Episcopia Greco-Catolica Oradea reactioneaza la documentarul Trinitas potrivit caruia persecutiile greco-catolicilor sub comunism sunt "pedagogie divina": Un atac la memoria martirilor. Ne doare

de N.O.     HotNews.ro
Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 10:53 Actualitate | Esenţial

Reportaj Trinitas - Reintregirea BOR
Foto: Captura video
Episcopia Greco-Catolica Oradea scrie despre documentul Trinitas "Patriarhul Justinian Marina Reintregirea Bisericii Ortodoxe Romane", diifuzat in ajunul vizitei Patriarhului Moscovei si al Intregii Rusii, Kiril,  si in care oprimarea greco-catolicilor in comunism este tratata ca "tamaduire", ca este un atac la memoria martirilor Biserii Greco-Catolice. Totodata, Episcopia isi exprima durerea si intristarea ca Biserica Ortodoxa Romana a transmis un mesaj potrivit caruia actul salmavolnnic de desfiintare a Bisericii Unite si persecutiile dure impotriva membrilor acesteia reprezinta un act de "pedagogie divina".

Redam integral comunicatul Episcopiei Greco-Catolice Oradea:

Cu durere in suflet am vizionat filmul documentar "Patriarhul Justinian Marina Reintregirea Bisericii Ortodoxe Romane", transmis recent pe postul Trinitas al Bisericii Ortodoxe Romane. El constituie, in opinia noastra, un atac la memoria martirilor Bisericii Greco-Catolice.
Tinem sa repetam ceea ce cardinalul Alexandru Todea a spus de mai multe ori la inceputul anilor 1990, dupa caderea comunismului: "toata suferinta Bisericii noastre din acesti ani de persecutie o oferim Domnului"! Noi, Biserica Greco-Catolica, in pragul Centenarului Marii Uniri, ne asumam cu demnitate trecutul si istoria si multumim Domnului pentru tot binele facut poporului roman de aceasta Biserica. Ne gandim la primele scoli romanesti sistematice deschise la Blaj in 1754, la Corifeii Scolii Ardelene si la Supplexul de la 1792, ne gandim la Timotei Cipariu si la introducerea literelor latine in scrierea romaneasca, la "Campia Libertatii" din 1848, la Simion Barnutiu, la Pronunciamentul din 1868, tot de la Blaj, ne gandim si la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. De fiecare data greco-catolicii s-au gandit si au lucrat pentru toti romanii, indiferent daca erau ortodocsi sau uniti. In marile momente ale istoriei lor, romani au fost intotdeauna impreuna!
Ne doare si ne intristeaza acest mesaj al fratilor ortodocsi, conform caruia actul samavolnic de desfiintare a Bisericii Unite si persecutiile dure incepute in 1948 impotriva membrilor acesteia constituie un act de "pedagogie divina", cu atat mai mult cu cat mesajul este transmis de lideri de opinie ai BOR, de clerici din interiorul institutiei, secondati de unii academicieni.
Ne doare cu atat mai mult cu cat atacul este facut in preajma intrarii in anul centenarului Unirii. La Alba Iulia, in 1918, episcopul ortodox Miron Cristea l-a ascultat pe mai tanarul episcop greco-catolic Iuliu Hossu citind Declaratia Unirii, pentru ca mai apoi cei doi ierarhi sa se imbratiseze frateste, simbolizand prin acest gest pacea dintre cele doua Biserici si Unirea pe veci a romanilor.
Contributia istorica a Bisericii Romane Unite este bine cunoscuta, la fel si prigoana dezlantuita impotriva acesteia si a credinciosilor ei in timpul regimului comunist de trista amintire. Si totusi, nedreptatile la care suntem supusi din partea fratilor ortodocsi continua, in pofida sprijinului de care se bucura in Europa comunitatile romanesti ortodoxe din partea Bisericii Catolice. Este injust ca noua, greco-catolicilor, fratii majoritari ortodocsi, sprijiniti de oameni din institutiile statului, sa ne spuna ca martiriul Bisericii Romane Unite nu a existat!
Ne doare aceasta tentativa de rescriere a istoriei Bisericii noastre de catre BOR, dar si rescrierea istoriei rezistentei anticomuniste, tentative inmultite, parca, in ultimele luni. Noi, greco-catolicii, ne asumam istoria asa cum a fost si incercam sa respectam martirii si pe cei care au salvat demnitatea poporului roman, sa vindecam ranile in spirit de fratietate si nu de pe pozitii de forta.
Acest comunicat este un strigat de durere facut cu demnitate pentru a ne apara Biserica si credinciosii, istoria noastra si istoria poporului roman. Sangele martirilor nostri, sacrificiul lor, mormintele fara cruci ne indeamna sa nu uitam, sa spunem adevarul pentru ca istoria sa nu se mai repete, sa nu atacam pe nimeni ci sa pasim cu demnitate in Centenarul Unirii impreuna cu fratii ortodocsi.
Episcop
¬ Virgil BERCEA


