Raportul MCV avertizeaza ca presiunile negative asupra luptei anticoruptie pot determina reevaluarea concluziilor cu privire la unul dintre cele patru obiective de referinta in functie de care se analizeaza progresele reformei sistemului judiciar - cel referitor la combaterea coruptiei la nivel inalt, potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri si citat de Agerpres.

"La acest obiectiv, raportul subliniaza importanta mentinerii independentei DNA, astfel incat sa poata uza de toate instrumentele de care dispune pentru a-si continua activitatea si insista asupra indeplinirii unei recomandari formulate anterior, si anume adoptarea unor criterii obiective la ridicarea imunitatilor parlamentarilor, spre a risipi orice suspiciuni ca imunitatea e folosita ca scut impotriva actiunii procurorilor. (...) Concret, prezentul raport subliniaza ca o evaluare pozitiva a progreselor realizate in cadrul acestui obiectiv se bazeaza pe o Directie Nationala Anticoruptie independenta, care sa fie in masura sa isi desfasoare activitatile cu toate instrumentele pe care le are la dispozitie si sa continue sa inregistreze rezultate", se arata in comunicat.

Conform sursei citate, in rapoartele anterioare a fost mentionat drept un semn de sustenabilitate faptul ca DNA a continuat sa inregistreze rezultate, in ciuda faptului ca s-a confruntat cu o presiune puternica. Din acest motiv, Comisia Europeana a facut o singura recomandare in cadrul obiectivului de referinta referitor la combaterea coruptiei.

"Recomandarea se refera la responsabilizarea Parlamentului in deciziile sale referitoare la cererile din partea organelor de urmarire penala, de a autoriza masuri preventive, cum ar fi perchezitii sau arestari, si la cereri de autorizare a anchetarii parlamentarilor, atunci cand acestia ocupa sau au ocupat functia de ministru (...). Concret, raportul recomanda adoptarea unor criterii obiective pentru luarea si motivarea deciziilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor, pentru a se asigura faptul ca imunitatea nu este folosita pentru a se evita cercetarea si urmarirea penala a infractiunilor de coruptie", se precizeaza in comunicat.

DNA reaminteste ca, in acest an, a inaintat catre Parlament trei cereri de incuviintare a urmaririi penale, pentru presupuse fapte de coruptie, in cazul unor ministri si fosti ministri care sunt si parlamentari, insa toate au fost respinse.

"In raportul anterior, publicat in luna ianuarie 2017, Comisia a aratat clar ca slabirea sau diminuarea domeniului de aplicare a coruptiei ca infractiune sau provocarile majore la adresa independentei si eficientei activitatii de urmarire penala ori trimitere in judecata a infractiunilor de coruptie ar constitui un regres", se mai mentioneaza in comunicat.

DNA subliniaza, totodata, ca raportul MCV constata, in prezentarea generala, ca progresul si rezultatele bune ale institutiilor judiciare in lupta impotriva coruptiei au fost puse sub semnul intrebarii de anumite evenimente, cum ar fi OUG 13 sau propunerile de modificare a legilor Justitiei initiate in luna august, precum si faptul ca fenomenul criticarii sistemului judiciar si a deciziilor instantelor ramane o problema importanta in dezbaterea publica.