Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat, sambata, la Ploiesti, referindu-se la cresterea pretului oualor, ca este vorba despre un puseu pe piata, consecinta a scandalului contaminarii cu Fipronil, care a afectat ferme din Olanda, Franta Belgia. Ministrul a argumentat ca, oferta fiind mai mica, "piata a reactionat in mod natural", transmite news.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Acum e un puseu pe piata generat de conditiile care s-au creat la nivel european. In foarte multe ferme din Europa producatoare de oua din Olanda, din Franta, din Belgia, datorita scandalului Fipronil, foarte multe efective au disparut, au intrat in asanare spatiile respective si acum, oferta fiind mai mica evident ca piata a reactionat in mod natural", a precizat Daea.

Intrebat daca preturile din Romania au legatura exclusiv cu problemele europene, raspunsul ministrului a fost: "Din analizele noastre, da!".

De la inceputul lunii noiembrie, pretul oualor a crescut chiar si cu 50% in magazine, producatorii punand aceasta situatie pe seama unei scaderi a productiei odata cu racirea vremii, dar si pe seama crizei de pe piata europeana.

Un numar de 40 de tari din intreaga lume au fost afectate de scandalul oualor contaminate cu substanta Fipronil, printre acestea numarandu-se si 24 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.