Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au dispus, marti, ridicarea masurii controlului judiciar in cazul Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, judecat dupa ce ar fi obtinut pe nedrept fonduri europene. Decizia ICCJ este definitiva, potrivit news.ro.

ICCJ a mentinut, astfel, decizia Curtii de Apel Constanta de revocare a controlului judiciar in cazul Arhiepiscopului Tomisului.

IPS Teodosie a spus, marti, la sosirea la ICCJ, ca uneori nu poate ajunge la cursuri, fiind obligat sa se prezinte la politie sau in instanta ca urmare a controlului judiciar, iar studentii au de suferit. "De ce sa sufere studentii? Abia astept sa se lamureasca si astept deznodamantul acestui proces care dureaza de mai bine de un an si care este ingaduit de Dumnezeu pentru a se vedea ca nu numai cu vinovatie poti fi adus, ci si cu nevinovatie", a afirmat arhiespiscopului Tomisului.

DNA a cerut ca IPS Teodosie sa ramana sub control judiciar deoarece poate influenta martorii din acest dosar, care urmeaza sa dea declaratii la Curtea de Apel Constanta.

Procurorii DNA Constanta au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, in forma continuata.

De asemenea, au mai fost trimisi in judecata, in libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrisor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu si Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete avand ca scop obtinerea pe nedrept de fonduri europene, dar si Aurelian Stefan, la data faptei tot mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru tentativa la aceleasi infractiuni.

Potrivit DNA, in perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in scopul de a primi fonduri europene.