Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu a sesizat Inspectia Judiciara pentru opiniile exprimate public in data de 28 octombrie de catre judecatoarea Cristina Tarcea, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, referitoare la legile Justitiei, apreciind ca aceasta a incalcat grav obligatia de rezerva impusa magistratilor de a nu exprima public convingerile lor politice, scrie news.ro. In opinia sa, sefa instantei supreme incita judecatorii la incalcarea principiului separatiei puterilor in stat si ameninta parlsamentarii "pentru a-i timora cu amenintarea voalata ca ar putea sa intre intr-un malaxor procedural prin metode de represiune penala a caror eficienta a fost deja verificata".

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Va aduc la cunostinta si va solicit o evaluare in cadrul Inspectiei Judiciare, a opiniilor exprimate public la data de 28 octombrie 2017, de catre doamna Judecator Cristina Tarcea, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, referitoare la proiectele de lege pe tema Justitiei. Cu aceasta ocazie, doamna judecator Cristina Tarcea a afirmat: 'Avem nevoie de voi toti. Lumea trebuie sa stie ca desistarea din partea Ministerului Justitiei este o monstruozitate, dinainte planuita. NU TREBUIE SA PERMITEM INTRAREA IN DISCUTII GENERALE SAU, SI MAI RAU, PE FOND. Asta nu presupune ca EI SA FACA TOT CE VOR, IAR NOI SA TACEM! ICCJ a fost mereu alaturi de VOI !!! Important e sa fim uniti!!! Si, credeti-ma, am nevoie mai mult ca niciodata de dvs'", scrie Tariceanu in sesizarea adresata CSM si Inspectiei Judiciare, sustinand ca prin aceste opinii Tarcea "se indeparteaza de la statutul de magistrat, adoptand, in schimb, o atitudine politica, incompatibila cu pozitia sa de reprezentant al puterii judecatoresti".

Presedintele Senatului spune ca sefa ICCJ a incalcat grav si repetat obligatia impusa magistratilor de art.9 alin.(2) din Legea nr.303/2004, republicata, potrivit caruia 'Judecatorii si procurorii sunt obligati ca in exercitarea atributiilor sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea, in orice mod, a convingerilor lor politice'.

El se intreaba cum va putea Cristina Tarcea sa-si exercite functia de judecator, cu obiectivitate si impartialitate, avand ca unic temei legea daca acum "face un apel public adresat colegilor sai de breasla, de a se opune dezbaterii in forul legislativ al tarii a unor proiecte de lege care vizeaza in modul cel mai direct intarirea independentei justitiei".

"Cer Inspectiei Judiciare sa constate ca prin apelul doamnei judecator Cristina Tarcea, domnia sa isi asuma deliberat pozitia de aderenta la o grupare de putere ilegitima, atata vreme cat indeamna judecatorii ¬sa nu permita intrarea in discutii generale sau, si mai rau, pe fond¬ a unei propuneri legislative, asumate pana la urma, de un grup de parlamentari. Va rog sa sesizati aici nu numai o atitudine iresponsabila de fronda institutionala, ci o incalcare flagranta a principiului constitutional al separatiei celor trei puteri in stat", scrie Tariceanu in sesizare, argumentand ca puterea judecatoreasca are prerogativa si obligatia constitutionala de a aplica legea.

"Politica legislativa a statului este in final atributul suveran al Parlamentului. Va rog sa constatati ca doamna judecator Cristina Tarcea contesta, de pe inalta pozitie pe care o ocupa si cu toata influenta care deriva din aceasta, dreptul constitutional al Parlamentului de a legifera si, in plus, face apel la nesupunere. Cum judecatorii nu au modalitati institutionale de interventie in activitatea legislativa sau de a se opune formal adoptarii unei anumite legi, ramane ca doamna Cristina Tarcea sa explice cum intelege domnia sa ca membrii puterii judecatoresti ¬sa nu permita intrarea in discutii generale sau, mai rau, pe fond ¬ a unor propuneri legislative. Sa fie vorba de chemarea la nesupunere civica, la adunari publice? Este acesta un standard de conduita profesionala a unui magistrat?", intreaba presedintele Senatului, apreciind ca sefa instantei supreme "incita judecatorii la incalcarea principiului separatiei puterilor in stat si ameninta Parlamentul extrem de transparent".

"Prin aceasta atitudine, doamna Cristina Tarcea exercita presiuni asupra membrilor Parlamentului pentru a-i timora cu amenintarea voalata ca ar putea sa intre intr-un malaxor procedural prin metode de represiune penala a caror eficienta a fost deja verificata", conchide Calin Popescu Tariceanu.