Televiziunea Bisericii Ortodoxe Romane, Trinitas TV, a difuzat in ajunul vizitei Patriarhului Moscovei si al Intregii Rusii, Kiril, un material despre "reintregirea" BOR sub Patriarhul Justinian, in care desfiintarea Bisericii Greco-Catolice la ordinul sovieticilor si crimele care au insotit-o sunt prezentate intr-o lumina pe alocuri favorabila. Trinitas a retras, ulterior, inregistrarile de pe propriul site si de pe Youtube, iar cel putin o persoana care a incarcat separat filmul pe Facebook a fost reclamata, iar continutul - blocat. Reprezentantii BOR/Trinitas nu vad o problema in cazul acestui material, resping ideea de influenta politica si spun ca materialul va fi republicat online.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

4667 vizualizari

 • +21 (27 voturi)    
  justinian (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 11:05)

  nash pandelica [utilizator]

  patriarhul rosu, patriarhul lui dej.
  prefericitul de azi, patriarhul fesene, patriarhul lui ilici.
  • +9 (13 voturi)    
   as spune ca este Var cu Kiril (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 12:38)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   mantuitorul rachetelor si tancurilor....si ar castiga respectul nostru daca ar sfinti si tehnica NATO de la Deveselu, insa Stiu ca nu ar vrea
 • -3 (13 voturi)    
  draga bor (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 11:09)

  iodixit [utilizator]

  e usor sa vorbesti de pe scaun, sau tavalit in pat. oamenii aia au luat pumni in cap si sulite in coaste de la catolici pina n-au mai rezistat. cred ca la acelasi Dumnezeu se roaga, dar nu trimit taxele de nunta si botez la bucuresti.
  • -5 (11 voturi)    
   de curiozitate (nu foarte mare) (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 13:15)

   Bintea Haiducul [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

   Da' unde trimit ei taxele de nunta /botez / inmormantare / prilejuri ? La Bucuresti - nu. Poate la Bratislava ? Poate la "Broxel" ?
 • +20 (26 voturi)    
  Acest comunicat este un strigat de durere (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 11:16)

  grauru [utilizator]

  Si cine sa-l auda ? Mai marii BOR nu aud prea bine din cauza geamurilor groase ale limuzinelor lor.
  • +8 (20 voturi)    
   au boxe in masina Burmester in care URSS (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 12:41)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui grauru

   le Dicteaza ce sa faca...
 • -15 (25 voturi)    
  . (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 11:18)

  Jesuis.PasCharlie [utilizator]

  Interesant de aflat cum s-a impus catolicismul in Romania ,cred ca nu prin referendum.
  In Franta citeam deunazi ca vor sa dea o cruce jos de pe un monument .
  Ntz,ntz,ntz....
  • +7 (17 voturi)    
   Henric al VIII lea a facut asta in UK (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 12:42)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Jesuis.PasCharlie

   ma rog, ceva ai auzit la radio Sputnik, apropos, in Catedrala Mantuirii URSS din Paris te ai Inchinat ? s a inaugurat EXACT anul trecut
   • -6 (14 voturi)    
    interesant (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 13:35)

    Jesuis.PasCharlie [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Nu stiu acel radio ,in ce banda si pe ce frecventa emite?
    " Catedrala Mantuirii URSS din Paris" am cautat pe google fara nici un rezultat ,sunteti sigur ca nu este o inventie brucseleza pentru europeni?
    • +4 (10 voturi)    
     uite si link ul din Oct 2016 (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 15:50)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Jesuis.PasCharlie

