VIDEO Iohannis, primul atac la Guvernul Tudose: Avertizez decidentii politici sa nu bage Romania intr-o aventura cu final trist / Clamata revolutie fiscala se va transforma in bulversare fiscala / Mega-topaiala fiscal-bugetara

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 2 noiembrie 2017, 11:18 Actualitate | Esenţial

Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
Presedintele Klaus Iohannis a tinut joi o declaratie publica in care a criticat extrem de dur "bulversarea fiscala" pe care o pregateste Coalitia PSD-ALDE si Guvernul, spunand ca este "caraghios" ca aceasta "revolutie fiscala" aduce 3 lei in plus la salariul mediu. "De ce este nevoie de aceasta mega-topaiala fiscal-bugetara?", a intrebat presedintele. Seful statului a acuzat si ca investitiile publice au scazut "nepermis de mult" si ca, in ce priveste colectarea, aceasta a scazut la un minim istoric de 25%.

"Am cam luat-o pe aratura", a spus Iohannis.

Intrebat despre proiectul de modificare a legilor justitiei, Klaus Iohannis a raspuns ca "niciodata nu am avut o astfel de procedura viciata pe legiferare". "De la a corecta legislatia pana la o cioparti, ce se intampla acum, e cale lunga si nu ar trebui sa o parcurgem", a adaugat seful statului.

Discursul presedintelui, VIDEO (sursa privesc.eu):
Declaratia de presa a sefului statului:

"Daca va amintiti, acum cateva luni de zile, cand am investit acest guvern, am avut o solicitare simpla si clara. I-am rugat sa termine cu aceasta topaiala fiscal-bugetara. Dar nu s-a intamplat chiar asa. Vreau sa va prezint cateva cifre si cateva evaluari, in legatura cu situatia economica in care ne aflam noi, romanii, in care se afla Romania.

Romania traverseaza o perioada de crestere economica. In sine, este o veste foarte buna, cresterea economica record chiar in Uniunea Europeana. Dar aceasta crestere, din pacate, are vulnerabilitati care trebuie cunoscute.

Prima - cresterea se bazeaza pe consum, preponderent pe consum, si o astfel de crestere nu este in general vazuta ca o crestere sustenabila sau crestere de durata. Lipseste o parte esentiala pentru a avea o crestere economica sanatoasa. Lipseste partea de investitii.

Lipsa investitiilor este un semnal foarte ingrijorator. Si nu vorbesc doar despre investitiile in economia privata, unde au scazut. Fata de anul trecut, investitiile au scazut semnificativ. Bunaoara, investitiile straine au scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, vorbesc de semestrul intai. Si mai ingrijorator, au scazut nepermis de mult investitiile publice. Investitiile publice au un rol foarte important in echilibrarea economiei. Acestea au scazut cu peste 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut - cand va amintiti ca nici anul trecut nu au fost chiar grozave - si fata de situatia de anul trecut, care nu a fost chiar roza, au scazut inca cu 20%.

A doua chestiune - veniturile fiscale. Suntem intr-o situatie foarte ciudata. Economia creste si veniturile fiscale scad. In loc sa avem mai multi bani la buget, fiindca avem o economie in crestere, culmea, avem mai putini bani la buget. Ca sa va dau doar un exemplu graitor in acest sens ¬ se stie ca performanta incasarii veniturilor fiscale se masoara in procent din PIB, deci cat din PIB reuseste statul sa colecteze. In acest an, colectarea a ajuns, atentie, la un minim istoric, de 25 virgula ceva la suta din PIB, fata de cat ne-am propus acum cativa ani, de 35%. Inca 35% ar fi putin in comparatie cu alte tari europene, dar 25% va spun ca este extrem, extrem de putin si acest lucru trebuie sa ne ingrijoreze pe toti.

Si, in fine, avem un adevarat paradox. Avem o crestere record a PIB-ului si tot o crestere record a datoriei. Guvernul se comporta aidoma unui om care castiga in fiecare luna tot mai mult, dar pe masura ce castiga mai mult, imprumuta mai mult de la banci. Si lasa datoria in plata copiilor si in plata nepotilor. Este un comportament contraproductiv si care in niciun caz nu trebuie sa ne incurajeze sa continuam.

In privinta cadrului fiscal-bugetar, exista multiple preocupari, exista multiple avertismente, exista multiple discutii in spatiul public si exista actiuni foarte concrete ale sindicatelor.

Comisia Europeana, atentie, nu cum cineva a spus, la viteza, ca cineva din Reprezentanta. Nu. Comisia Europeana a declansat procedura de deviatie semnificativa in privinta deficitului bugetar.

Pai, ce inseamna deviatie semnificativa - adica, in privinta comportamentului fiscal, am cam luat-o pe aratura, cum se spune popular. Am pierdut ceea ce se numeste predictibilitate si sustenabilitate. Singurul lucru care totusi se mai poate prezice: ca asa nu merge bine.

Aceasta predictibilitate este vitala intr-o economie sanatoasa, la fel cum sustenabilitatea este vitala. Sustenabilitatea, adica sa avem politici publice si masuri care permit o crestere in continuare si, in definitiv, care permit cresterea bunastarii populatiei.

Guvernul a anuntat un pachet de masuri fiscale. Se pare ca zilele acestea va intra in discutia Guvernului si, din acest motiv, fac declaratia de astazi, fiindca acest pachet, dupa parerea mea, nu este clamata revolutie fiscala, ci cred ca se va transforma intr-o bulversare fiscala.

Se propune acolo trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat, dar si o reducere a impozitului pe venit. Asa, la prima vedere, pare un lucru interesant, dar o analiza mai aprofundata arata ca aceste masuri mai degraba complica problemele decat sa le rezolve.

De exemplu, coalitia de guvernare, coalitia PSD-ALDE, spune ca transfera contributiile sociale la angajat, dar vine, pe de alta parte, cu acea noua taxa, de solidaritate au numit-o sau ceva similar, de 2,25%, care ramane la angajator. Pai, ori transferam ori nu transferam? Deci, in realitate, transferam partial.

Dar pentru oameni ce iese de aici? Problema care apare si intrebarea pe care si-o pune orice roman: 'Bun, mare bulversare mare. Trecem contributiile la angajat, ramane ceva la angajator, scadem impozitul. Dar in buzunar ce ramane?'.

Ei, culmea, nimic! Nimic nu se schimba in buzunarul romanului. Am facut un calcul, folosind, sigur, datele comunicate public. Si ca sa nu fiu acuzat ca folosesc un exemplu de salariu foarte mic sau foarte mare, am facut un calcul pe salariul mediu brut pe economie, care in momentul de fata este 3.329 de lei - atentie, mediu brut.

Cineva care are acest salariu mediu brut castiga net acum 2.335 de lei, deci atat primeste romanul care castiga mediu brut pe economie.

Aplicam masurile propuse de Coalitia PSD-ALDE si implementate cu mult entuziasm, se pare, de Guvern. Facem un calcul si ce credeti ca gasim, daca pornim de la premisa ca angajatorul este de buna credinta si nu vrea sa-i scada venitul sau salariul angajatului?

Ei, iata ca la un total cost al angajatorului care acum este de 4.086 de lei, si care ramane 4.086 de lei, salariatul castiga acum in plus fix 3 lei.

