Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a anuntat, vineri, ca tara noastra va stabili cu fortele aliate, in anul 2008, dupa summitul NATO de la Bucuresti, calendarul retragerii trupelor romanesti din Irak, informeaza NewsIn. Teodor Melescanu a precizat ca primele trupe romanesti ar putea fi retrase chiar la sfarsitul acestui an.

„In 2008 va incepe dezangajarea trupelor romanesti din Irak. La sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor vom avea primele elemente ale calendarului referitor la retragerea trupelor romanesti din Irak", a declarat ministrul Apararii, Teodor Melescanu.

Ministrul Apararii a fost prezent, vineri, la Iasi, pentru a asista la ceremonialul militar si religios prilejuit de plecare a Batalionului 151 Infanterie "Lupii Negri", 400 militari ieseni urmand a participa la misiunea Iraqi Freedom, pentru mentinerea pacii, in perioada februarie - august 2008. "Selectia voastra dovedeste pregatirea de exceptie si experienta din misiunile anterioare. A venit timpul sa dati din nou dovada de profesionalismul dvs. Alegerea Batalionului 151 pentru aceasta misiune nu este intamplatoare, avem incredere ca veti reprezenta Romania cu cinste si veti confirma imaginea pozitiva a armatei romane", le-a spus ministrul militarilor ieseni, printre acestia aflandu-se si doua femei, o asistenta medicala si un psiholog.

Militarii romani vor executa, in Irak, mai multe actiuni de securizare si vor sustine procesul de reconstructie prin proiecte civice si asigurarea pazei la diverse obiective. "Privim aceasta misiune ca o experienta extrem de valoroasa. Servim o cauza dreapta, aceea impotriva terorismului mondial", a spus locotenen-colonelul Dan Caslariu, comandantul Batalionului 151 "Lupii Negri".

Batalionul 151 Infanterie a luat fiinta in anul 1994 si a participat la misiune de mentinere a pacii in Angola, Bosnia, Kosovo, Albania si Afganisthan.