     Catedrala URSS, ma dezgusta ca faci pe prostul si nu pricepi

     http://www.rfi.ro/special-paris-90528-noua-catedrala-ortodoxa-rusa-inaugurata-la-paris

     ti am dat o refrinta Civilizata RFI
     Agentia URSS Sputnik are radiouri insa Sefii tai pe linie de indoctrinare e regretabil ca nu ti le au comunicat, oricum numai asta asculti la casti, da volumul mai tare sa se detaseze dopul de ceara ce il ai in urechi...
     • -4 (12 voturi)    
      Got it (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 16:49)

      Jesuis.PasCharlie [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      Am inteles ,deci "Catedrala Mantuirii URSS din Paris" este de fapt "Catedrala Sfânta-Treime " dar bineinteles o puteti numi cum doriti ( mai putin cand faceti referire la ea , este de dorit ca interlocutorul sa stie exact subiectul discutiei).
      Inteleg ca sunteti suparat ca nu este o moschee sau doar pentru ca este ruseasca?
      Nici francezii nu sunt foarte fericiti cu asezamintele crestine din cate am vazut ..si de data asta propuneti "anihilare fizica"?
      • +4 (10 voturi)    
       ceea ce este Mujic, stabiliment Mujic (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 18:49)

       un domn [utilizator] i-a raspuns lui Jesuis.PasCharlie

       este nedemn de Europa; URSS este pantecul ciumei Roshii, make my self clear ?
       • -5 (11 voturi)    
        Crystal clear (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 19:37)

        Jesuis.PasCharlie [utilizator] i-a raspuns lui un domn

        ... opiniile dumneavoastra sunt foarte importante si ar trebui sa le expuneti mai des si mai hotarat , sunt convins ca veti aduce schimbarea pe care o doriti .
        Si in acest caz recomandati 'anihilarea fizica' ?
       • -3 (5 voturi)    
        iar ai aparut? (Duminică, 5 noiembrie 2017, 2:21)

        srpc [utilizator] i-a raspuns lui un domn

        spurci sensul cuvantului "domn", postac sorosist!
   • -7 (15 voturi)    
    Cred ca am inteles (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 14:02)

    Jesuis.PasCharlie [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Initial am crezut ca referindu-va la acel rege ( personaj complet dizgratios ,o chintesenta a spiritului englez si poate inceputul infamului "cercetator britanic care a descoperit ca.." din prezent) vreti sa stabiliti o analogie intre catolici si asa zisa reforma initiata in timpul domniei sale .
    Cred ca m-am inselat ,coroborat cu indemnul la anihilare fizica de ieri cred ca de fapt vroiati sa amintiti modul civilizat in care se comporta cu femeile - nimic deosebit pentru natia respectiva .
    Cu riscul de a va demola idolii trebuie sa spun ca reforma respectiva nu a avut nimic spiritual din punctul meu de vedere ,ci mai degraba se vroia o aliniere a religiei la modul european de viata .
    Nu am dat atentie luptelor diferitelor secte catolice , ca si in cazul politicii romanesti ( si universale) este vorba doar despre polenta .
    "Frati" in context mi se pare folosit abuziv. Si deranjant ,cel putin pentru mine.
    • +3 (9 voturi)    
     Lutheranismul era "catolicism" (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 18:52)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Jesuis.PasCharlie

     la origini si ..uite unde a ajuns;

     sunt dator cu o preizare : moscheea la Paris sua in alta parte NU rezolva problema inadaptatilor mussulmani care se radicalizeaza..la cantecul de sirena..platit tot de URSS (cercetatorii "britanici" au demonstrat ca URSS finanteaza aripi radicale DAESH pentru soc si groaza in Europa)
     • -7 (13 voturi)    
      Stiam eu (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 19:43)

      Jesuis.PasCharlie [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      Aveam banuieli dar demonstratia cercetatorilor britanici vestiti nu numai la Caracal si in Carpatii Asiatici dar si intregul arhipeleag Circesian este supremul 'seal of approval ' pe absolut tot ceea ce numesc fundament stiintific . Aveti la indemana un link/slideshow cu demonstratia respectiva ? Sunt convins ca este mindblowing.
  • +4 (6 voturi)    
   s'a impus (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 14:22)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Jesuis.PasCharlie

   oare ?!
   • -6 (12 voturi)    
    pai... (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 15:40)

    Jesuis.PasCharlie [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    Pe platforma sora ( cea cu intelectuali) tocmai ies aburi de prospetime dintr-un articol care preamareste reforma si catolicismul in timp ce dojeneste superior ortodoxia retrograda.
    Am schimbat tunurile lui Bucow cu tastatura ....
 • +13 (21 voturi)    
  BOR sunt comunisti (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 11:38)

  obosit [utilizator]