Deci marea revolutie fiscala facuta de PSD-ALDE aduce unui om care a castigat sau care castiga acum 2.335 de lei inca 3 lei in plus. Este caraghios. Nu ca e rau ca ar castiga. Si eu imi doresc sa castige oamenii mai mult, dar promisiunea PSD-ALDE ca, prin transferarea CAS-ului, prin scaderea impozitului pe venit, ar creste salariul este pur si simplu falsa. Creste cu 0,1%, adica cu acei 3 lei, pentru salariul mediu brut. Creste cu un pic mai mult pentru salariul minim, fiindca a fost modificat, nu din alte motive. Pai, daca politica PSD-ALDE vizeaza sau are ca ultim argument cresterea salariilor, ele de ce nu cresc? De ce este nevoie de aceasta mega-topaiala fiscal bugetara?

Mai mult si mai grav, acest calcul este in regula si putem sa spunem 'bine ca este si o crestere de 3 lei', dar exista ingrijorari in mediul economic, la sindicate, la romani ca, in realitate, exista sectoare intregi unde salariile vor scadea in urma acestor masuri. Si atunci, chiar putem sa ne intrebam cui foloseste aceasta topaiala fiscala. Romanilor sigur nu.

In consecinta, solicit coalitiei aflate la guvernare, PSD si ALDE, sa dea dovada de responsabilitate si sa renunte la acest tip de politica fiscala care genereaza neincredere, incertitudine si, in definitiv, nu ajuta pe nimeni, Iar, in legatura cu masurile economice propuse, recomand prudenta la nivelul deciziei politice si guvernamentale, fiindca nu imi doresc si nimeni nu iti doreste o politica de azi pe maine.

Romania are nevoie de o politica care rezolva problemele nu astazi si poimaine apar mai grave, ci are nevoie de o politica care rezolva problemele romanilor pentru un viitor previzibil, deci o politica sustenabila, cum se spune in limbajul de specialitate. De aceea, avertizez la modul cel mai serios decidentii politici sa aiba grija si sa judece clar, la rece, ca sa nu bage Romania si pe romani intr-o aventura economica fiscala, cu final trist."


Sesiunea de intrebari:

Jurnalist: O altă îngrijorare din spațiul public este cea referitoare la legile justiției, au fost depuse zilele trecute în Parlament. Printre altele, coaliția de la putere vrea ca ele să fie dezbătute în procedură de urgență. În ceea ce vă privește pe dumneavoastră, atribuțiile Președintelui de numire a procurorilor șefi sunt păstrate, dar cele de revocare eliminate. Cum vedeți aceste propuneri?

Klaus Iohannis: Dați-mi voie să mă refer la procedură, și, pe urmă, câteva chestiuni și despre fondul problemei. S-a reușit, în speță, și cu rezultate remarcabil de negative, a reușit ministrul Justiției să demonstreze că se poate și mai netransparent, și mai neclar, și mai incert decât până acum.

Niciodată nu am avut, până acum, o astfel de procedură viciată de legiferare: pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasă ministrul. Se duce, fără să aibă drept de inițiativă legislativă, în Parlament, își dă fizic proiectele din mână. Parlamentari din coaliție iau aceste proiecte și le prezintă ca și cum le-ar fi creat acasă și acum avem inițiativa parlamentară. Așa nu se legiferează.

Pe de altă parte, dacă ne uităm la conținut, cu siguranță, unele prevederi din aceste modificări ale legilor sunt bune, oportune și necesare. Mă gândesc aici la puneri de acord cu decizii ale Curții Constituționale, puneri de acord cu directive europene și așa mai departe. Însă, de la a corecta legislația, ceea ce în esență, ar fi fost un lucru bun, până la a o ciopârți, ceea ce se întâmplă, se pare, acum, este cale lungă și nu ar trebui să o parcurgem.

Jurnalist: Există și informații cu privire la o redefinire a abuzului în serviciu. Aveți îngrijorări legate de acest lucru?

Klaus Iohannis: Aud tot felul de teorii în spațiul public și nu pot să nu spun că mă tem și aici de ciopârțiri ale legislației în vigoare. Mă gândesc, bunăoară, la acel mult-discutat și mult-vehiculat prag. Nu cred că trebuie să existe un prag valoric pentru a defini abuzul în serviciu. Un funcționar sau un demnitar poate să facă abuz în serviciu și contra intereselor publice și așa ceva este greu de cuantificat. Aici este nevoie de o discuție aprofundată și de bună-credință. Or, chiar această bună-credință este greu de găsit și greu de văzut în toată dezbaterea pe care o avem.

Jurnalist: În legăturile cu măsurile fiscale la care v-ați referit. O altă măsură anunțată de guvernanți este scăderea contribuției la Pilonul II de pensii, chiar dacă există o asigurare că nu se modifică suma. Care este poziția dumneavoastră în legătură cu această scădere a contribuției și cum i-ar putea afecta pe cei care contribuie în acest moment și speră la o pensie mai bună la bătrânețe?

Klaus Iohannis: Nu aș vrea să intru în detalii, însă dați-mi voie să vă reamintesc că, exact în seara când am învestit actualul Guvern, apăruse un scandal public fiindcă nou-propusul ministru de Finanțe nu a găsit un lucru mai bun de făcut decât să anunțe că vrea să desființeze Pilonul II de pensii. Nu cred că astfel vom îmbunătăți pensia românilor. Ceea ce se dorește va duce implicit la scăderea pensiei aferente Pilonului II și nu cred că este un lucru bun.

Jurnalist: Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, în România, Parlamentul și Guvernul nu-și pot exercita puterea pe care în mod legitim o au și a făcut o paralelă cu Rusia, acolo unde Vladimir Putin și serviciile dețin controlul. Cum vedeți o astfel de declarație? Există forțe subterane care conduc România și nu lasă Parlamentul și Guvernul să-și facă treaba?

Klaus Iohannis: În România nu există nici forțe oculte, nici forțe subterane, și cu certitudine nu există în România un stat paralel. Să știți că o vreme am mai urmărit declarațiile domnului menționat de dumneavoastră, care a fost și Prim-ministru, a avut abordări câteodată interesant de urmărit. Dar, de la o vreme încoace, credeți-mă, nu mai urmăresc afirmațiile acestui domn, fiindcă au devenit din ce în ce mai ciudate. Câteodată se creează impresia că este puțin obsedat. Or, persoane puțin obsedate nu fac bine politicii. Și, culmea, aceste abordări foarte ciudate au apărut cu intensitate de când procurorii l-au deferit justiției pe acest domn.

Jurnalist: Domnule Președinte, acest avertisment pe care l-ați transmis astăzi, l-ați trimis și personal Premierului Tudose sau ministrului de Finanțe? Ați avut o discuție cu cineva din Guvern pe aceste teme?

Klaus Iohannis: Da, am avut discuții pe aceste teme.

Jurnalist: Și, în urma acestor discuții, sunteți optimist că se va ține cont de avertismentul dumneavoastră?

Klaus Iohannis: În urma acestor discuții, fiecare a rămas cu părerea lui.

