Tabloul "Les Amoureux", de Marc Chagall, care s-a aflat in colectia aceleiasi familii timp de 90 de ani, a fost adjudecat marti la New York contra sumei de 28,5 milioane de dolari, un record la casele de licitatie pentru acest artist, potrivit Sotheby's citata de AFP, preluata de news.ro.

Les Amoureaux de Marc ChagallFoto: Sothebys.com

Acest ulei pe panza, care nu si-a schimbat proprietarul din 1928, corespunde unei anumite perioade fericite din viata pictorului din Vitebsk, reprezentand marturia dragostei artistului pentru partenera sa Bella Rosenfeld si pentru orasul sau de adoptie, Paris.

Lucrarea a depasit cu mult estimarile initiale, intre 12 si 128,5 mil. dolari8 milioane de dolari, lupta fiind data in 10 minute intre trei cumparatori.

Precedentul record pentru un Chagall a fost atins de "Anniversaire", un tablou din 1923 vandut in mai 1990 la New York pentru 14,9 milioane de dolari, a precizat Sotheby's.

Inaintea vanzarii, un resposabil al casei de licitatie a explicat ca pretul pe piata de arta pentru tablouri de Chagall "nu a urcat niciodata atat de mult", din cauza ca semnatarul plafonului Operei Garnier a fost un pictor prolific dar si din cauza ca societatile de licitatie nu reuseau sa puna mana pe tablouri cu adevarat importante - "Les Amoureux" constituind dupa parera lui o exceptie.