  Ce, nu v-ati dat seama?
 • +17 (25 voturi)    
  Nu in numele meu! (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 11:40)

  greuladeal [utilizator]

  BOR nu vorbeste in numele tuturor ortodocsilor si nu ne reprezinta pe toti!
  Va cer iertare, cu tot atata durere, pentru acest comportament deplasat. Si va asigur ca se vede cine e respectabil si de buna-credinta.
 • +13 (21 voturi)    
  ,,Cristos este omul nou. (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 12:01)

  ...!? [utilizator]

  Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic!" - Justinian Marina, peafericitul BOR))))
  • +12 (16 voturi)    
   detaliile pentru BOR nu sunt relevante in Discurs (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 12:43)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui ...!?

   ci doar in semnele de pe clopotul austriac de 500 k de la Catedrala..ce spune Popa nu e egal cu ce face Popa !
 • -9 (15 voturi)    
  Răspunsul dat arată superioritatea (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 13:06)

  unTaran [utilizator]

  pe care o arătați fata de "frati" nu argumente, doar o mică amintire a "binefacerilor" către poporul român. Dacă vă pasionează istoria, ar trebui sa ne spuneți mai mult despre cum ați ajuns pe aceste meleaguri ipocriților. Despre difuzarea documentarului cu ocazia vizitei patriarhului Chiril, este cel puțin neinspirată. Iarăși se creează o confuzie, nu poate fi decât o singura biserică, Ortodoxă. Restul sunt erezii.
  • +7 (13 voturi)    
   erezii (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 13:43)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui unTaran

   Exista in momentul de fata cam 4500 de religii mari si mici,impartite in culte,rituri ,denominatiuni sau cum vrei sa le spui.Fiecare adept e convins ca toate celelalte sunt aiureli,erezii,povesti,mituri,legende.Toate in afara de A LUI.A LUI e cea adevarata,UNICA ! Cool man ...
   • -7 (7 voturi)    
    Cam cate adevăruri există??? (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 17:29)

    unTaran [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    1 sau cam 4500?
    • +7 (7 voturi)    
     1 adevar dar... (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 19:17)

     grongobar [utilizator] i-a raspuns lui unTaran

     ...la fel cum tu esti convins de AL TAU la fel sunt si ceilalti convinsi de al lor.In alta ordine de idei daca ai citi Biblia,Christos nu vorbeste nicaieri de o institutie a bisericii,el de altfel a fost evreu,iar catolicismul si ortodoxia au aparut la 1054 cu ocazia schismei,pana atunci era o singura biserica universala (catolica) care propovaduia dreapta credinta (ortodoxa).
     • -2 (4 voturi)    
      Nici nu mă așteptam la un răspuns coerent. (Duminică, 5 noiembrie 2017, 2:47)

      unTaran [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

      Întotdeauna trebuie să existe acest"dar" care relativizează totul și face imposibila o concluzie cu final Da sau Nu. Hristos vorbește despre Biserica in biblie (evident Biblia ortodoxa) La 1054 cine a greșit? Acum care din cele două, propovăduiește dreapta credință?
    • -3 (3 voturi)    
     Ce tare..... (Duminică, 5 noiembrie 2017, 2:24)

     unTaran [utilizator] i-a raspuns lui unTaran

     Sa iei minusuri pentru o intrebare:))))))))
   • -5 (9 voturi)    
    Man, (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 18:45)

    unTaran [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    Cate adevăruri există?
    • +5 (9 voturi)    
     Unul esti in stare sa recunosti? (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 21:33)

     Maniu [utilizator] i-a raspuns lui unTaran

     si anume ca biserica ortodoxa nu a fost tare si s-a ateizat si a pactizat cu Securitatea. Treaba ta, daca pentru tine e mai important sa te numesti "ortodox" decat crestin.
     • -4 (6 voturi)    
      Arunci cuvinte grele fără susținere. (Duminică, 5 noiembrie 2017, 3:15)

      unTaran [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

      Ateizat? Complet eronat, cred că nu cunoști înțelesul cuvântului. Ce grosolănie să spui că a pactizat cu Secu' când oamenii se duceau doar la nunți la Biserica și în rest se "turnau" chiar in familie pentru cele mai mărunte lucruri. Știm foarte bine că obiectivul securității era de a se infiltra peste tot și a instaura teamă, frică și eliminarea oricărui reper existențial afară de "partid" În mare parte au reușit. Ortodoxie=Adevăr
  • +2 (6 voturi)    
   Necazurile părintelui Ghedeon (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 14:53)

