Braila a primit trofeul de excelenta in iluminat public din partea Asociatiilor Municipiilor din Romania, in cadrul unei gale organizate luni seara, la Ateneul Roman, potrivit Agerpres.

Trofeul prin care iluminatul public din Braila a fost desemnat cel mai performant din tara a fost ridicat de primarul Marian Dragomir, care a spus cu aceasta ocazie ca sistemul pe baza de led-uri implementat la Braila, pe langa faptul ca are un impact scazut asupra mediului, ajuta Primaria sa faca economii la buget.

"Va anunt in aceasta seara cu mandrie ca la Braila am reusit sa trecem de la vorbe, la fapte: telemanagement, diming, 8.300 corpuri de iluminat pe led montate din cele 12.800, montaj in doi ani, plata in zece ani in rate egale fara dobanda. Avem un iluminat modern, cu un impact scazut asupra mediului. Iluminatul modern inseamna, pe langa un mediu mai curat, cel mai important factor pe care noi, primarii, ni-l dorim, si anume economie la bugetul local", a spus Dragomir, in discursul de multumire.

In cadrul galei Asociatiilor Municipiilor din Romania s-au acordat trofee de excelenta pentru mai multe domenii de activitate, iar Braila a candidat la categoriile: excelenta in iluminat stradal, excelenta in educatie si excelenta in sustinerea si promovarea antreprenorilor.

Primaria Braila vizeaza reducerea cu 30% a consumului de energie electrica pentru iluminatul public din municipiu, potrivit Programului de Imbunatatire a Eficientei Energetice pe perioada 2016-2030, facut public de institutie.

Reducerea consumului energetic pe partea de iluminat public se va face prin schimbarea in totalitate a lampilor stradale, proiect care se afla in derulare la acest moment, pana la sfarsitul anului urmand sa fie montate in municipiu 12.659 corpuri de iluminat cu led. De asemenea, programul vizeaza modernizarea a 79 de puncte de aprindere a luminii stradale si dotarea lor cu sistem dimming - sistem de control al nivelului de iluminare si telemanagement.

Programul de Imbunatatire a Eficientei Energetice mai urmareste inlocuirea sistemelor de iluminat din interiorul cladirilor cu sisteme eficiente energetic, care pot reduce cu 60% consumul de energie electrica.

Consiliul Local Municipal a aprobat recent actualizarea Programului de Imbunatatire a Eficientei Energetice din Braila, in care au fost cuprinse obiectivelor pe termen de 3-6 ani, care vor duce la 'cresterea capabilitatii structurilor de executie aflate in subordinea CLM de a gestiona problematica energetica si, in acelasi timp, de a adopta o abordare flexibila, orientata catre piata si catre consumatorii de energie, in scopul de a asigura dezvoltarea economica a municipiului'.