Transportatorul roman de gaze Transgaz (TGN) va infiinta in Republica Moldova o societate cu raspundere limitata, in vederea participarii la privatizarea companiei de stat moldovene Vestmoldtransgaz, informeazaRadio Chisinau.

Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasa la privatizare de Guvernul Republicii Moldova, la un pret de 180 milioane lei moldovenestri (circa 8,8 milioane euro) si cu conditia investirii a 93 milioane euro in urmatorii doi ani.

Autoritatile de la Chisinau isi argumenteaza decizia prin nevoia de a accelera lucrarile de constructie a conductei Ungheni-Chisinau si de a nu evita contractarea de imprumuturi in acest scop.

Anterior Guvernul a negociat alocarea de catre Uniunea Europeana, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI) a unui pachet de finantare de 92 milioane de euro pentru construirea conductei Ungheni - Chisinau (BEI si BERD imprumuta cate 41 milioane euro, UE acorda un grant de 10 milioane euro, iar contributia Moldovei este de un milion de euro).

Totodata Guvernul a aprobat, iar Parlamentul a votat inca in iulie 2017 in prima lectura, proiectul de ratificare a acordurilor cu BERD, BEI si UE pentru aceasta finantare. Acum acesti bani nu vor mai fi primiti si investitia va fi asumata si realizata de compania ce va privatiza Vestmoldtransgaz.

Cel mai probabil ca aceasta va fi Transgaz, noteaza sursa citata.