   ...!? [utilizator] i-a raspuns lui unTaran

   ....,, Ei au legat prietenie de multă vreme, lucru rar în mânăstire.  S­a întâmplat însă această minune cu Artemie şi cu Averchie, din 
   două pricini: întâi, pentru că în firea lor s­au dovedit mari nepotriveli, şi al 
   doilea fiindcă s­au dovedit şi unele potriveli. Atunci cum s­au împrietenit dacă
   nepotrivelile sunt mai mari decât potrivelile? Lucrul e uşor de înţeles. Locuind 
   amândoi pe aceeaşi sală, siliţi au fost de felurite nevoi să se împlinească unul 
   pe altul, aşa că tocmai din nepotriveli s­a înfiripat şi a durat prietenia lor.
   Să vedem acum unde nu se potrivesc ei şi cum se împlinesc unul pe 
   altul.
   Artemie, după cum s­a văzut, ştie carte şi, când citeşte, ascultă şi 
   Averchie, care nu ştie. Artemie are scule cu care prinde peşte, dar nu se pricepe
   şi nici nu­i e îndemână să­l gătească; Averchie are groază de apă însă e straşnic
   bucătar; Artemie se pricepe în ale cizmăriei şi Averchie în cele croitoreşti. Când 
   cel dintâi are trebuinţă să­şi dreagă hainele dă fuga la Averchie; iar când 
   Averchie are de meremetisit ceva pe la bocanci şi pe la papuci, se adresează la 
   rându­i vecinului cu calapoade şi cu degetele pline de negreală.
   Lui Artemie îi place mai mult vinul, iar lui Averchie ţuica, aşa că atunci 
   când îşi primesc tainurile de la chelărie, Artemie dă jumătate din ţuică lui 
   Averchie, iar Averchie îi dă în schimb jumătate din porţia lui de vin.
   Artemie este din firea lui lesne crezător, cam uituc şi fără noroc, cel puţin
   aşa zice el. Averchie e mai prevăzător, nu prea crede în noroc, şi se pricepe să
   întoarcă mai bine lucrurile în viaţă. Când ţiganii din satul vecin îşi vâră mâinile
   prin coşurile de raci şi prin vârşile lui Artemie, cel care pune plângere la 
   jandarmi este Averchie, căci dacă s­ar duce Artemie, ori s­ar întoarce fără nici o
   ispravă, ori ar pierde ceva pe drum. Astfel că Artemie, cu toate că e preot, 
   ascultă ca un copil de sfaturile lui Averchie.
   Artemie doarme tare greu, iar Averchie se trezeşte din te miri ce. Aşa că
   noaptea, "))))
  • +2 (6 voturi)    
   Necazurile părintelui Ghedeon (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 14:53)

   ...!? [utilizator] i-a raspuns lui unTaran

   ....,, Ei au legat prietenie de multă vreme, lucru rar în mânăstire.  S­a întâmplat însă această minune cu Artemie şi cu Averchie, din 
   două pricini: întâi, pentru că în firea lor s­au dovedit mari nepotriveli, şi al 
   doilea fiindcă s­au dovedit şi unele potriveli. Atunci cum s­au împrietenit dacă
   nepotrivelile sunt mai mari decât potrivelile? Lucrul e uşor de înţeles. Locuind 
   amândoi pe aceeaşi sală, siliţi au fost de felurite nevoi să se împlinească unul 
   pe altul, aşa că tocmai din nepotriveli s­a înfiripat şi a durat prietenia lor.
   Să vedem acum unde nu se potrivesc ei şi cum se împlinesc unul pe 
   altul.
   Artemie, după cum s­a văzut, ştie carte şi, când citeşte, ascultă şi 
   Averchie, care nu ştie. Artemie are scule cu care prinde peşte, dar nu se pricepe
   şi nici nu­i e îndemână să­l gătească; Averchie are groază de apă însă e straşnic
   bucătar; Artemie se pricepe în ale cizmăriei şi Averchie în cele croitoreşti. Când 
   cel dintâi are trebuinţă să­şi dreagă hainele dă fuga la Averchie; iar când 
   Averchie are de meremetisit ceva pe la bocanci şi pe la papuci, se adresează la 
   rându­i vecinului cu calapoade şi cu degetele pline de negreală.
   Lui Artemie îi place mai mult vinul, iar lui Averchie ţuica, aşa că atunci 
   când îşi primesc tainurile de la chelărie, Artemie dă jumătate din ţuică lui 
   Averchie, iar Averchie îi dă în schimb jumătate din porţia lui de vin.
   Artemie este din firea lui lesne crezător, cam uituc şi fără noroc, cel puţin
   aşa zice el. Averchie e mai prevăzător, nu prea crede în noroc, şi se pricepe să
   întoarcă mai bine lucrurile în viaţă. Când ţiganii din satul vecin îşi vâră mâinile
   prin coşurile de raci şi prin vârşile lui Artemie, cel care pune plângere la 
   jandarmi este Averchie, căci dacă s­ar duce Artemie, ori s­ar întoarce fără nici o
   ispravă, ori ar pierde ceva pe drum. Astfel că Artemie, cu toate că e preot, 
   ascultă ca un copil de sfaturile lui Averchie.
   Artemie doarme tare greu, iar Averchie se trezeşte din te miri ce. Aşa că
   noaptea, "))))
   • -3 (7 voturi)    
    Vorba lungă, săracia omului (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 17:27)