Jurnalist: Dacă îmi permiteți o revenire și la legile Justiției. Dacă acest pachet legislativ sau felul în care el este discutat și introdus în Parlament credeți că va avea efecte asupra României. Și mă refer, în principal, la obiectivul pe care vi l-ați asumat și dumneavoastră, de renunțare la Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Klaus Iohannis: Pentru mine, obiectivul principal este păstrarea independenței justiției și păstrarea eficienței și eficacității în sistemul de justiție. Ca să păstrăm aceste lucruri sau ca să îmbunătățim aceste lucruri, sigur, se poate discuta despre modificări ale legislației. În faza în care suntem acum, când nici nu mai știm cine a propus și ce a propus, nu aș face astfel de evaluări. Sper ca, din dezbaterea parlamentară, să reiasă proiecte de legi care într-adevăr fac bine justiției și nu fac rău independenței justiției.

Jurnalist: Domnule Președinte, ați venit cu un calcul în care ați arătat că trecerea aceasta a contribuțiilor de la angajator la angajat va duce la o mărire foarte mică de salariu. Cei de din Guvern au revenit, însă, și au spus că această măsură ar putea să aducă, însă, contribuții sociale la pensii mai mari pentru angajați. Cum vedeți această replică a lor? Aveți o analiză și pe această măsură?

Klaus Iohannis: După evaluarea mea, aceste măsuri și calcule care s-au făcut sunt cârpeli.

Jurnalist: Veți merge în ședința de Guvern în care se va discuta această modificare a Codului Fiscal? Pentru că au fost reprezentanți ai sindicatelor care v-au cerut să fiți mediator.

Klaus Iohannis: Eu mă simt obligat față de români să îmi spun părerea atunci când cred că lucrurile nu merg bine. Pe de altă parte, Președintele României, conform Constituției, nu are atribuții concrete în domeniul economic, deci nu voi merge în ședința de Guvern.

Jurnalist: Legat de legile Justiției, ministrul Tudorel Toader a înaintat propriul proiect, cei din Parlament, parlamentarii PSD, au considerat că ar trebui să aibă o altă viziune asupra acestor legi ale justiției. Mai exact, dumneavoastră aveți anumite cereri punctuale? Pentru că ați criticat primul proiect al lui Tudorel Toader legat de Inspecția Judiciară și de acea propunere de numire a procurorilor șefi. Acestea două s-au schimbat, în viziunea celor de la PSD.

Klaus Iohannis: Tocmai mi-am expus aceste obiective și nu cred că trebuie să le repet. Voi fi foarte activ în acest proces legislativ și voi face uz de toate prerogativele prezidențiale.

Jurnalist: Cum credeți că trebuie să arate Inspecția Judiciară? Pentru că cei de la PSD asta spun, că, dacă ar fi o instituție autonomă, nu ar mai fi astfel de probleme.

Klaus Iohannis: Eu cred că Inspecția Judiciară, în paranteză, nu este treaba Președintelui să legifereze, dar pot să îmi exprim o opinie. Deci vă rog să o luați ca și opinia persoanei Klaus Iohannis. Inspecția trebuie să rămână la CSM dintr-un motiv constituțional extrem de simplu și clar. În Constituție scrie sec: „Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței Justiției”. De unde concluzionăm simplu că Inspecția trebuie să fie tot acolo. Argumentele vehiculate în spațiul public în ultima vreme că oamenii nu s-ar înțelege acolo la Inspecție, că unii are avea o părere, alții au altă părere, acestea sunt detalii care se pot remedia foarte ușor, dar principiul este unul care este ancorat în Constituție, bine că este ancorat și este foarte simplu: CSM reprezintă justiția, nu Parlamentul. Parlamentul legiferează, Parlamentul creează legislația, sistemul judiciar o aplică. Aceste lucruri nu pot și nu trebuie să fie amestecate.

Jurnalist: În acest moment avem o situație la această Inspecție Judiciară sub CSM, sunt trei membri care au avut o poziție, ceilalți trei membri o poziție contrară. Ministrul Justiției Tudorel Toader spunea că ar putea să incline balanța în ceea ce privește revocarea procurorului șef al DNA. În acest moment, dumneavoastră aveți încredere în ministrul Justiției că va face ceea ce trebuie?

Klaus Iohannis: Pur instituțional, probabil v-ați aștepta să spun că am toată încrederea, dar experiența ultimelor luni nu îmi permite să spun așa ceva.

Jurnalist: Bună ziua, domnule Președinte. Aș avea câteva precizări legate de aceste măsuri fiscale. Știu că ați explicat care este poziția dumneavoastră, dar aș vrea să vă întreb, în condițiile în care nu mergeți la ședința de guvern mâine, că mâine este programată și mâine ar trebui adoptate ordonanțele și hotărârile de guvern și practic ați făcut această solicitare și un avertisment către executiv. Dacă ei nu vă vor asculta, cei din mediul de afaceri și sindicatele vă cer totuși o mediere, să vă așezați la masă, să aveți un dialog corect, ei așa spuneau. Nu veți încerca măcar acest lucru?

Klaus Iohannis: În măsura în care ei nu se găsesc, dar văd că se găsesc la discuții, voi interveni pentru mediere. Însă, aceste chestiuni, după știința mea, se rezolvă în cadrul tripartit. Se întâlnesc guvernanții, cu sindicatele, cu patronatele, și discută până când găsesc soluții. Se pare că este nevoie de mai multă răbdare acolo și de-o parte și de alta. De asta am făcut un apel public, ca să-și revină.

Jurnalist: Dacă nu-și revin până mâine, așteptăm încă un apel de la dumneavoastră, dar de data asta presupun că-i chemați la discuții. Și v-aș întreba, spuneați că ați discutat...

Klaus Iohannis: În măsura în care o să ajung la concluzia că ajută fiți sigură că asta o să fac.

Jurnalist: Spuneați că ați discutat cu cei din executiv, presupun că ați discutat cu premierul Tudose sau cu ministrul de finanțe. V-aș întreba, dumneavoastră l-ați sunat tocmai să-l avertizați că nu este în regulă ce se întâmplă sau v-a sunat el să vă informeze că are de gând să să ia aceste decizii importante pentru România?

Klaus Iohannis: Cred că pentru opinia publică este important să se știe că am discutat. Cum, concret, nu cred că este relevant.

Jurnalist: Vă întrebam pentru că, dacă spuneați că fiecare a rămas cu poziția lui și a fost fără rezultat până la capăt discuția.

Klaus Iohannis: De asta v-am și răspuns. Mulțumesc.

Jurnalist: Dacă se mai poate o precizare legată de Raportul Inspecției Judiciare privind activitatea DNA.

Klaus Iohannis: Nu l-am citit, așa că nu-l discutăm astăzi.

Jurnalist: Dar despre semnalele din spațiul public legate de revocarea doamnei Kövesi...

Klaus Iohannis: Nici despre semnale....

Jurnalist: Considerați că există, adică au fost foarte multe semnale legate de acest lucru. Știu că ați fost întrebat de foarte multe ori de acest context, dar până acum nu s-a schimbat nimic. Iarăși domnul Tudorel Toader are o decizie importantă, dar și dumneavoastră de această dată. Credeți că după tot ce s-a întâmplat și v-aș da și un exemplu recent, doar dosarul domnului Blaga, cel care este instrumentat într-adevăr de DNA, până la urmă achitat, deci destul de multe erori aș putea să spun. Există acolo dovezi că cineva nu ar trebui să mai rămână în funcție?

