Presedintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat ca a injunghiat mortal o persoana cand era adolescent, intr-un discurs controversat de promovare a razboiului sau impotriva drogurilor inaintea summitului ASEAN care va avea loc luni si marti la Manilla, relateaza AFP, citata de Agerpres.In decembrie anul trecut, Duterte afirmaca a ucis cu mana sa prezumtivi infractori in perioada in care era primar in Davao, pentru a "da" exemplu politiei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intr-un discurs sustinut joi seara in fata comunitatii filipineze din orasul vietnamez Danang, Duterte a amenintat de asemenea ca o va 'palmui' pe Agnes Callamard, raportor special al ONU privind executiile sumare sau arbitrare. El i-a calificat drept 'nenorociti' pe cei care isi exprima critici la adresa campaniei sale de combatere a traficului de droguri.

"Cand eram adolescent, intram si ieseam din inchisoare. Ma bateam cand cu unul, cand cu altul", a spus presedintele filipinez. El se afla la Danang cu ocazia summitului anual al Forumului Asia-Pacific.

"La 16 ani, am omorat pe cineva. O persoana reala, o bataie, lovituri de cutit. Nu aveam decat 16 ani. S-a intamplat din cauza unei simple priviri. Cate vor mai fi acum cand sunt presedinte?", a adaugat el.

In varsta de 72 de ani, Duterte a fost ales presedinte in 2016 dupa ce a promis sa eradicheze traficului de droguri prin uciderea a circa 100.000 de presupusi traficanti si toxicomani.

In cele 16 luni de cand Duterte se afla la putere, politia a anuntat ca a ucis 3.967 de persoane. Persoane necunoscute au ucis 2.290 de suspecti in cazuri legate de droguri. Alte mii de persoane au fost omorate in circumstante neelucidate, conform cifrelor politiei.