    unTaran [utilizator] i-a raspuns lui ...!?

    Concluzia?
    • +3 (9 voturi)    
     concluzia!?))) (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 19:43)

     ...!? [utilizator] i-a raspuns lui unTaran

     imbecilofilie cretinologica pe un fond sarlatanist trandavo- slinos.)))
     • 0 (4 voturi)    
      Mergea un alt citat, (Duminică, 5 noiembrie 2017, 3:17)

      unTaran [utilizator] i-a raspuns lui ...!?

      chiar te pricepi.
 • +9 (13 voturi)    
  continuitatea (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 13:52)

  georghe [utilizator]

  Personal sunt pentru ecumenism. Românii din Transilvania au fost creștini - catolici, vreo 1000 de ani, până la Marea Schisma. Dacă nu acceptăm acest lucru ni s-a dus dracu toată continuitatea și ar avea unii dreptate că am cam venit de la sudul Dunării. Apoi , pe la 1700 , a avut loc revenirea la cultul primordial.
 • -5 (17 voturi)    
  Ne doare (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 14:08)

  Altiro [utilizator]

  amintirea generalului Buccow care in 1761 a daramat cu tunurile manastirile si bisericile romanilor ortodocsi ardeleni care n-au trecut la unitii cu Roma asa cum i-au somat austroungarii..
  • +6 (8 voturi)    
   in concluzie... (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 19:19)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   ...ar trebui indreptata o nedreptate prin alta nedreptate,n'asa?
   • -2 (4 voturi)    
    In cocluzie (Duminică, 5 noiembrie 2017, 9:10)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    Cand stii in ce mod nefericit ai aparut in spatiul ortodox vechi de un mileniu si ceva pt ce te dai victima?
    • +1 (3 voturi)    
     In ocluzia ta mentala (Duminică, 5 noiembrie 2017, 10:29)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

     Se poate face ceva?
  • +4 (10 voturi)    
   Ne doare si mai tare (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 19:29)

   georghe [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   că tunurile generalului Bucow au putut sa culce la pamânt uriașele catedrale și mânăstiri ortodoxe în care s-au ascuns marii patrioți români, sârbii Sarai și Sofronie, care au pornit o răscoală pentru revenirea supușilor români la episcopatul sârbesc.
  • +6 (12 voturi)    
   Fara Scoala Ardeleana nu mai exista acum (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 21:36)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   majoritate romaneasca constienta de romanitatea ei. Iar Scoala Ardeleana nu ar fi existat fara ...Hai fraiere, canta la alta masa!
   • -3 (5 voturi)    
    Corifeii Scolii Ardelene (Duminică, 5 noiembrie 2017, 9:13)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

    au aderat convinsi ca odata cu trecerea la greco-catolicism romanii vor avea parte si de o emancipare sociala. Dar tunurile lui Buccow au demonstrat contrariul..
    • +2 (4 voturi)    
     Alt cronicar, alt istoric (Duminică, 5 noiembrie 2017, 10:29)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

     Care foloseste pana pentru istoria proprie
  • +1 (3 voturi)    
   Ok (Duminică, 5 noiembrie 2017, 0:54)