Klaus Iohannis: Pot doar să repet ce am mai spus, dacă doriți. Eu am încredere în justiția românească și cu asta am spus tot. De aceea mă și implic în mod excepțional, fiindcă, de obicei, nu mă implic într-o procedură legislativă în curs, ci la final. Dar cred că tema este atât de importantă pentru România și pentru români, încât este bine să-mi exprim anumite puncte de vedere înainte, iar acestea două pot să le repet și îmi face plăcere, justiția trebuie să fie independentă de politic și justiția este în momentul de față independentă și își face treaba.

Jurnalist: V-aș ruga, dacă se poate, să ne spuneți care au fost argumentele Premierului? Pentru că toată lumea spune că nu înțelege de ce sunt aceste măsuri. Vă întreb dacă dumneavoastră v-a explicat cu cifre.

Klaus Iohannis: Ar fi incorect să fac eu afirmații despre o discuție care a fost doar între noi. Nu aveți decât să-l întrebați pe Premier sau pe ministrul finanțelor, cel cu pilonul, cel cu solidaritatea, cum explică românilor aceste chestiuni, fiindcă până la urmă nu trebuie să fiu eu convins, ci omul de rând trebuie să înțeleagă de ce se schimbă tot și el nu câștigă mai mult.

Jurnalist: Sindicatele au avertizat, unele dintre ele, că vor intra în grevă generală, altele că vor declanșa proteste ample, iar unul dintre argumente este că de la 1 ianuarie nu vor fi suficienți bani pentru a aplica inclusiv legea salarizării bugetarilor. Din analiza dumneavoastră reiese că într-adevăr nu sunt bani, pentru că ați făcut o analiză economică, și v-aș întreba, în acest context, dacă vă îngrijorează aceste mișcări sociale anunțate, inclusiv un protest duminică.

Klaus Iohannis: Aceste mișcări sindicale sunt lesne de înțeles. Așa cum am pus eu întrebarea de ce facem aceste lucruri, așa se întreabă și ei. Și cum sindicatele nu au primit răspunsuri satisfăcătoare și se tem că, în ciuda promisiunilor de creșteri salariale, este posibil să apară scăderi salariale, apar mișcări sindicale. Și guvernul sau exponenții coaliției, cine va dori, nu este foarte clar cine ce hotărăște, și cine ce spune acolo, nu au decât să vină cu explicații pertinente și pe dumnealor chiar vă rog să-i întrebați. Sunt bani sau au dreptate sindicatele că de fapt nu sunt bani?

Jurnalist: Vă întrebam dacă din analiza economică reiese același lucru?

Klaus Iohannis: Aceste analize economice le face Guvernul și entitățile Guvernului.

Jurnalist: Domnule Președinte, zilele trecute domnul Vasile Blaga a fost achitat în primă instanță pe motiv că fapta nu există. Este deja al doilea lider PNL care se află în această situație. Au apărut și reacții din cadrul partidului care acuză faptul că procurorii au afectat în mod negativ performanțele partidului în alegeri anul trecut și care vă reproșează indirect dumneavoastră afirmația cu privire la prezumția de nevinovăție. Vă mențineți poziția exprimată anterior cu privire la faptul că prezumția de nevinovăție nu funcționează în politică? Și, în același context, dacă dumneavoastră considerați necesară o înăsprire a legislației în domeniul răspunderii magistraților?

Klaus Iohannis: Acuma, dacă mă întrebați așa, dați-mi voie să repet ce am spus: prezumția de nevinovăție funcționează pentru orice persoană dacă este urmărită penal sau judecată. Dar este o prezumție care se folosește și funcționează în aplicarea justiției, nu în aplicarea politicii. În politică nu există - nota bene, despărțim justiția de politică, cum vreau să rămână justiția departe de politic. În politică nu există așa ceva. În politică există promisiuni electorale, există integritate sau, dimpotrivă, există așteptări și există postura unui politician. Pentru ca un politician să fie credibil este nevoie să fie integru. Și atunci prezumția de nevinovăție este în alt capitol. Un politician acuzat de corupție sau de delapidare, sau de minciună, sau de favorizarea infractorului, nu are ce căuta în fruntea statului până când nu își rezolvă problema. Dacă este nevinovat, cinste lui, foarte bine, poate să revină în politică, să meargă înainte și să spună: „domnule, uite, am fost acuzat pe nedrept, dar mi-am dovedit nevinovăția și acum am venit să repar țara”. Super, dar până atunci...

Jurnalist: Și legat de a doua parte, răspunderea magistraților. Cum o vedeți dumneavoastră? Este ok?

Klaus Iohannis: Răspunderea magistraților este prevăzută în legislație și discuția este artificială, se poate discuta despre o înăsprire sau schimbare sau orice, dar răspunderea este prevăzută în legislație, nu au decât specialiștii, dar cu preponderență cei din sistem și nu povestitorii din afară, să analizeze și să vină cu propuneri de îmbunătățire a cadrului legislativ dacă, încă o dată, dacă este cazul.

Jurnalist: Aveți de gând să faceți o propunere pentru conducerea Serviciului de Informații Externe? Sunt deja luni bune de când funcționează fără director, deși legea prevede că trebuie să existe un director civil.

Klaus Iohannis: Da, am de gând.

Jurnalist: Aveți și un orizont de timp?

Klaus Iohannis: Nu.

Jurnalist: Ați spus mai devreme că veți fi foarte activ în procesul legislativ care se desfășoară privind legile justiției. În această activitate, referendumul pe care l-ați anunțat la începutul anului rămâne o opțiune și în ce condiții ați putea merge mai departe cu el?

Klaus Iohannis: Păi am spus-o mai înainte. Sunt dispus să folosesc absolut toate pârghiile și prerogativele prezidențiale pentru a interveni în acest proces în sensul păstrării independenței justiției.

Jurnalist: Și ce anume v-ar determina...

Klaus Iohannis: Tot ce este posibil și legal și constituțional poate și va fi folosit de mine. Acum nu o să vă dau detalii fiindcă ele țin totuși de strategia mea politică.

Jurnalist: Vă întrebam ce anume v-ar determina să mergeți înainte cu referendumul? Ce ar trebui să se întâmple, în ce condiții?

Klaus Iohannis: Asta o să aflați atunci când iau această decizie.

Jurnalist: Și dacă îmi mai permiteți în întrebare, referitor la discuția cu Premierul Tudose, pe care spuneți că ați avut-o. În momentul în care Premierul a anunțat acea mult discutată remaniere care a provocat chiar o criză în interiorul coaliției, ați spus că aveți încredere că Premierul este de bună-credință și își dorește o echipă performantă cu are să facă performanță. După această discuție și după toate aceste dezbateri pe care le-ați avut cu Guvernul, vă mențineți acea opinie?

Klaus Iohannis: În continuare cred că își dorește o echipă performantă.

Jurnalist: Dar aveți rezerve în legătură cu buna-credință?

