, nush cum de nu a fost aruncat la gunoi inca de Transparency International, a facut ghidul asta dupa ce s-a consultat cu tot felul de oNG-uri de genul ATI Timisoara si Autism-ADHD.
  Detalii pentru cine doreste, aici:
  http://m.ziare.com/stiri/alistar-si-telepatia-un-membru-csm-isi-bate-joc-de-justitie-presa-si-ong-uri-1490033

  probabil CSM ii va da cu raportul in cap. Na, cam asha urmeaza sa arate CSM in scurt timp, daca lasam ciuma rosie sa infesteze sistemul judiciar.
 • +10 (10 voturi)    
  Sa iesim instrada (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 19:24)

  DorinU [utilizator]

  Asa nu se mai poate, ne duc la sapa de lemn astia si ne fura si chilotii de pe noi. Sa iesim in strada!
 • +7 (7 voturi)    
  trageti pe dreapta! trageti pe dreapta! (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 19:28)

  revo [utilizator]

  trageti pe dreapta, intorceti-va cu spatele, desfaceti picioarele, mainile la ceafa, inchideti ochii, urechile si gura!

  ne intoarcem, rapid dar sigur, la vremile staliniste si ceausiste - cenzura si represiune pe toate liniile si la toate nivelurile, sub toate formele.

  traiasca si infloreasca republica mafiota rrrromania!!!
  uuurraaaa! uuuurraaaa! uuurrraaaa!

  in zbor spre noi culmi de progres si civilizatie, sub inteleapta conducere a mafiei transpartinice, strans uniti in jurul conducatorului suprem si sub atenta si competenta mafie csm, ccr!!!
 • +4 (4 voturi)    
  Accesul la informatii (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 19:39)

  motanul_gri [utilizator]

  Mai bine ar folosi panourile alea de protectie pentru a tine la distanta eventuale tentative de imixtiune in treburile justitiei din partea parlamentului sau a guvernului.
  In Constitutie este prevazut principiul separarii celor trei Puteri din stat: legislativa, executiva si judecatoreasca. Nu se precizeaza nimic despre izolarea mass-media.
  -------------

  Anchetele si procesele au rolul de a stabili vinovatia (daca exista) si de a hotari pedepsele. Dar, in plus fata de asta, ele mai au si un rol educativ: de a explica practic fata de publicul larg care sunt legile in vigoare, ce semnifica ele si ce urmari au respectarea sau nerespectarea lor.

  Pentru asta, este necesar ca societatea sa fie informata periodic despre ce se intampla. Iar aici intervine rolul mass-media.
 • +4 (4 voturi)    
  Astea sunt prioritatile in tara (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 19:47)

  V. Istina [utilizator]

  Restul este absolut perfect. Doar atat ardea. Da‘ rau de tot!

  Arde-v-ar parnaiasii pe care i-ati lasat liberi sa va arda!
 • +4 (4 voturi)    
  Adica (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 19:51)

  Eucamine [utilizator]

  ei sa fure in ruptul capului iar noi, poporul (pagubasii) sa nu avem dreptul sa-i vedem. Asa de rau am ajuns.
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 20:13)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  restauratie (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 20:26)

  Strindberg [utilizator]

  Cit cinism! Una din functiile sistemului judiciar este aceea de a avertiza comunitatea in legatura cu consecintele negative ale incalcarii legii. Se spera ca privind spectacolul anchetelor, catuselor, manifestarii oprobiului public, oamenii se gindesc de doua ori inainte de a face o crima. CSM insa vrea sa asigure "linistea" mai marilor din PSD si interzice accesul presei libere, In mod sigur, vor elibera autorizatii televeziunilor aservite puterii pentru a continua minciunile si manipularea, Este de necrezut! Dupa 28 ani de "democratie originala" se intorc la stalinism,
 • -2 (6 voturi)    
  Prima prostie spusa de un postac, cica (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 23:42)

  xrogo [utilizator]

  PSD baga pumnu-n gura presei, pai nene fara minte, de cand CSM e remorca PSD, si-mi vine sa plang de mila lui nea Bot, i se ia paine de lagura, la cine mai zbiara acum!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by