   Landser [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   Bine a facut ca a daramat cotetele!
 • -8 (14 voturi)    
  oricum pedagogia divina (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 15:20)

  pb80tm [utilizator]

  pe care au suferit-o ortodicsi a fost mult mai mare. greco-catolicismul a fost alternativa la credinta in limba romana a romanilor din transilvania. dpdv politic romanii din transilvania sunt arondati papei, un fel de antihrist occidental cu valori morale reesapabile. e plina presa occidentala de inclinatiile pedo ale clerului catolic la care biserica catolica e cam surda. pe cealalta parte toata institutia bor e doar o facatura comunista. in 45 preotia ortodoxa romana a fost eradicata iar viitoarele cadre popesti, facute din randul securistilor. de aia avem aceasta tagma de ipocriti ritulai ce se plimba in masini de lux denumiti bor. atit greco catolici cat si boristi se inchina la 2 demoni. adevaratii credinciosi nu isi disputa merite sau calvaruri. ei sufera pana la judecata de apoi. boristi au pacatul homo, curviei, strangerii de averi ... clerul gcatolic insista sa se inchine papei. daca unii sunt morti prin incalcarea a 9 porunci din decalog si astia sunt boristi, gc incalca 1 porunca : sa nu ai alti dumnezei.... so nici unii nu sunt mai buni indiferent de suma anilor de temnita administrate de comunisti
  • +6 (6 voturi)    
   Delir si incultura (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 21:36)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui pb80tm

   iar spirit crestin, ioc. Cazacioc.
   • -1 (1 vot)    
    spiritul crestin (Duminică, 5 noiembrie 2017, 16:47)

    pb80tm [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

    boss de 2 ori am sters ce am vrut sa-ti scriu si am ajuns la Romani 12 si m am gandit ca am gresit si ai dreptate mi-am pierdut spiritul crestin. multumesc.
 • +1 (7 voturi)    
  Ferma animalelor (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 15:29)

  NituCt [utilizator]

  Interesant cum niste monstrii genereaza artificial conflicte, iar apoi animalele se organizeaza ca la fotbal in doua tabre si incep sa se ia la bataie.

  "resping ideea de influenta politica" religia fara influenta politica e precum curva fara clienti.
 • -11 (13 voturi)    
  Istoria nu uita si nu iarta! (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 17:42)

  gabisf [utilizator]

  Biserica greco-catolica din Ardealul de Nord ocupat a fost aliata lui Horty si a facut crime impotriva romanilor. Comunistii cand au luat puterea au vrut sa-i omoare pentru tradare, dar Iustinian le-a luat apararea zicand ca suntem frati si trebuie sa-i iertam, acesta gresind ca nu i-a lasat sa-si marturiseasca tradarea. Daca recunosteau atunci ca au tradat poporul roman acum nu mai aveau motive sa se dea neprihaniti. Istoria nu uita si nu iarta!
  • +9 (13 voturi)    
   ??? (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 19:20)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui gabisf

   Iei direct pe vena inainte sa scrii asemenea aberatii sau doar esti trol PSD ?
   • -5 (7 voturi)    
    iau direct din istorie (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 21:44)

    gabisf [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    Daca cineva scrie ceva care pentru altul nu e ok imediat e catalogat trol PSD sau pupator de moaste, te asigur ca nu sunt niciuna nici alta, chiar din contra, dar asta nu inseamna ca adevarul nu trebuie spus. Ca ne place sau nu o parte din slujitorii bisericii greco-catolici au tradat cauza romanilor, fiind mai aproape de cea ungara.
  • +4 (8 voturi)    
   Mare nerusinat esti! (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 21:37)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui gabisf

   .
 • +7 (11 voturi)    
  Ecumenism (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 17:59)

  motanul_gri [utilizator]

  "10. Vă îndemn, fraţilor, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toţi să vorbiţi la fel şi să nu fie dezbinări între voi; ci să fiţi cu totul uniţi în acelaşi cuget şi în aceeaşi înţelegere.
  11. Căci, fraţii mei, despre voi, prin cei din casa lui Hloe mi-a venit ştire că la voi sunt certuri;
  12. Şi spun aceasta, că fiecare dintre voi zice: Eu sunt al lui Pavel, iar eu sunt al lui Apollo, iar eu sunt al lui Chefa, iar eu sunt al lui Hristos!
  13. Oare s-a împărţit Hristos? Nu cumva s-a răstignit Pavel pentru voi? Sau fost-aţi botezaţi în numele lui Pavel?
  14. Mulţumesc lui Dumnezeu că pe nici unul din voi n-am botezat, decât pe Crispus şi pe Gaius,
  15. Ca să nu zică cineva că aţi fost botezaţi în numele meu. "
  (Noul Testament, Epistola intai catre corinteni)