Klaus Iohannis: Mulțumesc! Vă doresc o după amiază bună. La revedere!
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

28160 vizualizari

 • +75 (89 voturi)    
  hai Iohannis (Joi, 2 noiembrie 2017, 11:57)

  peperoni [utilizator]

  da-le cu firma in cap la penali !
  • -54 (74 voturi)    
   Nu cred (Joi, 2 noiembrie 2017, 12:54)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui peperoni

   Cred ca o sa fie blind si cel mult o sa ii dojeneasca cu dragoste parinteasca...
   • -70 (88 voturi)    
    daca ar fi parinte... (Joi, 2 noiembrie 2017, 13:07)

    king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

    s-ar pricepe.
    • +46 (64 voturi)    
     ORICE PROST POATE FACE... (Joi, 2 noiembrie 2017, 13:26)

     schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

     Un copil!
     Vorbesti din experienta, nu-i asa?
     • -51 (59 voturi)    
      orice prost scrie cu majuscula (Joi, 2 noiembrie 2017, 13:38)

      king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

      pentru ca are impresia ca asa are mai multa dreptate!
      LOL!
      • +25 (27 voturi)    
       ... (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:28)

       Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

       "tratament" fara caps sau cu caps nu are efect ... prostia psdista din capul unora nu are leac.
       • +16 (18 voturi)    
        I-a desfiintat pe borfasi! In strada, Duminica! (Joi, 2 noiembrie 2017, 15:10)

        Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

        La ora 18.00 ne intalnim cu totii ca in Ianuarie in fata guvernului, in Piata Victoriei noastre. Zeci de mii de oameni sunt dispusi sa vina la protest.
        • +1 (1 vot)    
         Ce, zeci de mii ? (Joi, 2 noiembrie 2017, 21:58)

         scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

         Vrei sa le dai sperante? Cred ca trebuie demolat un rand de blocuri ca sa incapem toti. Am adunat atat de multa suparare ... mi-e sa nu facem vreo ... dar lasa ca o sa fie bine, ne vedem duminica
    • +16 (16 voturi)    
     Ha-ha! (Joi, 2 noiembrie 2017, 15:18)

     marki [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

     Tu ești, Firea?
     • +2 (2 voturi)    
      Pe madam o poti identifica ... (Joi, 2 noiembrie 2017, 22:02)

      scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui marki

      dupa porecla - "madam Galetusa". Si sa stiti ca nu se refera la campania electorala. Mugurel stie ce si cum...
 • -71 (83 voturi)    
  Pe ce subiect? (Joi, 2 noiembrie 2017, 12:02)

  nicdan [utilizator]

  Ne va vorbi despre disparitia acvilei Arlie sau e mesajul de Sarbatori dat in avans ca pleaca in vacanta si se intoarce doar in 2018?
  • -59 (75 voturi)    
   nu fi rau! (Joi, 2 noiembrie 2017, 12:46)

   king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui nicdan

   Va spune ceva foarte important, ca de obicei! Mai putin despre vremea cand era "premierul de la Grivco', desigur.
  • +45 (53 voturi)    
   referendum pe justitie (Joi, 2 noiembrie 2017, 13:02)

   igorashu [utilizator] i-a raspuns lui nicdan

   pam pam
   • +34 (38 voturi)    
    ca sa faca ce? (Joi, 2 noiembrie 2017, 13:15)

    renegatul [utilizator] i-a raspuns lui igorashu

    Nu s-a facut referendum si pentru reducerea numarului de parlamentari?
    • +22 (30 voturi)    
     da, dar.. (Joi, 2 noiembrie 2017, 13:35)

     GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui renegatul

     Ni s-a spus apoi, printr-o multime de voci, ca poporul e prea prost ca sa inteleaga de ce ne trebuie o armata de parlamentari ...
    • +16 (18 voturi)    
     simplu (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:30)

     igorashu [utilizator] i-a raspuns lui renegatul

     Orice initiativa viitoare de modificare a Constitutiei trebuie sa tina cont de vointa poporului vizavi de reducerea numarului de parlamentari.
     Astfel e blocat procesul de revizuire.

     Prin acelasi procedeu se poate bloca legislatia anti-justitie. Orice initiativa legislativa care incalca vointa exprimata la referendum ar fi automat neconstitutionala.
   • +23 (27 voturi)    
    inca nu (Joi, 2 noiembrie 2017, 13:27)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui igorashu

    referendumul pe justitie cind or fi gata legile, trimise spre promulgare. Ca sa stim si noi ce votam la referendum. Ca acu se schimba zilnic cite ceva in propunerile alea.

    Din momentul trimiterii spre promulgare, Johannis poate analiza vro 1-2 saptamini, trimite la ccr, inca minim o saptamina daca nu doua, primire de la ccr si retrimitere la parlament dupa inca citeva zile, iar in procedurile parlamentare de rediscutare inca minim o saptamina. In total, mult peste luna de zile necesara pentru referendum.
   • -43 (53 voturi)    
    Da, vad ca Johann a uitat din iarna, (Joi, 2 noiembrie 2017, 13:36)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui igorashu

    promisese romanilor un referendum pe justitie dar a uita e omeneste, ce sa-i faci, multe vacante, mai un golf,e ocupat baiatu'!
    • +21 (25 voturi)    
     Uite cine a ajuns sa moara de grija (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:07)

     Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     referendumului ! :)))

     PS. Esti sigur ca asta trebuia sa scrii conform punctajului ? ;)
     • -18 (22 voturi)    
      Vad ca te pricepi la justitie si pentru (Joi, 2 noiembrie 2017, 15:28)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

      asta te rog comenteaza spusele multiubitului tau presedinte Johann:"Dacă este nevinovat, cinste lui, foarte bine, poate să revină în politică, să meargă înainte și să spună: „domnule, uite, am fost acuzat pe nedrept, dar mi-am dovedit nevinovăția și acum am venit să repar țara”. Super, dar până atunci...", eu stiam ca procurorii trebuie sa dovedeasca vinovatia celor acuzati dar poate s-o fi schimbat oarece in justitie daca insusi seful statului de la tribuna prezidentiala spune asta!
      • +15 (17 voturi)    
       Prima data a exprimat-o mai concis (Joi, 2 noiembrie 2017, 16:31)

       Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

       si mai clar : in politica nu trebuie sa se ajunga la exhibarea principiului prezumtiei de nevinovatie; ar trebui sa fie suficienta demararea cercetarilor penale pt ca cel cercetat sa se retraga !

       De cate ori vine vorba de prezumtia de nevinovatie a politicianului roman, de fiecare data eu amintesc de exemplul dat de o ministra dintr-un guvern norvegian sau finlandez , nu mai tin bine minte, care a fost fotografiata iesind in timpul programului de lucru (acolo, daca nu sunt cine stie ce evenimente neasteptate si grave, membrii guvernului vin la seviciu la ora 9:00 si pleaca la ora 17:00) dintr-un mall si urcandu-se in masina de serviciu, a doua zi si-a dat demisia, indiferent ca asta a insemnat un pericol de criza guvernamentala, datorita majoritatii subtiri pe care o avea respectivul executiv.

