Un nor de poluare radioactiva deasupra Europei in ultimele saptamani indica faptul ca a avut loc un accident la o instalatie nucleara in Rusia sau Kazahstan la sfarsitul lui septembrie, a spus joi Institutul francez de protectia impotriva radiatiilor si siguranta nucleara IRSN, relateaza Reuters.

IRSN a exclus un accident la un reactor nuclear si a spus ca cel mai probabil acesta s-a produs pe un sit de tratare a combustibilului nuclear sau centru pentru medicamente radioactive.

Nu a fost niciun impact asupra sanatatii umane sau a mediului in Europa, a spus IRSN.

Institutul a mai subliniat ca nu a putut stabili cu exactitate locul de unde a fost eliberat materialul radioactiv, dar, dupa modelele meteo, cea mai plauzibila zona se afla la sud de muntii Urali, intre Urali si raul Volga.

Acest lucru ar indica Rusia sau, eventual, Kazahstan, a spus un oficial al IRSN.

“Autoritatile ruse au spus ca nu cunosc un astfel de accident pe teritoriul lor”, a declarat directorul IRSN, Jean-Marc Peres pentru Reuters.

El a mai adaugat ca institutul inca nu a contactat autoritatile din Kazahstan.

O purtatoare de cuvant a Ministerului rus pentru situatii de urgente a declarat, potrivit reuters, ca nu poate comenta imediat, iar autoritatile din Kazahstan sau ambasada kazaha din Moscova nu au putut fi contactate.

Peres a spus ca, in ultimele saptamani, IRSN si alte institute de securitate nucleara din Europa au masurat niveluri ridicate de ruteniu 106, care este produsul impartirii atomilor intr-un reactor nuclear si care nu are loc inmod natural.