Experimentul cu trecerea de pietoni 3 D, implementat saptamana trecuta la Liceul de arta din Buzau, va fi extins in mai multe zone ale orasului, a anuntat marti primarul municipiului Buzau, Constantin Toma, scrie Agerpres.

Trecere de pietoni 3D, la BuzauFoto: Ionut Sorin Apostu Facebook

"Proiectul unic in Romania care creeaza o iluzie optica prin prisme si umbre atentionandu-i pe soferi sa incetineasca va fi extins si in alte zone ale orasului, iar daca va da rezultate va fi aplicat la nivelul intregului oras", a declarat primarul Constantin Toma.

Reamtinim ca saptamana trecuta, la Buzau, a fost realizata, in fata Liceului de Arta "Margareta Sterian", prima trecere de pietoni 3D. Zebra pionier a fost desenata pe strada chiar de catre elevi.

Coordonatorul proiectului, Ana Maria Bogles, profesor la Liceul de Arta "Margareta Sterian", a declarat saptamana trecuta pentru Agerpres ca "o astfel de trecere de pietoni poate fi realizata doar pe strazile cu sens unic, pentru ca iluzia optica se creeaza doar daca o privesti dintr-un anumit unghi, calculat cu atentie de proiectanti si ca este nevoie ca unghiul de fuga sa fie la sapte metri de la trecerea propriu-zisa".

"Am trasat umbrele care creeaza iluzia optica. Soferul aflat la volan, din unghiul de fuga, vede ca dungile albe de pe trecerea de pietoni plutesc. Astfel se va speria putin si va opri. Daca un pieton se afla pe liniile albe de pe trecere, efectul 3D este si mai mare", a detaliat Ana Maria Bogles.