       PS. Deci, Iohannis a vrut sa spuna ca in politica nu trebuie sa ajungi sa se invoce principiul prezumtiei de nevinovatie, trebuie sa te retragi mai inainte de acest moment !

       PPS. Or noi avem la varful politicii oameni condamnati definitiv care vor sa ajunga prim ministrii sau Presedinti de tara ! :) Si atunci despre ce vorbim ?
       • -11 (17 voturi)    
        Asa, si? (Joi, 2 noiembrie 2017, 16:46)

        newlook [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

        Asa, si? Si prin Papua-Noua Guinee s-a intamplat nu stiu ce. Care-i relevanta?

        Cati premieri norvegieni au fost urmariti ani de zile de catre procurarasi, apoi "scuze, fapta nu exista!"...fara ca procurarasul sa raspunda?
        Este vorba, evident, despre Ponta, o jigodie de om (asa cum s-a aflat ulterior), dar totusi un prim ministru bun, mult mai bun decat PM-Zero care i-a urmat si PM-minus25% care l-a precedat.
        • +1 (1 vot)    
         Au avut totusi si o victorie ! ;)) (Joi, 2 noiembrie 2017, 17:50)

         Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

         E adevarat ca au dobandit-o cand insul nu mai era prim ministru ("cel mai bun" de la 1944 incoace au spus unii iar altii au sters si cu Bratienii pe jos !) ! ;)
        • +1 (3 voturi)    
         ponta = PM 2*Zero (Joi, 2 noiembrie 2017, 19:04)

         ty [utilizator] i-a raspuns lui newlook

         evident ca a fost mai bun ca PM-Zero (Grindeanu+Tudose cred ca la ei te rewfereai)
        • +1 (3 voturi)    
         Nostalgia bat-o vina... (Joi, 2 noiembrie 2017, 22:08)

         scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui newlook

         Dar de ce s-a aflat "ulterior" ? Ce, cat s-a aflat in functie v-a luat " dracu" mintile? Si de ce nu s-ar face " analogia" si cu situatia actuala? De unde stii ca Daddy nu v-a "ciripi" la fel ca Dottore in viitorul apropiat?
        • +3 (3 voturi)    
         Nu compara Romanistan cu Norway, plz (Joi, 2 noiembrie 2017, 23:40)

         Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui newlook

         Mai avem si noi prieteni si cunostinte pe la stat. Se stie cat fura un primar sau un Dracna. Se stie de traficul de influenta facut de deputati si senatori, prefecti si secretari de stat, nu e nicio enigma. Asa ca plz, nu mai fa pe pinguinul intelept si ofuscat, ca arati exact ca o cu&va care ii tine palma colegei, ma rog, tu esti ala care goleste oala de noapte, de fapt.
       • -14 (14 voturi)    
        Vorbim despre ce vrem noi (Joi, 2 noiembrie 2017, 16:50)

        Reticentul [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

        De exemplu, despre faptul ca ultimele trei mandate de Presedinte au fost castigate de doi inculpati penal. Si se pregateste al patrulea, tot la fel. Noi vorbim, ca nu suntem nici inculpati, nici in politica. dar sa vina un hot sa strige hotii...
        • +5 (5 voturi)    
         vorbesti de Bragneasi Tariceanu? (Joi, 2 noiembrie 2017, 17:36)

         Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

         vezi ca numai unu din ei e presedinte, al Senatului, atat! in rest, vorbe aruncate aiurea in tramvai...
        • +5 (5 voturi)    
         Ti-ai luat avant prea tare (Joi, 2 noiembrie 2017, 17:46)

         Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

         si din cauza asta n-o sa-ti iasa la numaratoare mandatele ! :))

         PS. Dar ma rog voi vorbiti ce vreti si numarati cum vreti ! ;))
        • +2 (2 voturi)    
         inculpat PENAL? (Joi, 2 noiembrie 2017, 19:58)

         Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

         mai verifica-ti informatiile
         • -1 (3 voturi)    
          Dosar 270/P/2006 (Joi, 2 noiembrie 2017, 23:19)

          Reticentul [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

          Invinuitul/faptuitorul urmarit penal nu e si el tot UN PENAL?
      • +5 (5 voturi)    
       politicienii (Joi, 2 noiembrie 2017, 17:12)

       liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

       au f multe parghii de a influenta o ancheta

       de exemplu un anume condamnat penal cu suspendare schimba legile penale ca sa scape de o a 2a condamnare...

       tocmai din acest motiv acesti oameni trebuie suspendati din functie...

       alternativa pe care o aplica judecatorii la un om aflat in cercetare care poate influenta o ancheta este arestarea preventiva... (care evident nu se poate aplica in romanica la fapte de coruptie pt ca ne conduc coruptii) deci pana la urma este un privilegiu acordat politicienilor....
    • +4 (4 voturi)    
     El zice ca n-a uitat (Joi, 2 noiembrie 2017, 15:11)

     Marsellus [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     Cica ar pastra referendumul ca ultima solutie in caz ca toate parghiile institutionale si dezbatere esueaza
    • +6 (6 voturi)    
     greu cu logica asta... (Joi, 2 noiembrie 2017, 17:10)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     ma lingau psdist...
     nu a uitat... doar l-a pastrat in caz ca psd iar ataca justitia... cum dealtfel a facut acum!
  • +27 (31 voturi)    
   Bun (Joi, 2 noiembrie 2017, 13:18)

   nicdan [utilizator] i-a raspuns lui nicdan

   Bun Klaus! Imi pare bine ca m-am inselat
  • +9 (11 voturi)    
   Rasandac (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:18)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui nicdan

   Cat te platesc hotii tai din PSD?
  • +4 (4 voturi)    
   scuze ca te intreb (Joi, 2 noiembrie 2017, 17:08)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui nicdan

   tu ti-ai luat concediu?!
   in ultimii 2 ani?!
   daca da esti un ipocrit notoriu...
   nu are vie omu sa-si ia concediu?!
   care e problema ta?!
   murim de grija celorlalti...

   si ca sa ii denigram de luam de orice ca nu ne duce mintea sa gasim niste argumente cat de cat decente...
 • +38 (40 voturi)    
  ba se schimba si in buzunar, dar in jos ... (Joi, 2 noiembrie 2017, 13:16)

  ionel clujanul [utilizator]

  se schimba si in buzunar, eu ca IT-ist voi avea mai putin cu 5-6%.
 • -16 (34 voturi)    
  Bine punctat (Joi, 2 noiembrie 2017, 13:34)

  t4v1 [utilizator]

  Insa marele castig e ca angajatul va sti cat si unde se duc restul de 1748LEI din productivitatea lui. Castigul nu e neaparat suma de 3 lei.
  • +12 (14 voturi)    
   HA” (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:55)

   Encounter [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   O fi, dar holgutza a zis că mărește salariile. Deci, minciună!
  • +10 (12 voturi)    
   va fi pe naiba (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:56)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   Daca angaajtul primea tot brutul in mana si platea el CAS+ CASS+ impozit atunci ar fi stiut. Pana atunci o sa il doara la basca.
   • -4 (12 voturi)    
    S-o crezi tu ca romanul dupa ce se (Joi, 2 noiembrie 2017, 15:30)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    vedea cu bani-n mana mai mergea si platea CAS si CASS!
    • +5 (7 voturi)    
     n-ai inteles nimic (Joi, 2 noiembrie 2017, 16:55)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     stai jos
  • +5 (5 voturi)    
   da, neasteptat (Joi, 2 noiembrie 2017, 15:10)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   Adevarul e ca nu ma asteptam tocmai din partea psd la asa masura. Cu timpul multi vor realiza pentru cati bani muncesc de fapt.

