Preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Bogdan Gabor, spune la RFI că nu este nevoie de un prag valoric pentru abuzul în serviciu. El precizează că ar trebui reglementată o infracţiune specială privind achiziţiile publice.

Bogdan Gabor consideră că nu ar fi nevoie de un prag pentru abuzul în serviciu: „Nu ştiu dacă este util să instituim un prag pentru un asemenea tip de infracţiune şi nu înţeleg care este raţiunea pentru care se insistă atât de mult în instituirea acestui prag. Sunt invocate într-adevăr deciziile Curţii Constituţionale, dar decizii ale Curţii Constituţionale care trebuie coroborate şi cu ceea ce s-a întâmplat până în prezent, cu practica judiciară existentă, cu legislaţia comparată din celelalte state ale UE”.

„Eu v-aş spune ceea ce a propus Asociaţia Procurorilor din România. Dacă se insistă atât de mult în reglementarea abuzului în serviciu, de ce nu se reglementează o infracţiune specială în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor publice, legea achiziţiilor publice? Acolo ar fi foarte simplu să se instituie o infracţiune care să stabilească exact pedepsele, modalităţile în care pot fi combătute asemenea tipuri de acte, pentru că în proporţie de 90 şi ceva la sută infracţiunea de abuz în serviciu se regăseşte în ceea ce priveşte fraudarea fondurilor publice, mai ales în ceea ce priveşte achiziţiile publice. Deci nu văd de ce nu există atâta vehemenţă în reglementarea unei infracţiuni speciale, în ceea ce priveşte achiziţiile publice, dacă există o atât de mare vehemenţă de a institui un prag în ceea ce priveşte abuzul în serviciu”, afirmă şeful Asociaţiei Procurorilor din România.

Continuarea pe www.rfi.ro