Ce tema de casa primesc Dragnea si Tariceanu de la Comisia Europeana/ Parlamentul, rusinea Romaniei in raportul MCV

de DT     HotNews.ro
Miercuri, 15 noiembrie 2017, 13:29 Actualitate | Esenţial


Raportul MCV recomanda adoptarea unor decizii rapide cu privire la toate cazurile nesolutionate referitoare la parlamentari, care fac obiectul unei hotarari definitive in materie de integritate. In raport se arata ca sunt sase cazuri de parlamentari care sunt inca in functii, desi exista fie decizii definitive in instanta care le interzic sa ocupe mai ocupe timp de trei ani o functie publica, fie o decizie neconstata a Agentiei Nationale de Integritate. Oficialii europeni recomanda sefilor Parlamentului sa anunte un caldendar pentru luarea unei decizii. “Măsurile luate de Parlament în legătură cu aceste șase cazuri ar permite realizarea de progrese rapide cu privire la această recomandare”, se arata in raportul MCV.

“Rapoarte privind MCV succesive au subliniat întârzieri și incoerențe în aplicarea de sancțiuni pentru parlamentarii considerați a fi incompatibili sau în conflict de interese ca urmare a unei  hotărâri  judecătorești  definitive  cu  privire  la  un  raport  elaborat  de  Agenția  Națională  de Integritate. Prin urmare, Comisia recomandase Parlamentului să dea dovadă de transparență în procesul  său  decizional  cu  privire  la  acțiunile  întreprinse  în  urma  hotărârilor  definitive  și irevocabile având ca obiect incompatibilități, conflicte de interese și averi ilicite pronunțate împotriva membrilor săi. Comisia a primit informații cu privire la procedurile aplicabile și cu privire la caracterul public al dezbaterilor parlamentare, dar nu a fost încă informată dacă au avut loc dezbateri sau au fost pronunțate efectiv hotărâri cu privire la cazurile pendinte.

Deși normele și procedurile din Parlament privind aplicarea de sancțiuni par să fie clare, Agenția Națională de Integritate a semnalat că există trei cazuri pendinte referitoare la parlamentari cu privire la care nu au fost încă executate hotărârile definitive în materie de integritate emise de instanțele judecătorești în 2017. Nu este clar dacă există termene limită pentru Parlament de a pune în aplicare sancțiunile. De asemenea, există alte trei cazuri de parlamentari ale căror mandate au fost confirmate în urma alegerilor de la sfârșitul anului 2016, în ciuda faptului că aceștia fac obiectul unei interdicții de a ocupa o funcție eligibilă timp de trei ani, ca urmare a unei hotărâri judecătorești definitive. Agenția Națională de Integritate a informat Parlamentul în februarie 2017, dar Parlamentul nu a luat încă măsuri pentru a soluționa aceste trei cazuri.

Printre măsurile concrete prin care s-ar pune în practică transparența propusă în recomandare s-ar număra, de exemplu, recunoașterea publică de către Președintele camerei respective a Parlamentului a primirii hotărârii  judecătorești  definitive  (sau  a  unui  raport  al  Agenției Naționale de Integritate care nu a fost contestat în instanță), anunțarea unui calendar pentru luarea  unei  decizii  și  informarea  publicului  și  a  Agenției  Naționale  de  Integritate  după încheierea procesului de adoptare a deciziei. Măsurile luate de Parlament în legătură cu aceste șase cazuri ar permite realizarea de progrese rapide cu privire la această recomandare. Pe baza unei analize a recomandărilor 8 și 9, Comisia consideră că, în ansamblu, România a realizat progrese semnificative în ceea ce privește obiectivul de referință nr.

Adoptarea unor decizii rapide cu privire la toate  cazurile  nesoluționate referitoare  la  parlamentari  care  fac obiectul  unei  hotărâri definitive  în  materie  de  integritate  ar  permite  realizarea  unor  progrese  rapide  în  ceea  ce  privește obiectivul de referință nr. 2”

Steluța Cătăniciu (deputat ALDE), Ion Sorin Roman ( deputat PSD), Matei Suciu (deputat PSD), Sorin Marciu (senator PSD), Cornel Resmeriță (senator PSD) si Emanoil Savin (senator PSD) sunt parlamentarii pentru care Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut, fără succes, încetarea mandatelor în urma unor decizii definitive privind incompatibilitatea sau conflictul de interese. Steluta Cataniciu, Roman Ioan Sorin si Sorin Marciu au fost validati desi aveau interdictie.  Pentru Matei Suciu, Cornel Suciu si Emanoil Savin, ANI a cerut pe parcursul anului 2017 aplicarea sanctiunilor.

Comisia Europeana mai arata in raportul MCV ca sunt necesare “eforturi suplimentare” si in ce priveste recomandarea numarul 10, si anume “adoptarea unor criterii obiective pentru luarea și motivarea deciziilor de ridicare a imunității parlamentarilor pentru a se asigura faptul că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupție”.

Raportul MCV mentioneaza faptul ca anul acesta Parlamentul a respins trei cereri de ridicare a imunitatii in cazul unor parlamentari vizati de anchete DNA. Comisia isi reiterează recomandarea catre Parlament de a solicita asistență Comisiei de la Veneția și GRECO, care sunt în măsură să ofere o expertiză valoroasă referitoare la practicile în acest domeniu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4162 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  repet... (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 13:59)

  liviu_ [utilizator]

  ii doare la bascheti pe pesedei...
  ori vorbim de rascoala ca-n 1907 sau niste "sinucideri" ori astia nu se opresc! efectiv nu cred ca oamenii astia se vor opri din distrus tara asta fara sa le fie frica de ceva (de ceva fizic, nu puscarie)
 • +12 (12 voturi)    
  raport MCV (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 14:00)

  Cocut [utilizator]

  E o rusine in general ca o tara sa fie monitorizata sub acest Mecanism de Cooperare si Verificare. Romania si Bulgaria au intrat inca din 2007 sub lupa acestui program. Deci de 10 ani...
  Sa vedem cat mai rabda Comisia Europeana. Ce au uitat sa precizeze in Raport este si ignorarea de catre Parlament a punerii in practica a rezultatului Referendumului din 2009 (cel cu Parlament unicameral de max. 300).
 • +9 (9 voturi)    
  Afara cu ei !! (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 14:26)

  Sunny77 [utilizator]

  Le e cam frica sa nu cumva sa-si piarda majoritatea usor usor, de-aia nu-i dau afara. Si eventual dupa , revizuite toate voturile la care au participat.

  AFARA CU EI DIN PARLAMENT!!
 • +13 (13 voturi)    
  Parlamentul Romaniei.... (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 14:40)

  EduardRO [utilizator]

  Nu Parlamentul Romaniei este cel care a primit acum cativa ani onorabilul titlu de "CEL MAI CORUPT PARLAMENT DIN LUME"?

  S-a schimbat ceva de atunci? Parlamentarii nostri muncesc din greu in fiecare an pentru a-si apara titlul obtinut.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by