   In mare, pentru 2000 lei in mana, muncesti de aproape 4000. Restul de 2000 de se duc la stat. Ca nu vine nimeni cu bani de acasa sa plateasca costurile astea.

   Asta e realitatea. Ca jumatate din cat castigam se duce intr-un sac foarte prost administrat. Si din care se fura mult, foarte mult.
 • +35 (39 voturi)    
  Managementul scandalului (Joi, 2 noiembrie 2017, 13:42)

  D-or [utilizator]

  Scopul acestei "revolutii fiscale" pare a fi concentrarea atentiei opiniei publice pe acest subiect ce ne vizeaza pe toti, astfel incit celelalte probleme sa treaca neobservate.

  La adapostul acestor scandaluri controlate a fost vinduta in tacere pe bucati Oltchim, se pregateste de vinzare Hidroelectrica (ar trebui sa ne bucuram ca scapam de ea?), s-a distrus sistemul de termoficare din Galati... si cine stie ce alte mega-afaceri se petrec in umbra.

  Mai discuta cineva astazi de declararea pamintului ca "bun national" si nu simplu "capital"?

  Mai discuta cineva de rosiile "rezistente la transport" dar necomestibile?

  Avem timp sa dezbatem de ce se produce curent electric din pacura in mijlocul Bucurestiului?
  • +5 (5 voturi)    
   Oltchim si Romania pagubita, Roibu cu banii!! (Joi, 2 noiembrie 2017, 17:58)

   Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Fostul director al Oltchim Roibu a furat sute de milioane de euro prin firme capuse ale prietenilor si rudelor, are terenuri, firme, acum face blocuri in Bucuresti, si nimeni nu l-a intrebat de vorba, ce pazeste DNA Pitesti??? Faptele lui sunt de notorietate...nu e normal ca statul sa ramana cu paguba, sa fie sterse datoriile pe care tot romanii le platesc si acest individ sa ramana cu banii furati. Cum a plecat el, cum a intrat Oltchim pe profit...
 • -41 (53 voturi)    
  ficusul e putin... (Joi, 2 noiembrie 2017, 13:48)

  demaGOGU [utilizator]

  ...la minte: sa nu stie oare ca scopul bascularii contributiilor la salariat este fiscalizarea sutelor de mii, vezi milioanelor de salariati deghizati in pfa, pfi, etc si, prin aceasta tocmai cresterea gradului de colectare extrem de redus (corect blamat de ficus in interventie)?

  consilierii sai ar trebui sa fie capabili sa lege mai mult de 2 conexiuni logice in interiorul unei singure fraze si sa evite astfel sa-l expuna ridicolului.
  • +30 (40 voturi)    
   ! (Joi, 2 noiembrie 2017, 13:53)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Cand stii ca 1/3 din banii care se aduna la buget se sifoneaza in conturile puscariasilor votati de pulime iti mai vine sa platesti taxe?
  • +3 (7 voturi)    
   Ei, si nu mai urmeaza decat ca la anu' Guvernul (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:15)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   pesedist sa mareasca (o sa gaseasca el motive) CAS-ul si CASS-ul !

   PS. Atunci sa-l auzi pe ficus !
  • +18 (22 voturi)    
   PSDerbedeii nu au solutii la pomenile acordate (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:31)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Din nefericire singurele modalități prin care deficitul poate fi redus sunt creșterile de taxe și scăderea cheltuielilor guvernamentale.
   "În acest moment angajatorul plătește 15,8% CAS, iar angajatul 10,5%.
   De asemenea, la CASS sunt 5,2% la angajator și 5,5% la salariat.
   Apoi mai sunt contribuții pentru șomaj: 0,5% la angajator și 0,5% la salariat.
   De asemenea, mai există 0,25% pe care îi plătește angajatorul la fondul de garantare a creanțelor salariale și 0,85% la fondul de concedii.
   În fine, între 0,5% și 0,8% se duc la fondul de risc și accidente.
   Guvernul vrea să se ajungă la 25% la CAS și 10% la CASS, astfel încât să aceste contribuții să fie trecute la angajat, iar restul de mici sume să fie eliminate"

   ”De acum încolo, salariul brut va fi cel care contează. Dacă patronii nu vor să majoreze salariile cu diferența, atunci se va vedea un minus de 20% la salariu” ( Adrian Benta)
   Legea salarizării bugetare prevede o majorare cu 25% a salariului brut pentru toți bugetarii de la 1 ianuarie 2018, urmând ca de la 1 martie medicii și profesorii să beneficieze de alte creșteri. Numai că dacă toate contribuțiile se trec de la angajator la angajat, atunci majorarea de 25% vine la pachet și cu contribuții de 20%, astfel că de fapt creșterea ar fi de doar 5%
  • +10 (10 voturi)    
   pana una alta... (Joi, 2 noiembrie 2017, 15:03)

   Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   te-ai expus tu ridicolului. bancurile astea cu colectarea de la pfa, pfi etc. nu tin decat la cei cu putina minte si putina carte. iei o masura impotriva a cateva sute de mii si nenorocesti milioane? halal logica. dar de unde nu-i... nici Dumnezeu nu cere. din pacate asa au ajuns la putere , cu tipi "logici" si "dastepti"ca tine, atoatestiutori.
  • +8 (8 voturi)    
   milioane de deghizati, Gogule? (Joi, 2 noiembrie 2017, 15:04)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Mai exact cate milioane din aia 4,824 sunt deghizati?
   Si ai idee ce impozite si taxe platesc PFA-urile?
   Du-te matale la Valcov sau Misa, cere-i un tabel comparativ cu taxele si impozitele platite de o firma si un PFA si dupa aia vino inapoi si spune-ne ce si cum.
   PS si sputnicii astia mai au tupeu sa vorbeasca de conexiuni logice
  • +8 (8 voturi)    
   deci (Joi, 2 noiembrie 2017, 17:16)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   1 - un stat care e nevoie sa impoziteze pe toti entur ca nu poate sa se prinda cine incalca legea este incompetent si ar trebui sa-si dea semisia...
   2 - aia de care zici tu nu prea o sa fie afectati de aceasta lege diun cate stiu... sau vor gasi alte parghii...
   3 - chiar crezi ca e normal ca pentru 50 000 de oameni care folosesc abuziv pfa e normal sa plateasca niste milioane de oameni?!

   oricum o dai e o incompetenta CRASA a guvernului...
   asta doar daca nu accepti faptul ca legea e data pentru a face cresterea de 25% promisa de doar 5%.... ceea ce tot incompetenta si ticalosia guvernului o dovedeste...
 • +31 (35 voturi)    
  Incepe... (Joi, 2 noiembrie 2017, 13:59)

  Sani [utilizator]

  Buun, incepe batalia finala impotriva interlopilor PSD.

  Duminica in Piata. In toata tara!

  Bre sindicalisti, voi, dupa ce-ati votat mafiotii PSD v-ati desteptat?
  Veniti si voi?
 • +36 (42 voturi)    
  bravo johannis...te voi vota cu doua maini... (Joi, 2 noiembrie 2017, 13:59)

  mitocanu [utilizator]

  foarte bine punctat in toate domeniile...magistral la capitolele legile justitiei, cu exprimarea clara ca au fost trimise in parlament de o persoana fizica (tudorel toader) in care nu are incredere si ca va utiliza toate mijloacele pentru a le bloca, deorece nu tin cont de observatiile facute de specialistii din domeniu...de asemenea episodiul cu domnul (nu i-a pronuntat numele, ceea ce constituie o blamare pentru tariceanu) care face observation ciudate, deoarece are un dosar penal...remarcabil explicatia repetata referitoare la prezumtia de nevinovatie si faptul ca nu se aplica pentru domeniul polític...pe scurt o foarte utila si bine-venita declaratie de presa....
 • +20 (22 voturi)    
  PSD-ALDE s-au potcovit cu un presedinte (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:02)

  Susufler0 [utilizator]

  jucator de genul lui Bekenbauer care a urmat unuia gen Garrincha !

  PS. Pt nationalisti puneti Gica Popescu vs.Ilie Dumitrescu, recte
  calmul vs fenta, driblingul, datul printre picioare !
 • +23 (25 voturi)    
  .. (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:02)

  Ingwar [utilizator]

  asa este cind la putere sunt niste penali, unde mai pui ca multi mai sunt si neprofesionisti, cu diploma insa e gol in cap, sufla vintul pe o ureche si iese pe alta. in primul rind penalii PSD + ALDE se gindesc cum sa scape de dosare, sa schimbe legile justitiei in favoarea lor, in al doilea rind este inbogatirea ilicita a clanurilor cu vile si conturi in offshore, si abia pe locul 3 daca le mai ramine ceva timp si energie penalii simuleaza ca fac ceva si pentru stat
 • +29 (31 voturi)    
  Presedintele... (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:04)

  astronaut [utilizator]

  a punctat tot ceea ce vede in spatiul public si mai cu seama parerea lui despre ''topaiala fiscala si legile justitiei '', nu face polemica cu nimeni , nu rade aiurea in tranvai , avertizeaza decidentii politici si nu incearca sa impun aceva de la el ! Felicitari Dle Presedinte !
  • -1 (3 voturi)    
   nu s-au prins ca este... (Joi, 2 noiembrie 2017, 18:48)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui astronaut

   La misto mesajul!

   Presedintele este total detasat si senin - isi mentine calmul si observa cu mare atentie ceea ce se intampla.

   A interveni ar insemna sa ii dauneze grav sanatatii sale - multumesc domnule Presedinte - o sa retin!
 • +27 (29 voturi)    
  PSD da romanilor circ si elibereaza infractorii (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:13)

  canavaro [utilizator]

  dar le ia painea de la gura.
 • +25 (27 voturi)    
  Brambureala (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:18)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  In haos se poate fura mai bine GUVERNUL HOTIEI NATIONALE asta vrea - sa fure cât se mai poate pt ca oricum România se duce la fund. Si sa atraga atentia supra adevaratului obiectiv amnistie pentru marii mafioi in frunte cu CIOCOIUL ROSU de Teleroman si camarila lui (din PSD, ALDE si UDMR). Oridinul e de la Moscova
 • +27 (29 voturi)    
  Concis, (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:44)

  Nonidem [utilizator]

  Concis, documentat,obeservatii de bun simt, ingrijorare fata de amarata asta de Tara, incaputa pe mainile borfasilor!In toata istoria ei Romania nu a avut o conducere atat de abjecta,de iresponasbila, de lipsita de viziune pe termen macar mediu,o gasca de penali si infractori care cred ca e dreptul lor-in baza unor nenorocite de voturi-sa-si faca din ea o feuda!Doar nu sunt baroni doar de florile marului!Sunteti singura bariera, domnule Presedinte, in fata tavalugului borfasilor!Suntem cu dumneavoastra!
 • -33 (37 voturi)    
  Omul viseaza la al doilea mandat.. (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:52)

  El Ciupacabra [utilizator]

  Se mai trezeste uneori din somn si emite pareri neavizate (culmea ar fi sa si aiba habar despre ce vorbeste), dar pe care "rezistentii" de cariera le halesc pe nemestecate. Relax, moshule, eu unul nu mai iau teapa a doua oara cu tine. Pana si Pontanacul imi pare acum mai digerabil, macar nu era o simpla marioneta a serviciilor.
  • +19 (25 voturi)    
   Vă înmulțiți? (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:57)

   Encounter [utilizator] i-a raspuns lui El Ciupacabra

   Din ce mlaștină ai mai răsărit și tu?
   În afară de ”taci că faci vânt degeaba” nu mai meriți alte cuvinte.
  • +13 (17 voturi)    
   eeeeei (Joi, 2 noiembrie 2017, 14:59)

   murangura [utilizator] i-a raspuns lui El Ciupacabra

   hai, las-o, ca nici chiar asa cu ponta. tu nu cumva pregatesti terenul pentru viitorul contracandidat?
  • +5 (7 voturi)    
   Tu esti, Newlook ? (Joi, 2 noiembrie 2017, 16:08)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui El Ciupacabra

   Intreb si eu....
 • -11 (21 voturi)    
  UNDE ESTE ? (Joi, 2 noiembrie 2017, 15:35)

  jidanul [utilizator]

  Unde este "Romania lucrului bine facut"cu "primul pas" si "pas cu pas" ? "Ghinion", d-le presedinte.
  • +9 (11 voturi)    
   Cu cine sa faca (Joi, 2 noiembrie 2017, 16:12)

   VioP [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Ca pesedeii tai, in afara de pomeni pe banii nostri si
   vorbe ,vorbe,vorbe,

   n-au facut nimic
   • -1 (5 voturi)    
    cu guvernul meu (Joi, 2 noiembrie 2017, 16:24)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui VioP

    adica al lui tudose, omul sau si al ...sistemului :)
    ca, dara nu trecura tudose la inamic, adica la nicu dracnea, aaaa ?!:)
 • +5 (7 voturi)    
  Decidentii politici.. (Joi, 2 noiembrie 2017, 16:57)

  taro [utilizator]

  au bat Romania intr-o aventura cu final trist anul trecut cand au decis sa nu mearga la vot sau mai rau sa voteze PSD sau ALDE.
 • +12 (14 voturi)    
  V-ați gândit vreodată ... (Joi, 2 noiembrie 2017, 18:34)

  AEV [utilizator]

  V-ați gândit vreodată cât de jos ar fi ajuns țara dacă toată nebunia legislativă, fiscală și morală creată de PSD-ALDE s-ar fi petrecut sub președinția lui Ponta? Hai Iohannis, Anul Centenarului trebuie să fie anul începutului revirimentului!
 • +6 (8 voturi)    
  Marea revolutie fiscala ! (Joi, 2 noiembrie 2017, 23:23)

  Steel [utilizator]

  3 lei in plus la salar, exact cat costa un pix.
  De aici si expresia: FIX PIX !


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version