  Cum se impaca aceste randuri cu atacurile din Trinitas la adresa unei Biserici crestine surori? Dar cu asimilarea cu "pedagogia divina" a comunismului ateu - cel care a daramat biserici, a inchis manastiri, a prigonit nenumarati preoti si calugari care au refuzat colaborarea cu securitatea ?
  • +9 (13 voturi)    
   un simplu excel are si argumente (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 19:11)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui motanul_gri

   la Canalul Dunere Marea Neagra au "decedat" sute de preoti greco-catolici (unul este din Familia Mea) iar preotii ortodocsi NEMA
   • +5 (7 voturi)    
    Exact (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 21:40)

    Maniu [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    eu jumatate am radacini ardelene, jumatate regatene - cu cateva generatii de preoti ortodocsi, pe care ii respect si cinstesc dintre care strabunicul s-a ridicat contra impilarii taranilor in 1907. Dar nu suport preotimea actuala, care a pactizat cu Securitatea si nu a trecut prin niciun proces moral. La Trinitas, unul care tine slujba pe pile, nu pe merit, a spus "bunul SamariNean" de vreo tri ori!
    • +4 (4 voturi)    
     Din partea Bunicilor (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 23:14)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

     Un Frate care a murit la canal, din Bistrita
 • +7 (13 voturi)    
  Ce a fost (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 18:21)

  nevada [utilizator]

  Pana una alta in biserica Greco-catolica s-a introdus cultul in limba romana, fapt neiertat si neacceptat de biserica ortodoxa in care cultul se tinea in limba slavona.A se vedea putin istoria reala asa cum a fost......
  • -6 (10 voturi)    
   istoria reala (Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 20:44)

   pb80tm [utilizator] i-a raspuns lui nevada

   ne-am crestinat in secolul 3 si slavi deabia in secolul 9. 6 secole adica 600 de ani nu am tinut slujbe decat prin limbajul surdo-mut. nici ala nu e stabilit daca a fost furnizat de papa de la roma sau de slavi. greco-catolicismul a fost oficializat in sec 18. in timp ce cercetatori din europa studiaza artefacte ale crestinismului primitiv in buzau si dobrogea tu o dai cu slujbe in limba romana din secolul 18. maine poimaine aflam ca crestinismul in limba romana a fost introdus de martorii lu Iehova pe la usi! nu vreau sa starnesc polemica intre inregimentatii biserici political correct unite cu roma si turmele de inregimentati de pupatori de orice moaste ai bisericii pseudocrestine postcomuniste numita bor. da de limba autohtona sa nu va luati ok? ca in ardeal nu rosteau popii clandestini tatal nostru in ungureste si nici in moldova in slavona. si nu confundati scrierea cu limba ok?
 • +3 (5 voturi)    
  ticalosi comunisti (Duminică, 5 noiembrie 2017, 11:22)

  Razvan_M [utilizator]

  Aceiasi indivizi care au colaborat cu comunistii, care au turnat la Securitate ce auzeau la spovedanie - acuma isi plimba burdihanele in mertzane si pretind ca vorbesc in numele Ortodocsilor.
  Dar nu vorbesc in numele meu.

  In Romania zilelor noastre continua procesul de revizuire a istoriei. Eroii din munti ce s-au impotrivit invadatorului sovietic si slugilor sale aproape 20 de ani sunt numiti tradatori de catre copiii comunismului de la tribuna Parlamentului. Securistii de ieri sunt astazi pensionarii de lux ai Romaniei. Romanii din Transilvania, fortati de ocupatia maghiara in urma cu sute de ani sa devina catolici - si-au pastrat legatura cu restul romanilor facandu-se greco-catolici. Urmasii lor au fost nedreptatiti a doua oara de catre comunisti, fiind fortati sa se transforme in ortodocsi, iar preotii lor fiind azvarliti in puscarii. Acum avem a treia etapa a acestor fapte odioase comise din nou de catre comunisti contra unor romani - rescrierea istoriei.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică